Előfizetés

Elérte az állami járványügyet is a kormányhivatalok válsága

Danó Anna
Publikálás dátuma
2019.07.01. 06:00

Fotó: Népszava
Nincs állami mikrobiológiai laborszolgáltatása július elsejétől a Veszprém megyei kórházaknak. Bezárt ugyanis a megyei kormányhivatalnál működő mikrobiológiai labor, ezzel kiesett a terület egyik nélkülözhetetlen járványügyi háttérszolgáltatása. (A szintén a kormányhivatalokhoz tartozó kormányablakoknál épp a múlt héten rendeltek el rövidített nyitvatartást Budapesten.)
A labor kiesése veszélyezteti a biztonságos betegellátást. Az előírások szerint ugyanis a kórházban csak úgy kezdhetnek például antibiotikum-kúrát egy betegnél, ha a mikrobiológiai laboratóriumi vizsgálattal megvizsgálja milyen szerre érzékeny baktériumról van szó. Az intenzív osztályoknak is néhány óránként kell mintákat küldeniük, és a sebészetek munkája is csak a mikrobiológai laborháttér mellett biztonságos. A kórházfenntartó azt ajánlotta a kórházaknak: a bakterológiai vizsgálatokat vásárolják meg a piacról. A laborhiány érinti a farkasgyepűi tüdőgondozót, és a balatonfüredi szívkórházat is. A most bezárt labor feladata volt még járványok – hasmenés, mérgezés, vagy más egyéb, a közegészségügyet veszélyeztető helyzetek – megelőzése, de például a vízminőségének ellenőrzése is. Lapunknak egy orvos azt mondta: – Nagy a baj, emberélet múlhat azon, hogy tüdőgyulladás, mellüreg tályog vagy egy gyulladt térd esetében a beteg a megfelelő antibiotikumot kapja a megfelelő dózisban. Ez azonban csak a beteg váladékainak mikrobiológiai vizsgálatával dönthető el.
Mivel a mikrobiológiai labor nélkül nem működhet a betegellátás, a kórházfenntartó felszólította az érintett egészségügyi intézményeket, hogy azonnal keressenek az állam helyett új szolgáltatót. Egyúttal ajánlott is számukra egyet, a Synlabot, amely – a fenntartó tudomása szerint – rendelkezik azzal a kapacitással, amire most szükség van. Mindez több szempontból is problémás. Mindenekelőtt azért, mert ezt a szolgáltatást – annak volumene miatt – csak közbeszerzéssel vásárolhatnák meg az intézmények. Márpedig az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legutóbb tavasszal állított pellengérre 17 kórházat a gazdálkodási fegyelem, több esetben a közbeszerzési szabályok megsértése miatt. Ezek között egyébként volt olyan eset is, amikor éppen a kórházfenntartó utasítása miatt sértett szabályt a kórház, mert nem tudott időben elindítani egy-egy közbeszerzést.
Lapunk megkereste az Országos Tisztifőorvost, érdeklődtünk, hogy miként kívánja helyreállítani a biztonságos betegellátás feltételeit a Veszprém megyei kórházakban. Érdemi válasz helyett az Országos Tisztifőorvos hivatalának sajtóosztálya a területileg illetékes kormányhivatalhoz irányította lapunkat. Onnan viszont vasárnap estig nem kaptunk választ.
Mint emlékezetes Lázár János, korábbi miniszterelnökséget vezető miniszter volt az, aki fokozatosan feldarabolta az egységes ÁNTSZ-t, s egy részét odaadta a kormányhivataloknak. Láthatóan még ott sem működik a központosítás, ahol ennek lehetne haszna. A központi kórházfenntartó, ahelyett, hogy maga szerződnek csomagban egy laborszolgáltatóval, kiküldte a piacra az az üres zsebű kórházigazgatókat.

Kamu plakátokkal próbálják lejáratni a Budapest Pride-ot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.30. 19:21
Illusztráció
Fotó: Népszava
A szervezet leszögezte: elhatárolódik a pedofíliát relativizáló és azt az LMBTQ+ emberekkel összemosó tartalmaktól.
Több helyen is megjelentek Budapest utcáin a Budapest Pride-ot is említő, házi készítésű plakátok, melyeken egyebek mellett az áll, hogy „a szerelemben nincs kor” – derül ki abból a bejegyzésből, melyet a Budapest Pride tett közzé a Facebook-oldalán. A szervezet hangsúlyozta:
„A plakátokhoz NINCS közünk, nem tudjuk ki és milyen céllal készítette őket, de a Budapest Pride elhatárolódik a pedofíliát relativizáló és azt az LMBTQ+ emberekkel összemosó tartalmaktól”.

37 fokos kánikulával indulhat a hét, másodfokú riasztásokat adtak ki

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.06.30. 17:05

Fotó: Shutterstock
Néhol azért eső és szélvihar is előfordulhat.
Alapvetően országszerte derült időre készülhetünk a jövőhét elején, bár hétfőn a sok napsütés mellett északnyugat felől kissé megnövekszik a fátyolfelhőzet. Több felhőre inkább az Észak-Dunántúlon lehet majd számítani. Csapadék nem várható, legfeljebb csak hétfőn a késő esti órákban sodródhat be az északnyugati határvidékre egy-egy zápor, zivatar. A déli, délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik, de a Kisalföld térségében hétfőn estefelé az északnyugatira forduló szelet akár viharos lökések is kísérhetik.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jobbára 13 és 19 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 33 és 37 fok között valószínű.

Másodfokú figyelmeztetések

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a fővárosra és Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-SopronKomárom-Esztergom, SomogyJász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére is másodfokú riasztásokat adott ki a hőség miatt. Az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetések lesznek érvényben.
Győr-Moson-Sopron megyében a szél és a zivatarok veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Időjárási helyzet Európában

A Kelet-európai-síkság északi része felett ciklon örvénylik, amely miatt Oroszország európai felén változóan felhős az ég, az Ural előterében pedig sokfelé esik az eső. A ciklon hátoldalán hideg légtömeg érte el a térséget, ami miatt napközben is csak többnyire 15-21 fok közé melegszik fel a levegő. Ez a hűvösebb időjárás még Ukrajnában és Belorussziában is érezteti hatását.
Ezzel szemben Közép-Európa felett anticiklon terül el, hatására itt kevés a felhő, sokat süt a nap, és főként a hegyekben alakul ki lokálisan csapadék. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 fok körül, illetve kevéssel az alatt alakul.
Ez a magasnyomás határozza meg Nyugat-Európa időjárását, de a mediterrán térségre, sőt Dél-Skandináviára is kiterjed. A Földközi-tenger középső és keleti medencéjében az ilyenkor megszokott kánikulai meleg van 30, 35 fokos csúcshőmérséklettel, de nyugatabbra, az Ibériai-félszigeten sokfelé mérnek 40 foknál magasabb értékeket.
Északabbra is jóval melegebb van a megszokottnál: Franciaországban 35-40, a Németalföldön 30-34, Dél-Angliában 27-33 fok között alakul a maximum-hőmérséklet, azonban a lehűlést hozó hidegfront már elérte a Brit-szigeteket. Hétfő estig ez a meleg légtömeg kelet felé mozdul el, a Kárpát-medencét is eléri, nálunk is kánikulai melegre lehet számítani.