Kamu plakátokkal próbálják lejáratni a Budapest Pride-ot

Publikálás dátuma
2019.06.30. 19:21
Illusztráció
Fotó: Népszava
A szervezet leszögezte: elhatárolódik a pedofíliát relativizáló és azt az LMBTQ+ emberekkel összemosó tartalmaktól.
Több helyen is megjelentek Budapest utcáin a Budapest Pride-ot is említő, házi készítésű plakátok, melyeken egyebek mellett az áll, hogy „a szerelemben nincs kor” – derül ki abból a bejegyzésből, melyet a Budapest Pride tett közzé a Facebook-oldalán. A szervezet hangsúlyozta:
„A plakátokhoz NINCS közünk, nem tudjuk ki és milyen céllal készítette őket, de a Budapest Pride elhatárolódik a pedofíliát relativizáló és azt az LMBTQ+ emberekkel összemosó tartalmaktól”.

Szerző

37 fokos kánikulával indulhat a hét, másodfokú riasztásokat adtak ki

Publikálás dátuma
2019.06.30. 17:05

Fotó: Shutterstock
Néhol azért eső és szélvihar is előfordulhat.
Alapvetően országszerte derült időre készülhetünk a jövőhét elején, bár hétfőn a sok napsütés mellett északnyugat felől kissé megnövekszik a fátyolfelhőzet. Több felhőre inkább az Észak-Dunántúlon lehet majd számítani. Csapadék nem várható, legfeljebb csak hétfőn a késő esti órákban sodródhat be az északnyugati határvidékre egy-egy zápor, zivatar. A déli, délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik, de a Kisalföld térségében hétfőn estefelé az északnyugatira forduló szelet akár viharos lökések is kísérhetik.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jobbára 13 és 19 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 33 és 37 fok között valószínű.

Másodfokú figyelmeztetések

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a fővárosra és Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-SopronKomárom-Esztergom, SomogyJász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére is másodfokú riasztásokat adott ki a hőség miatt. Az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetések lesznek érvényben.
Győr-Moson-Sopron megyében a szél és a zivatarok veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Időjárási helyzet Európában

A Kelet-európai-síkság északi része felett ciklon örvénylik, amely miatt Oroszország európai felén változóan felhős az ég, az Ural előterében pedig sokfelé esik az eső. A ciklon hátoldalán hideg légtömeg érte el a térséget, ami miatt napközben is csak többnyire 15-21 fok közé melegszik fel a levegő. Ez a hűvösebb időjárás még Ukrajnában és Belorussziában is érezteti hatását.
Ezzel szemben Közép-Európa felett anticiklon terül el, hatására itt kevés a felhő, sokat süt a nap, és főként a hegyekben alakul ki lokálisan csapadék. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 fok körül, illetve kevéssel az alatt alakul.
Ez a magasnyomás határozza meg Nyugat-Európa időjárását, de a mediterrán térségre, sőt Dél-Skandináviára is kiterjed. A Földközi-tenger középső és keleti medencéjében az ilyenkor megszokott kánikulai meleg van 30, 35 fokos csúcshőmérséklettel, de nyugatabbra, az Ibériai-félszigeten sokfelé mérnek 40 foknál magasabb értékeket.
Északabbra is jóval melegebb van a megszokottnál: Franciaországban 35-40, a Németalföldön 30-34, Dél-Angliában 27-33 fok között alakul a maximum-hőmérséklet, azonban a lehűlést hozó hidegfront már elérte a Brit-szigeteket. Hétfő estig ez a meleg légtömeg kelet felé mozdul el, a Kárpát-medencét is eléri, nálunk is kánikulai melegre lehet számítani.
Témák
időjárás
Frissítve: 2019.06.30. 18:54

Két telitalálat is volt a hatos lottón

Publikálás dátuma
2019.06.30. 17:02
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Mutatjuk, melyik hat szám ért több mint 72 milliót.
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 26. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:   Nyerőszámok: 8 (nyolc) 10 (tíz) 14 (tizennégy) 26 (huszonhat) 28 (huszonnyolc) 41 (negyvenegy) Nyeremények: A 2 darab 6 találatos szelvényre 72 318 865; az 5 találatos szelvényekre 502 885; a 4 találatos szelvényekre 9580; a 3 találatos szelvényekre 1760 forintot fizetnek.
Szerző