Két éve is így utaztak, most is így fognak: újabb félmilliárdot taxizhat el az MTVA

Publikálás dátuma
2019.07.01. 17:51

Fotó: Népszava
Kétéves fuvarpályázatot hirdetett meg a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), becslés szerint dolgozóik havonta több mint háromezerszer ülnének taxiba.
Lejárt az előző taxiszerződésük, hát újat hirdetett az MTVA: 24 hónapra összesen félmilliárd forint értékben rendelnének meg taxis szolgáltatásokat – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből.  A pályázati felhívás szerint a közmédia jellemzően Budapest területén és a főváros közigazgatási határaitól számított 50 kilométeren belül fuvaroztatná dolgozóit, de azért számolnak vidéki kiszállásokkal is.
Az MTVA becslést készített a várható megrendelések számáról: szerintük havonta mintegy 3150 rendelésük lenne, ami kiugrónak soknak tűnik, hiszen a teljes médiaszolgáltató alapnak tavaly összesen 2086 dolgozója volt. A megrendelő ugyanakkor sok értékelési kritériumot is kiköt az ajánlattevő felé: csak olyan pályázókat várnak, akik minimum 400 és maximum 1500 taxist foglalkoztatnak – és ami minimum 50 darab 1+6 fős gépkocsit tud biztosítani. Ugyanígy plusz pontot jelent a taxiban nyújtott ingyen wifi-szolgáltatás, és ha a taxis társaság VIP telefonszámot tud nyújtani a megrendelőnek.
Az MTVA-s feltételeket legutóbb a 6X6 Taxi tudta biztosítani, a mostani tenderre pedig július 8-án délig nyújthatnak be szándéknyilatkozatot a jelentkezők. A kétéves keret elképesztően soknak tűnhet, de aprópénz, ha közmédia közel 100 milliárdos éves tavalyi büdzséjéhez viszonyítjuk. A közmédia nem mellesleg 2018-ban gigászi, 2,3 milliárdos veszteséget termelt a Napi.hu cikke szerint – ebből
a mostani feltételek alapján is több mint kilenc évig taxizhattak volna.

Szerző
Témák
taxi MTVA felhívás

Egy tanár mögé állt fel a teljes ellenzék Nyíregyházán

Publikálás dátuma
2019.07.01. 15:38

Fotó: Facebook/Jeszenszki András
Jeszenszki András helyi MSZP-s képviselő, de rátermettségét a Jobbik is elismeri – ő az ellenzéki összefogás polgármester-jelöltje.
Jeszenszki András lesz az ellenzéki összefogás nyíregyházi polgármesterjelöltje – jelentették be hétfőn kora délután a szabolcsi megyeszékhelyen. 
A 41 éves középiskolai tanár tősgyökeres nyíregyházi, aki MSZP-s önkormányzati képviselőként négy alkalommal nyerte meg egyéni önkormányzati választókörzetét. Az eseményen Jeszenszki méltatta az érte és vele összefogó ellenzékieket, akik - elmondása szerint- egyszerre zöldek, szociálisan érzékenyek és képviselik a keresztény értékrendet is. „Büszkén mondhatom, hogy példaértékű összefogás született meg Nyíregyházán, amelynek tagjaival egy olyan együttműködést és programot állítottunk össze, ami minden közösen lefektetett alapértéknek megfelel. Ez az a csapat, amelynek tagjai már bizonyítottak a képviselő-testületben, a közéletben és a civil szférában. Ez az a csapat, amelynek tagjai képviselik a keresztény értékeket, ugyanakkor a baloldali szolidaritást is, a fiatalos lendületet, töretlenül elítélik a korrupció valamennyi formáját, elkötelezettek a környezet védelme iránt, tisztelik az önálló véleményt és az idősebbek tisztességes, áldozatos, több generációs munkáját, példamutatását" – mondta el a bemutatkozó sajtótájékoztatón. 
Lövei Csaba önkormányzati képviselő a Mindenki Magyarországa Mozgalom képviseletében hozzáfűzte: az ellenzéki szövetséget a Párbeszéd támogatásával az MSZP, a DK, a Momentum, a Jobbik, az LMP mellett a helyi Függetlenek Egyesülete és a Mindenki Magyarországa Mozgalom alkotja. A nyíregyházi ellenzéki polgármesterjelölt személyéről már döntöttek, de ugyanígy megvan a képviselőjelöltek névsora is, őket később fogják bemutatni.   
Szerző

2021-re csúszhat az új Nemzeti alaptanterv bevezetése

Publikálás dátuma
2019.07.01. 13:38

Fotó: Shutterstock
Meghosszabbították a megújításért felelős miniszteri biztos kinevezését.
Két évvel meghosszabbították az új Nemzeti alaptanterv (Nat) megújításáért felelős miniszteri biztos, Hajnal Gabriella kinevezését – derült ki a június 28-ai Hivatalos Értesítőből. Hajnalt – aki az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ elnöke is – idén márciusban nevezték ki erre a posztra, megbízatása szeptember elsejéig szólt. A hosszabbítás értelmében viszont még 2021 szeptemberéig felügyelnie kell az új Nat bevezetésének előkészítését. Korábban 2019 szeptembere volt a bevezetés céldátuma, ám tavaly októberben az Országgyűlés Kulturális Bizottságának fideszes elnöke, Pósán László elismerte: erre az időpontra biztos, hogy nem lesz bevezethető állapotban az új Nat. Hajnal Gabriella márciusi kinevezése után felvetődött a 2020. szeptemberi bevezetés, ám a Pedagógusok Szakszervezete 100 éves évfordulója alkalmából rendezett március végi ünnepségen maga a miniszteri biztos ismertbe be lapunknak: a tavaly augusztusban nyilvánosságra hozott Nat-tervezet átdolgozása még tart, és még nincs olyan állapotban, hogy a szakmai, illetve a szélesebb nyilvánosság elé tárják. Az a szakértői csapat is csak ekkor kezdett összeállni, ami a bevezetéssel foglalkozni fog. Az új Nat-tervezetet az Oktatás 2030 Munkacsoport dolgozta ki, Csépe Valéria akadémikus professzor vezetésével. A munka 2017 nyarán indult, a tervezetet tavaly augusztus végén tették közzé. Számos bírálat érte, szakmai szervezetek mellett a kormánytól is; a kabinet problémája egyebek mellett az volt, hogy „nem elég nemzeti”.    Az emberi Erőforrások Minisztériuma nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy csúszhat a Nat bevezetése. Megkeresésünkre közölték: "a miniszteri biztosi kinevezés időtartamának vége nem függ össze az új Nemzeti alaptanterv bevezetésének dátumával, hiszen a hatálybalépéssel még nem fejeződnek be a Nat-tal kapcsolatos feladatok". Hozzátették: jelenleg a szakértői bizottságokban folyik a munka, azt követően "újabb" nyilvános egyeztetések várhatóak.
Szerző
Frissítve: 2019.07.01. 17:40