július;műanyagok;kihívás;

2019-07-01 09:09:00

Műanyagmentes kihívással indul a hónap

Ne használjunk műanyagot júliusban! – ez az üzenete annak a közösségi médiában született kezdeményezésnek, amelyet a lassan lebomló, egyszer használatos műanyagok környezetkárosítása miatt indítottak civil szervezetek.

Az évente keletkezett műanyag fele, bár ezeket csak napokig, órákig, de lehet, hogy csak percekig használjuk, nem bomlik le és több száz évig is a Földön marad. Ezek egy része, megközelítőleg 8 millió tonna szemét az óceánokba kerül, így nem csoda, hogy minden napra jut egy, a gyomrában felhalmozódott műanyag következtében elpusztult tengeri élőlényről, madárról szóló hír.

A „Plastic Free July” mozgalom Ausztráliából indult 2011-ben, tavaly több mint 120 millió ember vett benne részt, megközelítőleg 170 országból. Magyarországon a Felelős Gasztrohős Alapítvány a Humusz Szövetség és a Refil népszerűsíti a kezdeményezést.

Így élhetünk műanyagmentes(ebb)en

Egy műanyaggal teli világban a műanyagmentesség tervezést és előkészületeket igényel. Az akciót szervezők tanácsai szerint nem csak júliusban érdemes munkába, iskolába magunkkal vinni egy fenntartható anyagból készült táskát, ételhordót, hogy se a bevásárlás, se az ebéd beszerzése ne okozzon nehézséget. A kávézókban, éttermekben érdemes a saját kulacsunkba, termoszunkba kérni az elviteles italokat, a műanyag szívószál helyett pedig szerezzünk be egy-egy fémből vagy üvegből készült, környezetbarát darabot. 

A bevásárlásnál figyeljünk, hogy milyen csomagolású termékeket teszünk a kosárba. Ahol csak lehet, kerüljük a műanyagokat: a felesleges fóliát és a celofánt, a sokadik nejlonzacskó megvásárlása helyett használjuk inkább a saját, lehetőleg vászonból készült szatyrunkat, lehetőleg a zöldségek, gyümölcsök szállítására is. 

Törekedjünk arra, hogy ahol lehet, fenntartható csomagolóanyagot; üveget, fémet, papírt vagy hullámkartont válasszunk. Utóbbi kettő ráadásul nemcsak költséghatékony, de lebomló és újrahasznosítható is, a felelős erdőgazdálkodások nyújtotta nyersanyagnak köszönhetően pedig az előállításukkal sem teszünk kárt a környezetben. És vannak olyan vendéglátóhelyek, ahol mindezekre nem is kell külön figyelni, mert ott nem használnak műanyagokat az ételek és italok szervírozásánál, csomagolásánál.

Első lépésként elég, ha az egyszer használatos műanyagokra mondunk nemet, de még jobb, ha a TOP 4-est mellőzzük: vagyis legalább egy hónapra kizárjuk az életünkből a műanyagból készült zacskókat, flakonokat, szívószálakat és a kávés poharakat. Válasszunk inkább papír- és hullámkartonból készült csomagolású termékeket és figyeljük a felelős és fenntartható erdőgazdálkodásokat jelző FSC jelzéseket” – mondta Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezetője.