egészségügy;

2019-07-01 06:00:00

Elérte az állami járványügyet is a kormányhivatalok válsága

Nincs állami mikrobiológiai laborszolgáltatása július elsejétől a Veszprém megyei kórházaknak. Bezárt ugyanis a megyei kormányhivatalnál működő mikrobiológiai labor, ezzel kiesett a terület egyik nélkülözhetetlen járványügyi háttérszolgáltatása. (A szintén a kormányhivatalokhoz tartozó kormányablakoknál épp a múlt héten rendeltek el rövidített nyitvatartást Budapesten.)

A labor kiesése veszélyezteti a biztonságos betegellátást. Az előírások szerint ugyanis a kórházban csak úgy kezdhetnek például antibiotikum-kúrát egy betegnél, ha a mikrobiológiai laboratóriumi vizsgálattal megvizsgálja milyen szerre érzékeny baktériumról van szó. Az intenzív osztályoknak is néhány óránként kell mintákat küldeniük, és a sebészetek munkája is csak a mikrobiológai laborháttér mellett biztonságos.

A kórházfenntartó azt ajánlotta a kórházaknak: a bakterológiai vizsgálatokat vásárolják meg a piacról.

A laborhiány érinti a farkasgyepűi tüdőgondozót, és a balatonfüredi szívkórházat is. A most bezárt labor feladata volt még járványok – hasmenés, mérgezés, vagy más egyéb, a közegészségügyet veszélyeztető helyzetek – megelőzése, de például a vízminőségének ellenőrzése is. Lapunknak egy orvos azt mondta: – Nagy a baj, emberélet múlhat azon, hogy tüdőgyulladás, mellüreg tályog vagy egy gyulladt térd esetében a beteg a megfelelő antibiotikumot kapja a megfelelő dózisban. Ez azonban csak a beteg váladékainak mikrobiológiai vizsgálatával dönthető el.

Mivel a mikrobiológiai labor nélkül nem működhet a betegellátás, a kórházfenntartó felszólította az érintett egészségügyi intézményeket, hogy azonnal keressenek az állam helyett új szolgáltatót. Egyúttal ajánlott is számukra egyet, a Synlabot, amely – a fenntartó tudomása szerint – rendelkezik azzal a kapacitással, amire most szükség van. Mindez több szempontból is problémás. Mindenekelőtt azért, mert ezt a szolgáltatást – annak volumene miatt – csak közbeszerzéssel vásárolhatnák meg az intézmények. Márpedig az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legutóbb tavasszal állított pellengérre 17 kórházat a gazdálkodási fegyelem, több esetben a közbeszerzési szabályok megsértése miatt. Ezek között egyébként volt olyan eset is, amikor éppen a kórházfenntartó utasítása miatt sértett szabályt a kórház, mert nem tudott időben elindítani egy-egy közbeszerzést.

Lapunk megkereste az Országos Tisztifőorvost, érdeklődtünk, hogy miként kívánja helyreállítani a biztonságos betegellátás feltételeit a Veszprém megyei kórházakban. Érdemi válasz helyett az Országos Tisztifőorvos hivatalának sajtóosztálya a területileg illetékes kormányhivatalhoz irányította lapunkat. Onnan viszont vasárnap estig nem kaptunk választ.

Mint emlékezetes Lázár János, korábbi miniszterelnökséget vezető miniszter volt az, aki fokozatosan feldarabolta az egységes ÁNTSZ-t, s egy részét odaadta a kormányhivataloknak. Láthatóan még ott sem működik a központosítás, ahol ennek lehetne haszna. A központi kórházfenntartó, ahelyett, hogy maga szerződnek csomagban egy laborszolgáltatóval, kiküldte a piacra az az üres zsebű kórházigazgatókat.