Így vették át az irányítást a moszkvai temetkezési ipar felett az FSZB-hez bekötött üzletemberek

Publikálás dátuma
2019.07.02. 23:38
Korábbi felvétel!
Fotó: Eugene Odinokov / AFO
Publikálták a cikket, ami miatt Ivan Golunovot hamis vádakkal letartóztatták.
2016 májusában pisztolylövések hallatszódtak a moszkvai Hovanszkoje temetőben, amikor négyszáz férfi harcolt a sírkövek feletti ellenőrzésért – a golyózáporban hárman életüket vesztették. Az erőszakos esemény egy fejezet lezárását jelentette az orosz főváros temetkezési üzlete történetében. Egészen idáig ugyanis a Himkiből érkezettek kezében volt ez az iparág, amely a véres lövöldözés után a Sztavropol térségéből érkezett, az orosz nemzetbiztonsági szolgálattal (FSZB) szoros kapcsolatban  álló üzletemberekhez került – írja a Meduza.  
Ez az az írás, amelyen Ivan Golunov dolgozott akkor, amikor koholt vádakkal letartóztatták és őrizetben töltött ideje alatt meg is verték, olyannyira, hogy agyrázkódása lett. Az oknyomozó újságíró most más lapoknál (Forbes, The Bell, Vedomosti, Novaya Gazeta, RBC, BBC Russian Service és Fontanka ) dolgozó kollégáival közösen befejezte a cikket.

A történtek előzményéhez tartozik, hogy 2008 novemberében megtámadták és brutálisan összeverték a korrupciós ügyekkel foglalkozó újságírót, Mikhail Beketovot. Olyannyira, hogy a következő 18 hónapot különböző kórházakban töltötte, az orvosok eltávolították a koponyájának betört részeit, amelyek átfúródtak az agyán és amputálták a jobb lábát, illetve a bal kezén lévő három ujját. A verés következtében Beketov elvesztette beszédkészségét és tolószékbe került, öt évvel később pedig meghalt. Támadóinak kilétére sosem derült fény. Himki meg volt győződve, hogy Himki korábbi polgármestere, Jurij Korablin állhatott a támadás mögött. Az újságíró a bántalmazás előtt pár hónappal már kapott fenyegetéseket, 2007-ben pedig valaki felgyújtotta a kocsiját. Beketov
biztos volt benne, hogy a támadások annak köszönhetők, hogy kritikus hangvételben írt a város által elfogadott felújítási projektekről.

Vlagyimir Sztrelcsenko, a városi elöljárója ennek nyomán fel is jelentette őt rágalmazás miatt, majd a bíróság 2010-ben ötezer rubel kártérítésre ítélte. A hatóságok végig tartották magukat ahhoz a verzióhoz, hogy az újságíró „önmagát bántalmazta”. A Meduza mostani cikke megemlíti, hogy Beketov 1994 és 2001 között Korablin sajtósaként dolgozott. Miután felmondott, megalapította a Khimkinskaya Pravda nevű ellenzéki lapot, amely kritikusan írt a város új polgármesteréről, Vlagyimir Sztrelcsenkoról. 2007 elején a Pravda több helyi konfliktusról is hírt adott, többek között arról is, amely a Himki erdő megőrzéséért folyt. A lap hamar bekerült a köztudatba, miután egy cikksorozatot közölt hat pilóta újratemetéséről, akiknek holttestét egy tömegsírból emelték ki. Az új sírhely helyéül a leningrádi autópálya melletti közteret jelölték ki. A tér közelében pedig gyakran prostituáltak várakoztak klienseikre, ráadásul onnan nem messze egy új bevásárlóközpontot is elkezdtek építeni, így nem tűnt éppen a legméltóbb helyszínnek. A Pravda riportja után a helyi aktivisták tiltakozásba kezdtek.   
Beketov cikkében az is szerepelt, hogy a sírokat traktorok segítségével emelték ki, nem éppen a leggyengédebb módszerrel, a katonák földi maradványait pedig egyszerűen műanyagzacskókba dobálták.

Csontjaik közül néhány el is veszett a hanyagul végzett procedúra során. Beketov a tévéképernyőn mutatta be azokat a fotókat, amelyeken emberi csontok hevertek szanaszét a korábbi tömegsír környékén. Sztrelcsenko ekkor tett feljelentést Beketov ellen, ugyanis ekkor történt az autós incidens is.  Ma már üzletközpontok takarják azt az erdős részt, amiért Beketov egykor az életét áldozta. Egy évvel később újratemették a pilótákat és egy üzletközpont épült nem messze a néhai tömegsírtól. Ez a hatalmas épület Evgeny Golovkin érdekeltségébe tartozik, aki Nikolaj Golovkin fia – azé a Golovkiné, aki Moszkva belügyi igazgatóságát irányította 2001-2014-ig. A cégek, amelyeknek az épületben volt a székhelyük,  Vjacseszlav Nyrkov feleségének tulajdonában voltak, aki pedig a Rirual Himki nevű vállalat feje volt, amely a pilóták újratemetéséért felelt. Amikor a tömegsírral kapcsolatos botrány kirobbant,
Nyrkov azt mondta az újságíróknak, hogy a pilóták földi maradványait fekete hullazsákokba tették, amelyek „színűk miatt könnyen összetéveszthetők a közönséges szemeteszacskókkal”.

Azt is hangsúlyozta, hogy a közeli kórház orvosai végig felügyelték a kiemelést. Állította, hogy a Beketov fotóin szereplő csontokat valószínűleg kutyák hurcolták oda és azok nem is a pilótákhoz tartoztak, sőt felvetette, hogy lehetséges, hogy az aktivisták direkt helyezték el azokat a környéken.  Miután sikeresen levezényelte az újratemetést, Nyrkovot 2009-ben előléptették és ő lett Himki Podrezkovo kerületének feje, később pedig ő irányította a város teljes építőiparát. Ez alatt az idő alatt számos olyan intézkedést hozott amely összeütközött a helyiek érdekeivel, Himki temetkezési-és építőipara pedig számos hasonlóságot kezdett mutatni egymással  – például, hogy Nyrkovnak mindkettőre befolyása lett az évek során.
2009-ben meghívta Jurij Chabuevet, akikkel korábban csoporttársak voltak, hogy vegye át a Ritual Himki irányítását.

A két férfi számos olyan vállalkozást alapított együtt amelyek a temetkezési szolgáltatásokból és az építkezési munkálatokból nyerte bevételeit. Nem sokkal később pedig mindkettőjük feleségének Podrezovko városrészben nyíltak üzletei.  Nyrkovék egy egészen egyszerű üzleti modellt követtek: a Ritual Himkinek szinte minden hullaházban voltak emberei és amikor szerződéskötésre került a sor, mindig két olyan magánvállalattal egyeztek meg amelyek két állami tisztviselőhöz tartoztak. Chabuev létrehozott egy céget amely kifejezetten koporsókkal és egyéb temetkezési tárgyakkal foglalkozott. Egy Nyrkov feleségéhez tartozó cég pedig létrehozott egy kolumbáriumot, vagyis egy urnákat őrző emlékhelyet és egy új temetőt is. Jurij Shnaider feleségével (akivel szintén csoporttársak voltak) Nyrkov és Chabuev megalapították a Tiszta Város nevű céget, amely  hulladék-feldolgozó szolgáltatásokat kínált a himki vállalkozásoknak.  
2010-ben egy újabb építkezéshez kapcsolódó konfliktus során egy környezetvédő aktivistát durván bántalmaztak és ekkor ki is derült a megrendelő: Nyrkov egyik kollégája Andrej Chernyshev,

aki Alexander Valovnak dolgozott, aki pedig Sztrelcsenko alkalmazottja volt. Chernyshevet hat év börtönre ítélték. 2012-ben  Sztrelcsenkót leváltották. Két évvel később Valov került Moszkva Shchyolkovsky nevű kerületének élére. A város temetkezési iparága nagyjából 14 milliárd rubelnyi (63 és fél milliárd forint) hasznot termel évente. A Ritual 1,7 és 3 milliárd rubel közötti nyereséget termel egy szintén egyéves időtáv alatt. 
Ez az üzletág a cikk szerint elképesztő mennyiségű ellenőrizhetetlen készpénzt futtat át a kezei alatt, hiszen a kifizetések gyakran "pult alatt" működnek.

A temetkezési piac 2015-ben kezdett el átrendeződni, amikor a Artyom Ekimov (aki korábban a Főigazgatóság Gazdasági Biztonsági és korrupcióellenes Belügyminisztériumánál dolgozott) elkezdte megtisztítani a piacnak ezt a részét. Ekimov a Ritual élére került és elkezdte a saját embereire cserélni a felsővezetőket, ám gyakran olyanokra, akiknek semmiféle előzetes tapasztalatuk nem volt a temetkezési vállalatokkal. Egyetlenegy közös volt bennük: mind Sztavropol térségéből érkeztek. Az ő tevékenységüket vizsgálta Golunov, amikor letartóztatták.  Ez az új csapat szorosan együttműködik az FSZB-vel. A temetői lövöldözés után két évvel, 2018 végére a Moszkvai Terület kormányzója,
Andrej Vorobjev teljesen átszervezte a temetkezési biznisz felügyeletét a kereskedelmi minisztériumtól Roman Karatajevhez, az FSZB M csoportfőnökségének egykori munkatársához.

Az M csoportfőnökség az, amelyik hagyományosan az orosz bankszektor működését ellenőrzi, akiknek éppen az lenne a dolguk, hogy lebuktassák az illegális pénzeket tisztára mosó bankokat.
Szerző

Megtalálták a Comói-tóban eltűnt svájci focista holttestét

Publikálás dátuma
2019.07.02. 20:48
A Comói-tó
Fotó: Frank Fell / Robert Harding RF / robertharding
Florijana Ismaili szombaton egy gumicsónakról ugrott a vízbe, ezt követően nem látták.
Megtalálták a szombaton a Comói-tóban eltűnt svájci női válogatott labdarúgó, Florijana Ismaili holttestét. A 24 éves, 33-szoros válogatott játékos szombaton egy barátnőjével volt Musso település közelében. Gumicsónakot béreltek, erről ugrott a vízbe, ezt követően nem látták. Keresésére többek között egy búvárrobotot is használtak, olasz források szerint ez találta meg 204 méteres mélységben a Young Boys csapatkapitányának holttestét. Ismaili utolsó mérkőzése június 14-én a szerbek elleni felkészülési találkozó volt.
Szerző
Témák
Svájc

Weber: Orbán és Macron tette tönkre a csúcsjelöltség intézményét

Publikálás dátuma
2019.07.02. 20:47

Fotó: SVEN HOPPE / AFP
„Itt kezdődött az utazásom tavaly szeptemberben, és itt ér véget”– mondta a bajor politikus.
Az Európai Néppárt csúcsjelöltje, Manfred Weber szóvivőjén keresztül jelentette be, hogy nem folytatja a küzdelmet azért a tisztségért, amelyre a pártcsaládja tavaly kiválasztotta. „Itt kezdődött az utazásom tavaly szeptemberben, és itt ér véget”– nyilatkozta az Index cikke szerint a politikus Strasbourgban. A Politico úgy tudja, hogy Weber a Néppárt frakcióülésén Emmanuel Macront és Orbán Viktort okolta azért, hogy egy alkalom után megbukott a csúcsjelöltség intézménye. Az Európai Tanács kedd este Brüsszelben megnevezte a jelöltjét, Ursula von der Leyen-t az Európai Bizottság élére. Ez azt jelenti, hogy az EU-s országok vezetői nem az európai parlamenti pártok által javasolt emberek közül választottak valakit erre a tisztségre, vagyis megdőlt a csúcsjelölti rendszer. Öt évvel ezelőtt állítottak először hivatalos jelölteket a pártcsaládok, akkor sikerült közülük választani, így lett Jean-Claude Juncker a bizottság elnöke. Von der Leyent az EP-nek is jóvá kell hagynia ahhoz, hogy európai bizottsági elnök legyen belőle. Az EP innentől fogva több lehetősége van:
  • hogy ragaszkodnak a csúcsjelöltekhez, ebben az esetben már csak Frans Timmermans vagy Margrethe Vestager jöhet szóba.
  • vagy, hogy ők is elengedik a csúcsjelöltség intézményét erre a körre. Ettől azonban még nem von der Leyen személyét jóváhagyniuk.
Ha az EP leszavazza a vezetők jelöltjét, akkor egy hónapon belül új jelöltet kell állítania az állam- és kormányfőknek.
Szerző
Témák
Manfred Weber
Frissítve: 2019.07.02. 21:03