Szakvezető nélkül az U17-es vb előtt álló válogatott

Publikálás dátuma
2019.07.02. 10:00

Fotó: MLSZ
Az idei év legnagyobb magyar futballsikerét Preisinger Sándor irányításával érte el a csapat, azonban lejárt a szerződése, amit a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) nem újított meg.
Nincs szövetségi edzője az október 26-tól november 17-ig tartó brazíliai világbajnokságon szereplő U17-es magyar labdarúgó-válogatottnak. A nemzeti együttes a májusban az írországi Európa-bajnokságon megszerzett ötödik helyének köszönheti a vb-részvételt. Az idei év legnagyobb magyar futballsikerét Preisinger Sándor irányításával érte el a csapat, a szakvezetőnek azonban lejárt a szerződése, amit a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) nem újított meg. Vannak jelek, melyek arra utalnak, hogy ez nem is áll szándékában az MLSZ-nek. 
Preisinger a minden várakozást felülmúló Eb-szereplés után az NSO TV-nek azt mondta, szívesen folytatná a munkát, de ez nem rajta múlik. Lapunk az MLSZ-hez nagyon közeli forrásból úgy értesült, hogy a szakvezető kapott egy új ajánlatot, ez azonban rosszabb feltételeket tartalmazott az Eb-siker előtti megállapodásnál. Amikor a szakember időpontot kért, hogy egyeztessen a feltételekről, Vági Márton MLSZ-főtitkár azt írta neki, ő most nagyon elfoglalt. 
Szerettük volna megkérdezni a főtitkárt, milyen elfoglaltságok akadályozták meg abban, hogy tárgyaljon a trénerrel, illetve, mikor kerül sor a megbeszélésre, de írásos megkeresésünkre sem a szövetségi munkatárs, sem az MLSZ sajtóosztálya nem reagált. Kerestük Preisingert is, de ő sem válaszolt. 
Normális helyen, egészséges futballközegben egy világbajnoki részvétel kivívása után a szövetség azonnal meghosszabbítja a sikerkapitány szerződését. Vagy már eleve olyat köt, hogy a kijutás a vb-re automatikusan meghosszabbít egy ilyen megállapodást. Azt is tudjuk, hogy a magyar futballközeg sajnos nem egészséges és a normalitás sem sorolható a jellemzői közé. Kíváncsian várjuk, kit akar az MLSZ Preisinger helyére tenni az U17-es válogatott élén. 
A bizonytalan helyzet legnagyobb vesztesei azok a fiatal játékosok, akik fantasztikus bravúrt értek el. Az MLSZ sokszor hangoztatja, mennyire fontosak a fiatalok. A tettek azonban nem ezt igazolják.
Szerző

Nem indul a Babos, Fucsovics vegyes páros Wimbledonban

Publikálás dátuma
2019.07.02. 06:54
Babos Tímea és Fucsovics Márton párosának nem sok esélye volt a 2. fordulóban rendezett mérkőzésen
Fotó: RITCHIE TONGO / AFP
Közleményükben az áll, hogy a szakmai szempontokat mérlegelve, teljes egyetértésben hozták meg a döntést.
Nem indul el Babos Tímea és Fucsovics Márton vegyes párosban a wimbledoni teniszbajnokságon. A két MTK-s játékos ebben az évben az Australian Openen és a Roland Garroson is szerepelt együtt, mindkétszer a vegyes páros második fordulójában búcsúztak.
„Nem változott a közös célunk, szeretnénk kijutni a tokiói olimpiára, és ott Magyarországot képviselve együtt indulni vegyes párosban. Az olimpiára nem lehet vegyes párosban kvalifikálni, az indulhat, aki egyéniben vagy párosban kijut. Ezért dolgozunk, és ezért olykor áldozatot kell hozni. A szakmai szempontokat mérlegelve, teljes egyetértésben úgy döntöttünk, hogy Wimbledonban mindketten a saját feladatunkra koncentrálunk, és kivételesen nem indulunk vegyes párosban”

– áll a közleményben.

Fucsovics Márton a selejtezőből főtáblára került osztrák Dennis Novak ellen kedden kezdi meg szereplését Wimbledonban, Babos egyesben nem érdekelt. A női párosok versenyében az első helyen kiemelt Babos Tímea, Kristina Mladenovic magyar, francia kettős az amerikai Jessica Pegula, Maria Sanchez duóval kezd. A férfi párosok között Fucsovics Mártonra és partnerére, a litván Ricardas Berankisra a hatodikként rangsorolt Nikola Mektic, Franko Skugor horvát kettős vár az első körben.
Szerző

Akár éremre is esélyes a női kosár-válogatott

Publikálás dátuma
2019.07.01. 21:14

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Egészen parádésan szerepelnek a női kosárlabdázók az Európa Bajnokságon, de csak most jön életük legfontosabb meccse.
Székely Norbert szövetségi kapitány szerint mindegy, hogy a magyar válogatott Nagy-Britanniával vagy Montenegróval játszik csütörtökön a szerb-lett közös rendezésű női Európa-bajnokság belgrádi negyeddöntőjében.
„Ugyanúgy készülünk, mint eddig, mindkét csapatról sokat tudunk. Természetesen más lenne a helyzet, ha a favorit spanyolok vagy franciák várnának ránk, de nagyon kiegyenlített az Eb mezőnye, ezt jelzi a csehek, a törökök vagy a fehéroroszok kiesése is. Itt már csak jó csapatok vannak” – fogalmazott gyors értékelésében a szakvezető a távirati iroda helyszíni tudósítójának.
Az előzményekről annyit, hogy a válogatott megnyerte a C csoportot: mérlege két győzelem és a harmadik, már tét nélküli meccsen egyetlen árva pontos vereség. Szlovénia és Olaszország legyőzése után a török válogatottól kapott ki a Székely-csapat. De az 59-58-as vereség sem szegte kedvét a társaságnak. A kapitány elmondta, kicsit bizarr ugyan, de az Eb-meccset a tét nélküliség miatt felkészülési meccsként kezelték. Ezúttal több lehetőséget kaptak azok, akik korábban kevesebb időt voltak pályán, ezért sok tapasztalattal gazdagodtak, és szerinte a válogatott jó úton jár. „Remélem, hogy a következő két belgrádi mérkőzésünkből egyet megnyerünk” – jelentette ki a szakvezető hozzátéve, a csütörtöki negyeddöntő lehet életük legfontosabb meccse. Ha sikeresen megvívják, a legjobb négybe kerül a magyar válogatott.
 A társaság hétfőn az Eb legjobb nyolc csapatát fogadó helyszínre, Belgrádba költöztek Nisből. „Nagyon pozitív érzéseim vannak a válogatott teljesítménye láttán, és meg kell mondanom, abban teljesen biztos voltam, hogy a csoportból továbbjutunk” – árnyalta tovább az Eb-szereplést Rátgéber László, korábbi szövetségi kapitány, aki a hazai akadémiai képzés egyik legfontosabb bázisát építette fel Pécsen. Elmondta, a válogatott eddigi meccsein olyan mentális és fizikai erőt mutatott, amely további bizakodásra ad okot, ám azért megjegyezte: egyelőre nem érdemes részletes véleményt formálni, mert az igazán nagy dolgok „csak ezután dőlnek el.” 
Az már önmagában is szenzáció, hogy ilyesmiről lehet egyáltalán elmélkedni, ám a mesteredző úgy vélte: „Akár még az éremre is esélyes a csapat!” Bárhogy is alakul a válogatott sorsa, mindez korántsem a vakszerencse vagy a véletlen műve. Rátgéber szerint az első és legfontosabb, hogy rend van a szövetségben. „A válogatott helyzete mindig és mindenhol tükrözi a szövetség helyzetét is, ezért dicséret Szalay elnök úrnak és Bodnár főtitkár úrnak” – összegezte tapasztalatait.
Ráadásul a korábbi időszakokkal ellentétben most a klubok helyzete és szövetségi kapcsolatrendszere stabil, elő sem fordulhat az, amivel anno szövetségi kapitányként gyakran meg kellett küzdenie. Tudniillik ebben a válogatottban ismeretlen az, hogy valaki lemondja a nemzeti csapatban való szereplést. „Végre verseny van, nem kell lasszóval fogni a játékosokat. Ha úgy alakul, akár el is lehet küldeni a keretből valakit, a helyére boldogan lép egy másik kosaras” – elemezte a különbségeket. Ez persze alapvető összefüggésben áll azzal, hogy most több nemzetközi szintű hölgy pattogtat a magyar csarnokokban, mint korábban. 
Nem mellékesen megemlítette a szövetségi kapitány személyét is, akivel korábban a Pécs és a Sopron vérre menő rivalizálása alatt hatalmas, sokszor érzelmekkel túltelített meccseket játszottak. „Döntő még az elért eredményekben Székely Norbert kapitány személyisége. A Sopron élén rengeteg Euroliga-meccset játszott, tele van tapasztalattal, edzői kvalitása megkérdőjelezhetetlen. Kívülről is látni, milyen ügyesen összefogta a válogatottat.”
Amelyben végre az eddigi hiányposzton, centerben is nemzetközileg jegyzett játékosaink vannak. Az utánpótlásból érkezettek pedig a szövetség U20-as szabályának is köszönhetik rutinjukat – az előírás szerint a bajnokság alapszakaszában az első félidőben kötelező betenni egy korosztályos játékost a csapatba. Ennek egyik folyománya, hogy a lányok már a korábbi utánpótlás Európa-bajnokságokon is bizonyítottak. Olyannyira, hogy eredményességi mutató alapján a második, harmadik helyen állunk a nemzetközi összevetésben. Ráadásul a külföldi játékos honosítása is a lehető legjobban sikerült, az amerikai-magyar Turner Yvonne-t hozzáállása és tehetsége alapján a legjobb külföldi, aki az európai válogatottakban játszik – sorolta Rátgéber.
A csütörtöki negyeddöntőben a lettországi A csoportban második britek vagy a B csoportban harmadik montenegróiak lesznek a magyarok ellenfelei. A két gárda hétfőn lapzárta után játszott egymással a rigai nyolcaddöntőben.
Témák
kosárlabda-eb
Frissítve: 2019.07.01. 21:17