Előfizetés

Sok ezren maradtak napokra folyóvíz nélkül Miskolcon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.30. 11:18
Illusztráció
Fotó: Népszava
Egy karbantartás óta annyi a csőtörés a városban, hogy a vízszolgáltatónak nincs elég embere a javításokra - inkább elzárták a vizet.
Miskolcon több ezer, akár több tízezer ember maradhatott a hétvégén víz nélkül, írja az index.hu. Úgy tudják, az Avas - Győri kapu - Újgyőri főtér - Vologda - Vörösmarty városrészeken a héten keddtől csütörtökig folyt karbantartás. A végül csütörtök estére befejeződő munkálatok alatt még csak meleg víz nem volt, ám
a karbantartás óta olyan számú csőtörés volt a környéken állítólag, hogy mostanra teljesen elzárták a vizet.

Szombat déltől egyáltalán nincs víz a város egy nagy részén, bár a fent felsoroltak közül Vologda városrészben vasárnap reggelre helyreállt. Máshol vízhordó autók jelentek meg, arról veszik a vizet a lakók.
Bazin Levente, helyi szocialista képviselő azt mondta, megkérdezték a vízügyet, ahonnan azt a választ kapták szombat délután, hogy összesen 11 helyen történt csőtörés egyszerre, és nincs annyi ember, aki ezt egyhamar kijavítaná, hogy visszaálljon mindenhol a vízszolgáltatás.
A szélsőséges időjárás, a viharok, villámárvizek, az ezeket követő hőség, és az azzal járó fogyasztásnövekedés mozgatta meg úgy a miskolci földet, hogy azt a vezetékek már nem bírták

- derül ki a vízszolgáltató Mivíz Kft. közleményéből, amit az index.hu megkeresésére írtak válaszként. Vasárnap délelőtt három csőtörésen dolgoztak még, és úgy tervezik, hogy a nap végére minden javítással készen lesznek.

A magántanulói státusz megszüntetéséről is szavaznak kedden

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.06.30. 10:39
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ekkor döntenek az úgynevezett „lex Czeglédy” törvénymódosításról, és leteheti esküjét az új ombudsman.
Az Országgyűlés kétnapos üléssel folytatja munkáját a jövő héten. A képviselők hétfőn a kormány tagjait interpellálhatják, majd kedden az alapvető jogok biztosává választhatják Kozma Ákost, a Független Rendészeti Panasztestület elnökhelyettesét. A házelnök – parlament honlapján elérhető – napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor a Semmelweis-napra történő emlékezéssel kezdődik. A parlament 1992-ben nyilvánította a magyar egészségügy napjává július 1-jét, amely 2011 óta munkaszüneti nap is az ágazatban dolgozóknak. A megemlékezés az „anyák megmentőjeként” ismertté vált Semmelweis Ignác magyar orvos születésének évfordulójára esik, aki kiemelkedő szerepet játszott a gyermekágyi láz leküzdésében. A napirend előtti felszólalásokat követően dönthetnek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság létrehozásáról. A lépést az indokolja, hogy októberben lejár a Médiatanács négy tagjának kilencéves megbízatása. Az interpellációk és az azonnali kérdések ezúttal is egy-egy órában hangozhatnak el, majd a kérdések következnek további fél órában.
Kedden – a napirend előtti felszólalások után – az új ombudsmanról szavaznak. Áder János köztársasági elnök a posztra Kozma Ákost javasolta, aki 2010 óta a Független Rendészeti Panasztestület elnökhelyettese. Az alapvető jogok biztosa 2013 szeptembere óta Székely László, mandátuma szeptemberben jár le. Eredményes választás esetén az új ombudsman le is teheti esküjét a Házban. A képviselőknek emellett tíz előterjesztésről is dönteniük kell. Ekkor fogadhatják el például az úgynevezett „lex Czeglédy” törvénymódosítást, amely kimondja: a mentelmi jog nem illeti meg azokat a képviselőjelölteket, akik ellen büntetőeljárás van folyamatban, kényszerintézkedés hatálya alatt állnak, illetve ellenük a vádemelés még a jelöltté válás előtt megtörtént. Szavaznak továbbá a közigazgatási bíróságokról szóló törvény hatálybalépésének elhalasztásáról, a kormány köznevelési törvénycsomagjáról, a jövő évi költségvetés megalapozásáról, valamint az Amerikai Egyesült Államok fegyveres erői magyarországi állomásozásának engedélyezéséről. A határozathozatalok utáni egyetlen napirendi pontban a trafiktörvény felülvizsgálatáról tartanak általános vitát a fideszes Lázár János kezdeményezésére.

A parlamenti szavazás napján is tüntetnek az MTA-t szétverő terv ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.30. 08:29
Tüntetés az MTA mellett - korábbi felvétel.
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Nem hagyhatjuk, hogy itt és így legyen vége - írja felhívásában az Akadémiai Dolgozók Fóruma.
"A Magyar Tudományos Akadémia a magyar nemzeti kultúra és tudomány megőrzésének és fejlődésének letéteményese. Közel 200 éves nemzeti intézményünket most mégis megcsonkítják" - így kezdődik az Akadémiai Dolgozók Fórumának felhívása részvételre a jövőhét keddre szervezett demonstrációra. Azt írják, Palkovics László innovációs miniszter beváltotta korábbi zsarolását:
"erővel rabolja el az Akadémia kutatóhálózatát, mert az nem volt hajlandó önként lemondani értékeiről, vagyonáról, és az elmúlt egyéves küzdelemben következetesen képviselte a tudományos szabadság és az akadémiai autonómia eszméjét".

Kedden szavaz a parlament a Palkovics-tervről, vagyis a tüntetést nem véletlenül időzítik július 2-ra. "Megtapasztaltuk, hogy mekkora erőt és tartást tud adni a szolidaritás, az egymásért való közös kiállás" - írják, hangsúlyozva, hogy ezért nem lehet hagyni, hogy "itt és így legyen vége".