Közös vízbe ugrásra buzdít a WWF

Publikálás dátuma
2019.07.01. 13:13
A 2018-as Nagy Ugrás Gödön
Fotó: WWF Magyarország
A Velencei-tónál rendezett EFOTT lesz idén a WWF Nagy Ugrás elnevezésű kampányának központi magyarországi helyszíne, ahol július 14-én 15 órakor közös vízbe ugrással hívják fel a résztvevők a figyelmet éltető vizeinkre.
Az egészséges édesvízi ökoszisztémák rendkívül fontos szerepet játszanak az emberek életében: tiszta ivóvizet adnak, elnyelik és megkötik a kibocsátott szén-dioxidot, élelmet biztosítanak, emellett pedig rekreációs funkciót is betöltenek. Ennek ellenére a vizesélőhelyek, tavak és folyók azok az ökoszisztémák, amelyek élővilága a legnagyobb mértékben csökken a Földön: az édesvízi gerinces fajok populációi az 1970-es évek óta 83 százalékkal zsugorodtak. Vizesélőhelyeink 87 százaléka eltűnt, és folyóink közel 50 százalékát már jelentősen átalakítottuk - közölték a szervezők.
 A Természetvédelmi Világalap (WWF) Nagy Ugrás elnevezésű akciója az ember és a természet közötti harmónia fontosságára kíván figyelmeztetni. A természetvédő szervezet idén is hívja a településeket, közösségeket, baráti társaságokat, hogy július 14-én csatlakozzanak az eseményhez, és rendezzék meg saját Nagy Ugrásukat. 
A 14 éve létező kezdeményezés keretében minden év július második vasárnapján Európa-szerte több mint 500 helyszínen százezrek ugranak egyszerre a folyókba és más természetes vizekbe. Az első hivatalosan meghirdetett Nagy Ugráson, 2005-ben, több mint 250 ezer embert sikerült mozgósítani, akik 22 ország 31 folyójába ugrottak ugyanabban az időpontban.
Magyarországon 2008 óta rendezik meg az eseményt. Azóta több településen hagyomány, hogy megrendezik a saját Nagy Ugrásukat, az egyes helyszíneken pedig különböző programokkal is színesítik az eseményt.
Szerző
Frissítve: 2019.07.01. 13:33

David Attenborough is fellépett a Glastonbury fesztiválon (videó)

Publikálás dátuma
2019.07.01. 12:12
Sir David Attenborough
Fotó: Neil Hall / MTI/EPA
A világhírű természettudós meglepetésvendégként megköszönte, hogy műanyagmentesen buliztak a Glastonbury fesztiválon.
A hetvenes évek óta létező legnagyobb brit nyári rendezvény szervezői az év elején jelentették be, a 2019-es Glastonbury Fesztiválon nem használnak egyszer használatos műanyagot - írta akkor az Urbanplayer. Az ötnapos esemény végén, Kylie Minogue koncertje után, műsoron kívül Sir David Attenborough lépett a színpadra - írta a BBC. Bár az újrahasznosított üvegben árult frissítő és a vizes tartályokból szerezhető víz sokszor késztette hosszas várakozásra a nagyjából kétszázezer bulizót, a világhírű természettudóst nagy ováció fogadta - írta a Guardian alapján a 444.hu.
A néhány perces beszédében a 93 éves Attenborough megköszönte, hogy a fesztiválozók egymillió műanyagflakontól óvták meg a bolygót, valamint a 2017-ben készült, Blue Planet 2 című sorozatáról és az óceánokat sújtó műanyagszennyezés drámai következményeiről is beszélt.
Szerző
Frissítve: 2019.07.01. 12:13

"A klímaváltozás gyorsabb ütemben halad előre, mint mi" - figyelmeztet az ENSZ főtitkára

Publikálás dátuma
2019.07.01. 10:10

Fotó: KARIM SAHIB / AFP
Azonnali cselekvést sürgetett a klímakatasztrófa elkerülése érdekében Abu-Dzabiban António Guterres ENSZ-főtitkár, arra hivatkozva, hogy a klímaváltozás folyamata gyorsabban megy végbe, mint azt az előrejelzések jósolják.
"Azért vagyunk itt, mert a világ a klímaváltozást érintő súlyos vészhelyzettel áll szemben" - mondta a világszervezet főtitkára az Egyesült Arab Emírségek fővárosában a jelenséggel kapcsolatos egyik találkozón, amelynek célja a szeptemberi New York-i klímacsúcs előkészítése. 
"Minden egyes hét a klímaváltozással kapcsolatos újabb pusztítást hoz magával"

- mondta, a jelenségre példaként említve az árvizeket, az aszályokat, a hőhullámokat, a tűzeseteket és a súlyos viharokat.

"A klímaváltozás gyorsabb ütemben halad előre, mint mi"

- figyelmeztetett Guterres, aki csúcstalálkozót hívott össze New Yorkba szeptember 23-ra, mivel egyes országok nem tartják be a 2015-ös párizsi klímaegyezményt, amelynek legfőbb célkitűzése, hogy 2100-ig 2 Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző szinthez képest. A kívánt cél azonban másfél fok.
"Tudatában vagyunk azonban annak, hogy ha még teljes mértékben be is tartjuk a párizsi megállapodás kötelezettségvállalásait, legalább 3 Celsius-fokos növekedéssel kell szembenéznünk az évszázad végére, ami katasztrófát jelentene az élet számára" - hívta fel a figyelmet az ENSZ-főtitkár. 
"A helyzet csak rosszabbodni fog, hacsak nem cselekszünk ambiciózusan és sürgősen"

- tette hozzá.

 Az ENSZ kezdeményezésére New Yorkban tartandó szeptemberi klímacsúcs lesz az első olyan találkozó a 2015-ös párizsi megállapodás óta, amelyen a világ vezetői is részt vesznek.
Szerző
Frissítve: 2019.07.01. 11:47