Előfizetés

Copa America – Suarez kihagyta a büntetőt, búcsúzott Uruguay

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.30. 08:12

Fotó: JUAN MABROMATA / AFP
A perui együttes a címvédő chilei gárdával csap össze a fináléba kerülésért.
A perui labdarúgó-válogatott tizenegyesekkel legyőzte az uruguayi csapatot a Copa America utolsó negyeddöntőjében. Csak a Barcelona sztárja, Luis Suarez hibázott a 11-es párbajban. A perui együttes a címvédő chilei gárdával csap össze a fináléba kerülésért. Érdekesség, hogy a negyeddöntős válogatottak közül heten nem lőttek gólt a rendes játékidőben, csak Argentína tudott betalálni a 90 perc alatt.

Eredmény:

Copa America, negyeddöntő: Peru-Uruguay 0-0 - 11-esekkel 5-4 csütörtökön játszották: Brazília-Paraguay 0-0 - 11-esekkel 4-3 pénteken játszották: Argentína-Venezuela 2-0 (1-0) Chile-Kolumbia 0-0 - 11-esekkel: 5-4 A további program: elődöntő: Brazília-Argentína, szerda 2.30, Belo Horizonte Chile-Peru, csütörtök 2.30, Porto Alegre

Kézilabda-vb – A kazahok ellen kezd a női válogatott

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.30. 07:39

Fotó: Molnár Ádám / Népszava-
A november 30-i nyitómeccs után sorrendben a spanyolokkal, a montenegróiakkal, a szenegáliakkal, végül a románokkal találkoznak.
A kazah csapat ellen lép először pályára a magyar női kézilabda-válogatott a november 30-án kezdődő és december 15-én záruló, japán rendezésű világbajnokságon. A torna honlapja szerint Kim Rasmussen szövetségi kapitány együttese az ázsiai csapat elleni, november 30-i nyitómeccs után sorrendben a spanyolokkal, a montenegróiakkal, a szenegáliakkal, végül a románokkal találkozik. Minden csoportból az első három helyezett jut a középdöntőbe, onnan pedig az első két-két csapat kerül az elődöntőbe. A magyarok az osztrák válogatott kétszeri legyőzésével jutottak ki a Japánban sorra kerülő tornára, amelyre Kjúsú sziget három városában kerül sor: Kumamotóban, Jacusiróban és Jamagában. Ez lesz a 24. női világbajnokság, és a 22., amelyen a magyar válogatott is részt vesz. Az idei lesz az utolsó vb, amelyen 24 csapat vesz részt, 2021-től már 32-es lesz a mezőny.

A magyarok vb-menetrendje közép-európai idő szerint:

november 30., 10.00: Magyarország–Kazahsztán december 1., 10.00: Magyarország–Spanyolország december 3., 7.30: Magyarország–Montenegró december 4., 11.00: Magyarország–Szenegál december 6., 11.00: Magyarország–Románia

Szoboszlai még nem vált klubot

Vincze Attila
Publikálás dátuma
2019.06.29. 11:30

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Várhat még a Barcelona, az Arsenal, de még a Dortmund is a legkeresettebb magyar focistára, a korosztályában világszinten is a legjobbak közé sorolt Szoboszlai Dominik marad Salzburgban.
Magyar labdarúgó esetében utoljára tán Détári Lajosért volt ekkora tülekedés az európai húspiacon, mint most a 18 éves Szoboszlai Dominikért. Leírni is mellbevágó, hogy a Salzburg támadójáról a külföldi szakportálok olyanokat írnak, hogy a világ egyik legkeresettebb tizenéves futballistája, és korosztálya kiemelkedően legtehetségesebb tagja. A székesfehérvári nevelésű Szoboszlai az előző idényben bekerült az osztrák bajnok Salzburg keretébe, és már négyszeres magyar válogatott is. A játékos menedzselését és karrierépítését Esterházy Mátyás végzi, nála autentikusabb forrást nehezebb találni, ha Szoboszlai jövőjét firtatjuk.
„Bármi is jelenik meg a napilapokban, portálokon, eldöntöttük, Dominik marad Salzburgban. 2022-ig élő szerződése van, nincs okunk kapkodásra” – szögezte le sziklaszilárdan a legfontosabb kérdésre adott válaszában a lényeget a menedzser.
Elmondta, valóban sok klub, köztük topklubok jelentkeztek nála, de pontos neveket nem említett: „Meg tudom erősíteni az érdeklődést, de mivel ennél több egyelőre nem történt, ezért hosszasan beszélni sem érdemes erről” – fogalmazott diplomatikusan. Azért a tények végett leírjuk a veretes névsort, a nemzetközi sportsajtó szerint védence az Arsenal, a Bayern München, a Bayer Leverkusen, a Leipzig, a Juventus, a Lazio és a Borussia Dortmund után a Barcelona figyelmét is kiérdemelte!
A nagy felhajtás azonban hidegen hagyja őket, mert nem a nagy ugrás, hanem a lépcsőről-lépcsőre haladás stratégiáját választották. „Következő lépcsőfok, hogy állandó játékos váljon belőle Salzburgban, amire megvan a lehetősége. Az elmúlt félév kiváló időszak volt számára, a klub ráadásul nyáron rengeteg labdarúgót eladott, vagyis ősszel még több lehetőség előtt áll. És ami ugyancsak ennyire fontos, hogy a Salzburg alanyi jogon felkerült a Bajnokok Ligája főtáblájára, ezért az ő helyzetében a lehető legjobb választás a maradás. Két ilyen opció óriási motivációt kell, hogy jelentsen egy tizennyolc éves futballistának”.
Kérdésre, hogy milyen nehezen hozták meg a döntést, elmondta, az ő részéről a felelősség, Dominik részéről pedig a türelem volt a meghatározó szempont. 
„Karrierje korábbi időszakában is volt már hasonló helyzet, akkor is a hosszú távú érdekeit tartottuk szem előtt, ezért döntöttünk a Red Bull Salzburg mellett. Most is ugyanez történik” – emlékezett a korábbi eseményekre Esterházy.
Pláne, hogy a jövő valóban fényes lehet, amennyiben mondjuk a válogatottbeli teljesítménye is olyan lesz. 
„A válogatott sikere nekem személyesen is nagyon fontos, és elismeréssel kell szólnom Marco Rossi szövetségi kapitány bátorságáról, aki meghatározó szerepet szánt neki, és fel merte vállalni, hogy egy tizennyolc éves játékosnak adja a tízes mezt. De Dominik nem okozott csalódást!”
A kérdés persze megkerülhetetlen, ha választhatna, milyen irányt, melyik klubot ajánlaná leginkább a következő lépcsőfokként? 
„Én nem álmodozom, a fikciók sem érdekelnek, különben is ez attól függ, hogy nemzetközi szinten milyen minőségű játékot fog nyújtani. Az elsőszámú szempont azonban, hogy mindig játsszon. Ha ez egyből topklub lesz, akkor ott, ha kell egy közbeiktatott lépcsőfok, akkor ott. A topklub nem álom, hanem cél, de hogy ez pontosan mikor jön el, egyelőre másodlagos szempont.”