Copa: horpaszt a háló

Publikálás dátuma
2019.07.02. 12:30

Fotó: LUIS ACOSTA / AFP
Kevés gól, alacsony színvonalú mérkőzések jellemzik a dél-amerikai labdarúgó kontinenstornát, amely régebben szórakoztató, látványos mérkőzései miatt volt népszerű.
Copa America. Finom trükkök, pompás passzok, szuper szólók, bombagólok, és szenvedély, szenvedély, szenvedély.
Ez volt korábban.
Ma méla unalom. 
A legjobb nyolc között hét válogatott (Brazília, Chile, Kolumbia, Paraguay, Peru, Uruguay, Venezuela) egyetlen gólt sem szerzett, három mérkőzés is a 0-0-t követő tizenegyes-párbajba torkollt. A negyeddöntőben kizárólag a felnőtt futballtornán több mint negyedszázada nyeretlen argentinok zörgették meg a hálót. Kétszer is. De ők sem lehetnek különösebben büszkék, mert Agüero darabokra törte a labdát, mielőtt a szörnyű kísérletet gólpasszá javító Lautaro Martinez a kapuba sarkazott, majd Agüero újabb lehangoló „lövését” Farinez venezuelai kapus két tenyérrel maga elé akarta paskolni, ám az arra járó Lo Celsót lepte meg a lasztival...
Így lesz keddről szerdára virradóra brazil–argentin találkozó az elődöntőben. Megértem, ha idehaza nem sokan maradnak fenn, hogy hajnali fél háromkor megnézzék a mérkőzést. A Copa 2019-es, hálószaggató helyett hálótermi kiadásának este kilenckor kezdődő meccsein is elszundított mindenki, sőt sokan már legkésőbb negyed tízkor húzták a lóbőrt... 
A házigazda brazilok eddigi négy meccse közül kettő zárult gól nélküli döntetlennel. A középcsatárnak kinevezett Firmino legutóbbi teljesítményét 2-essel honorálta a Gazeta Esportiva című brazil újság. (A legmagasabb osztályzat a 10-es, 1-est a kiállított játékosok kapnak.) A helyzet azonban még ennél is rosszabb. Ha azt nézzük, hogy a brazil centerek körében a fenomén Ronaldo az etalon, akkor ez a Firmino legföljebb mínusz 8-asra kalkulálható. S ugyancsak messze mínuszban marad Altafinivel, Vavával vagy Romarióval szemben.) A brazil futballból hovatovább kiveszett minden, ami eredeti brazil, jóllehet Tite szövetségi kapitány irányításával elsöprő a mérleg: 40 mérkőzés, 31 győzelem, 7 döntetlen, 2 vereség, 88-10-es gólkülönbség. A keret értékét – a sérült Neymar nélkül – 970 millió euróra tartják. Lefegyverző adatok, csakhogy a támadójáték két fillért nem ér. Amikor Brazília legutóbb (2007-ben) elhódította a Copát, megtehette, hogy ne is nevezze Luciót, Gilberto Silvát, Kakát, Ronaldinhót. A Vagner Love-val kiálló társaság is szambázott, 6-1-re verte Chilét, majd a döntőben sima 3-0-lal intézte el az Abbondanzieri – Zanetti, Ayala, Gabriel Milito, Heinze – Veron (Lucho Gonzalez), Mascherano, Cambiasso (Aimar), Riquelme – Messi, Tevez „gálagárdával” felvonuló Argentínát...
A tömeges kiárusításért azonban már akkor is fizetni kellett, csak még nem vettük észre. A brazilok 2002-ben elnyert aranyérmével Dél-Amerika az ezredforduló után 9-8-ra vezetett Európával szemben a vb-elsőségek tekintetében. Azóta négyszer az öreg földrész képviselője aratott világbajnoki diadalt, az összesítés immár 12-9 „ide”. Ez mindenekelőtt annak a következménye, hogy 2018-ban 1210 – nem kevesebb, mint 110 csapatnyi – brazil labdarúgó szerepelt külföldön. Egy évvel korábban a brazil bajnokság átlag nézőszáma 16 418 volt, a mostani Copán a szerény látogatottsági középérték 30 181.
De hát mit nézzen a szurkoló? Még a világ jelenlegi legjobbjának tartott Lionel Messi is csak egy tizenegyesgólt jegyez a tornán. Igaz, a válogatottak vetélkedőin sohasem tündökölt. Négy vb-n összesen hat, öt Copán eddig együttvéve kilenc gólt ért el, de kettőnél többet csak egyszer, 2016-ban számlált (amikor mesterhármassal kezdett Panama ellen). Mivel az argentin átok 1993 óta tart, magától értetődik, hogy Messi a halványkék-fehér mezben még nem hódított el egyetlen trófeát sem. Talán a mostani, roppant szegényes mezőnyben sikerül. 
Bár a kiegyensúlyozottság bajnokának nem mondható Tite szakvezető nagyon készül. Miközben a hajdanán örömfutballt játszó és vidámságot árasztó brazilok jelenlegi utódai csak erőlködnek és komor tekintettel néznek a világba, a kapitány azt hangsúlyozza: játékosait – mint rendesen – szerda hajnalban is eltölti majd a nemzeti érzés. 
Szép. Csak egy cselt látnánk már, mester, egyetlen cselt...
Témák
labdarúgás

Szakvezető nélkül az U17-es vb előtt álló válogatott

Publikálás dátuma
2019.07.02. 10:00

Fotó: MLSZ
Az idei év legnagyobb magyar futballsikerét Preisinger Sándor irányításával érte el a csapat, azonban lejárt a szerződése, amit a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) nem újított meg.
Nincs szövetségi edzője az október 26-tól november 17-ig tartó brazíliai világbajnokságon szereplő U17-es magyar labdarúgó-válogatottnak. A nemzeti együttes a májusban az írországi Európa-bajnokságon megszerzett ötödik helyének köszönheti a vb-részvételt. Az idei év legnagyobb magyar futballsikerét Preisinger Sándor irányításával érte el a csapat, a szakvezetőnek azonban lejárt a szerződése, amit a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) nem újított meg. Vannak jelek, melyek arra utalnak, hogy ez nem is áll szándékában az MLSZ-nek. 
Preisinger a minden várakozást felülmúló Eb-szereplés után az NSO TV-nek azt mondta, szívesen folytatná a munkát, de ez nem rajta múlik. Lapunk az MLSZ-hez nagyon közeli forrásból úgy értesült, hogy a szakvezető kapott egy új ajánlatot, ez azonban rosszabb feltételeket tartalmazott az Eb-siker előtti megállapodásnál. Amikor a szakember időpontot kért, hogy egyeztessen a feltételekről, Vági Márton MLSZ-főtitkár azt írta neki, ő most nagyon elfoglalt. 
Szerettük volna megkérdezni a főtitkárt, milyen elfoglaltságok akadályozták meg abban, hogy tárgyaljon a trénerrel, illetve, mikor kerül sor a megbeszélésre, de írásos megkeresésünkre sem a szövetségi munkatárs, sem az MLSZ sajtóosztálya nem reagált. Kerestük Preisingert is, de ő sem válaszolt. 
Normális helyen, egészséges futballközegben egy világbajnoki részvétel kivívása után a szövetség azonnal meghosszabbítja a sikerkapitány szerződését. Vagy már eleve olyat köt, hogy a kijutás a vb-re automatikusan meghosszabbít egy ilyen megállapodást. Azt is tudjuk, hogy a magyar futballközeg sajnos nem egészséges és a normalitás sem sorolható a jellemzői közé. Kíváncsian várjuk, kit akar az MLSZ Preisinger helyére tenni az U17-es válogatott élén. 
A bizonytalan helyzet legnagyobb vesztesei azok a fiatal játékosok, akik fantasztikus bravúrt értek el. Az MLSZ sokszor hangoztatja, mennyire fontosak a fiatalok. A tettek azonban nem ezt igazolják.
Szerző

Nem indul a Babos, Fucsovics vegyes páros Wimbledonban

Publikálás dátuma
2019.07.02. 06:54
Babos Tímea és Fucsovics Márton párosának nem sok esélye volt a 2. fordulóban rendezett mérkőzésen
Fotó: RITCHIE TONGO / AFP
Közleményükben az áll, hogy a szakmai szempontokat mérlegelve, teljes egyetértésben hozták meg a döntést.
Nem indul el Babos Tímea és Fucsovics Márton vegyes párosban a wimbledoni teniszbajnokságon. A két MTK-s játékos ebben az évben az Australian Openen és a Roland Garroson is szerepelt együtt, mindkétszer a vegyes páros második fordulójában búcsúztak.
„Nem változott a közös célunk, szeretnénk kijutni a tokiói olimpiára, és ott Magyarországot képviselve együtt indulni vegyes párosban. Az olimpiára nem lehet vegyes párosban kvalifikálni, az indulhat, aki egyéniben vagy párosban kijut. Ezért dolgozunk, és ezért olykor áldozatot kell hozni. A szakmai szempontokat mérlegelve, teljes egyetértésben úgy döntöttünk, hogy Wimbledonban mindketten a saját feladatunkra koncentrálunk, és kivételesen nem indulunk vegyes párosban”

– áll a közleményben.

Fucsovics Márton a selejtezőből főtáblára került osztrák Dennis Novak ellen kedden kezdi meg szereplését Wimbledonban, Babos egyesben nem érdekelt. A női párosok versenyében az első helyen kiemelt Babos Tímea, Kristina Mladenovic magyar, francia kettős az amerikai Jessica Pegula, Maria Sanchez duóval kezd. A férfi párosok között Fucsovics Mártonra és partnerére, a litván Ricardas Berankisra a hatodikként rangsorolt Nikola Mektic, Franko Skugor horvát kettős vár az első körben.
Szerző