Nincs áram a Corvin plázában és több környékbeli házban

Publikálás dátuma
2019.07.02. 13:29
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egyelőre nem tudják, mikor állhat helyre a normál rend.
Áramszünet van a Corvin Plazában, a meghibásodás a szolgáltatónál bekövetkezett probléma miatt lépett fel – közölte a bevásárlóközpont a Facebook-oldalán. Azt írják, hogy a szakemberek jelenleg is nagy erőkkel dolgoznak, de sajnos így sem tudják megmondani, mikor áll vissza a normál rend. Amint ez bekövetkezik, azonnal közzétesszük azt online felületeiken.
Szabó Gabriella, a Corvin Plaza üzemeltetési igazgatója a hvg.hu-nak azt mondta: nem náluk van a hiba, hanem úgy tudják, hogy a Vajda Péter utcában egy munkagép átvágott egy vezetéket, és a környéken több házban sincs áram. Információi szerint a helyreállítás folyik, és amint elkészül a javítás, az üzletek biztosan ki fognak nyitni, az ételudvar, vagyis az éttermek azonban biztosan nem, mert ott már délelőtt elő kellett volna készülni.
Szerző

Közigazgatási bíróságok – Hivatalosan is elhalasztották a törvény hatályba lépését

Publikálás dátuma
2019.07.02. 13:07
GULYÁS Gergely; HOLLIK István
Fotó: Kovács Attila / MTI
A döntést egyhangúlag, 187 igen szavazattal hagyták jóvá a képviselők.
Kedden döntött az Országgyűlés a közigazgatási bíróságokról szóló, tavaly decemberben megszavazott törvény hatálybalépésének elhalasztásáról. Az MTI összefoglalója szerint a kormány kezdeményezését egyhangúlag, 187 igen szavazattal hagyták jóvá a képviselők. Az eredetileg 2020. január 1-jére tervezett hatálybalépés határidő nélküli elhalasztását május végén Gulyás Gergely kancelláriaminiszter jelentette be a kormányinfón. Mint mondta, bár a kormány szerint az erről elfogadott jogszabály megfelel a jogállamiság követelményeinek, de azt látják, hogy az új bírósági rendszer „egy olyan európai és nemzetközi vita kereszttüzében áll”, ami a bírói függetlenséget kérdőjelezi meg. Gulyás alaptalannak tartja ezeket az aggályokat, de olyan fontosnak tartják a bírói függetlenséget, hogy ezután is nyitottak lesznek ezekre a vitákra.
Lapunk később kormányzati forrásból úgy értesült: ősszel ismét napirendre kerülhet az önálló közigazgatási bíráskodás megteremtése. A halasztását egyébként sokan arra vezették vissza, hogy a Fidesz így akarta jelezni kompromisszumkészségét az Európai Néppárt felé.
Szerző

Czeglédy miatt módosították a mentelmi törvényt

Publikálás dátuma
2019.07.02. 12:34
Az alapvető jogok biztosáról is ma szavazott a parlament
Fotó: Kovács Attila / MTI
A javaslatot 153 igen szavazattal, 26 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett fogadta el a Ház.
A parlament kedden döntött az országgyűlési és az európai parlamenti (EP-) képviselőjelölteket megillető mentelmi jog szabályozásának módosításáról, így a jövőben nem jár mentelmi jog azoknak, akikkel szemben jelöltté válásuk előtt kényszerintézkedést rendeltek el, illetve vádat emeltek. A Fideszes és KDNP-s képviselők javaslatát az MTI összefoglalója szerint 153 igen szavazattal, 26 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett fogadta el a Ház. Az országgyűlési törvény ezentúl kimondja: ha a képviselőjelölt személyi szabadságot érintő, bíróság által – a jelöltté válás előtt – elrendelt kényszerintézkedés hatálya alatt áll, vagy vele szemben a képviselőjelöltté válást megelőzően vádat emeltek, akkor ezekben a büntetőeljárásokban nem illeti meg őt a mentelmi jog. A javaslatot, melyet Kósa Lajos csak „lex Czeglédynek” titulált, Kósa és Kocsis Máté terjesztette elő. Ennek lényege, hogy egy képviselőjelöltet abban az esetben, ha ellene büntetőeljárás folyik valamilyen bűnügyben, és a vádemelés még azelőtt megtörtént, hogy képviselőjelöltként nyilvántartásba vették volna, akkor az adott bűnügyben ne illesse meg a mentelmi jog. Ez egyrészt figyelmen kívül hagyja az ártatlanság vélelmét, másrészt lehetőséget teremt arra, hogy politikai ellenfeleket koholt vádakkal szorítsanak ki a politikai placcról - hiszen az, hogy az ügyészség vádjai megalapozottak-e, nem számít. Erről itt írtunk bővebben. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) májusban nem függesztette fel Czeglédy Csaba EP-képviselőjelölt mentelmi jogát, a testület határozata szerint a döntés ellen jogorvoslatnak nincs helye. Az ülésen kilencen szavaztak a felfüggesztésre, nyolcan ellene. A felfüggesztéshez kétharmados többségre lett volna szükség.
Szerző