Fizetőssé válik az e-töltés

Publikálás dátuma
2019.07.01. 06:13

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az 50 kW-os egyenáramú (DC) villámtöltőkön és a 43 kW-os AC-villámtöltőkön a jelenlegi tesztidőszakban a díjazás percenként 50 forint. A végleges ár a teszt eredményétől is függ.
Eddig 86 nyilvános elektromosautó-töltőt telepített országosan az NKM Mobilitás Kft. – közölte a céget tulajdonló állami NKM Nemzeti Közművek. Ezek összesen 177 töltési pontot jelentenek. Az állomások közül 16 úgynevezett 50 kilowattos (kW) villámtöltő. Utóbbiakat az ország főbb útvonalai mellé telepítették. 12 Decathlonnal is szerződtek. Töltés a korábbiaktól eltérően már csak az NKM Mobiliti elnevezésű alkalmazása segítségével, illetve regisztrált ügyfelek részére RFID-azonosítóval indítható. Lapunk megkeresésére az NKM közölte: míg a 22 kW-os, váltóáramú (AC-) töltőkön változatlanul ingyenes a töltési szolgáltatás, az 50 kW-os egyenáramú (DC) villámtöltőiken és a 43 kW-os AC-villámtöltőkön a jelenlegi tesztidőszakban a díjazás percenként 50 forint. Kérdésünkre azt is kifejtették, hogy a végleges díjazás a teszt eredményétől is függ. Korábbi közleményük szerint a Mobiliti március-áprilisban még percenként 10 forintos díjjal indította a fizetős szolgáltatás tesztelését. Az elmúlt évek során a szintén állami, kifejezetten az e-autózásra alapított e-Mobi Kft. mintegy háromszáz e-töltőt telepített országszerte. Rajtuk kívül aktív a piacon például az Elmű-ÉMÁSZ, az E.ON, a Mol, az OMV és a Lukoil. A korábbi ingyenesség ugyanakkor már a múlté, amit ráadásul a cégek kevéssé vernek nagydobra. Ugyan a nyilvános, 22 kW-s egységek közül még megfogható pár térítésmentes, az utazóknak egyre inkább érdemes felkészülniük a fizetésre.
Szerző

Csok-os ingatlanban is működhetnek cégek

Publikálás dátuma
2019.06.30. 18:53
Illusztráció
Fotó: Népszava
A lakás vagy családi ház akkor lehet egy vállalkozás székhelye, ha a korábbi vásárláshoz nem igényeltek csekély összegű uniós támogatást.
Több százezer kisvállalkozót és egyéni vállalkozót érint az a friss változás, hogy már a csok (családok otthonteremtési kedvezménye) támogatással vásárolt ingatlan is lehet vállalkozás székhelye – adta közre a bankmonitor.hu. Az állami kedvezménnyel felújítani tervezett lakás vagy családi ház akkor lehet egy vállalkozás székhelye, ha a korábbi vásárláshoz nem igényeltek csekély összegű uniós támogatást. Mivel a mezőgazdasági termékek előállítása és feldolgozása, valamint forgalmazása eleve kap ilyen típusú közösségi támogatást, ez a kör továbbra sem számíthat a kedvezményre, mert ez ellenkezik az Európai Unió alapelveivel,csakúgy, mint a az eset,ha a vállalkozás exportlehetőségeit támogatja uniós forrás. Van egy pénzügyi korlát is, a csok és a csekély összegű támogatás együtt egymás utáni három évben nem haladhatja meg a 200 ezer eurót, vagyis 64 millió forintot, fuvarozónál a 100 ezer eurót. Az a rengeteg kisvállalkozó, kényszervállalkozó, aki nem tart fenn irodát, műhelyt, eddig csak akkor kapta meg a csok-ot, ha nem a lakására volt bejelentve a kis cég, és a vételtől számított tíz évig nem is nevezhette meg székhelynek vagy telephelynek az ingatlant.
Szerző

Szabadkereskedelmi egyezményt írt alá az Európai Unió és Vietnám

Publikálás dátuma
2019.06.30. 15:30

Fotó: TIEN TUAN / AFP
A hivatalos jóváhagyásra a következő hónapokban kerül sor. A felek egy beruházásvédelmi megállapodást is elfogadnak.
Aláírták vasárnap az Európai Unió és Vietnám közötti szabadkereskedelmi és beruházásvédelmi egyezményt - jelentették be Brüsszelben. Az egyezmény a kétoldalú árukereskedelem vámterheinek csaknem teljes, progresszív módon történő lebontásával jár majd. A felek egy beruházásvédelmi megállapodást is elfogadnak.
Az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács kedden hagyta jóvá a dokumentum aláírását, amelyre Hanoiban került sor. Az EU részéről Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos, valamint Stefan-Radu Oprea, a tanács soros elnökségét betöltő Románia illetékes minisztere volt jelen a ceremónián.
Az Európai Bizottság közleménye szerint a szerződés rendkívül előnyös az uniós és vietnámi vállalatok, fogyasztók és munkavállalók számára, miközben maximálisan tiszteletben tartja a munkajogi és környezetvédelmi előírásokat. Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület elnöke rámutatott, hogy
Szingapúr után Vietnám a második délkelet-ázsiai ország, amellyel az EU hasonló megállapodást köt, és ez megnyithatja az utat a két régió közötti még szorosabb együttműködés előtt.

A hatályba lépéshez a szabadkereskedelmi szerződést még hivatalosan is jóvá kell hagynia a vietnámi törvényhozásnak, illetve az EU két társjogalkotó intézményének, az Európai Parlamentnek és a tagállami kormányok tanácsának. Ez a várakozások szerint a következő hónapokban történhet majd meg. A beruházásvédelmi megállapodás ratifikációja külön eljárásban történik majd.