Előfizetés

Szabad szemmel: Orbán pofonja és a megrepedt uniós demokrácia

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2019.07.03. 07:20

Akad, aki csak a fejét fogja Ursula von der Leyen bizottsági elnöki jelölése miatt.

Die Welt: Európa is vereséget szenvedett

A német szocialisták vezetése elutasítja, hogy Ursula von der Leyen legyen a Bizottság következő vezetője, írja a Die Welt. A választást bírálja a CSU elnöke is, ám ő ezzel együtt támogatja a kereszténydemokrata politikust. Az SPD-nek az a fő kifogása, hogy az asszony nem szerepelt a csúcsjelöltek között, ám ily módon nem lehet az uniót demokratikusabbá tenni. A hármas társelnökség emlékeztet arra, hogy a lépéssel sérül a koalíciós szerződésnek az a pontja, miszerint erősíteni kell az Európai Parlament szerepét. A párt helyettes frakcióvezetője arról beszélt, hogy a védelmi miniszter gyengén muzsikált, ezért most Brüsszel segítségével próbálnak túladni rajta, ám ez botrányosan meggyengíti az EU-t.  A néppárti Manfred  Weber viszont egyetért a döntéssel és felhívta a többi pártcsaládot Strasbourgban, hogy fogadják el a jelöltet. A bajor keresztény szociálisok vezetője ezzel szemben azt mondta, hogy a Néppárt eredeti választottjával egyben a demokrácia és Európa is vereséget szenvedett, mert a politikát már megint a hátsó szobákban csinálták. Markus Söder bajor miniszterelnök azonban jelezte, hogy megszavazzák von der Leyent, mert felelősséget éreznek az országért és a földrészért. De örvendezni nem fognak, mert ugyan a németek nyertek, de a kontinens a rövidebbet húzta. Szerinte azonban akik a döntést meghozták, azok nem tudták, mit is csinálnak. Martin Schulz, az EP korábbi elnöke úgy értékelte, hogy pofont kapott a Parlament, mert Orbán és a szélsőjobbos szövetségesei győztek. Hiszen kiütötték a nyeregből a szocialista Frans Timmermanst, aki a Bizottság második embereként irányította a Budapest és Varsó elleni jogállami eljárást a demokratikus alapjogok, illetve az igazságszolgáltatás függetlenségének korlátozása miatt. Ezzel együtt Schulz valószínűnek tartja, hogy von der Leyen lesz a befutó, mert vannak, akik meg akarják venni az Európai Parlamentet, pedig a jelölése hallatán az ember csak a fejéhez tud kapni.

Financial Times: Merkel jelöltje ellenállásra számíthat

Az unió vezető testülete most első ízben egy asszony jelölt a Bizottság élére, csak éppen Ursula von der Leyen ellenállásra számíthat az Európai Parlamentben több frakció részéről is, írja a Financial Times. Olyannyira, hogy tegnap Angela Merkel kancellárnak tartózkodnia kellett a szavazásnál, mert a német szociáldemokraták, a CDU koalíciós szövetségesei ellenezték a jelölést és a zöldek sem értenek egyet személyével. Viszont a kiválasztott a kancellár régi szövetségese, annak összes kormányában helyet kapott. A Néppárt rajta keresztül tartja meg a legjelentősebb tisztséget Brüsszelben.
Hogy Christine Lagarde (az IMF volt vezetője) kerül a az EKB élére, az meglepetés, mert ugyan népszerű a nemzetközi pénzvilágban, de nincsenek tapasztalatai a monetáris politikában. Von der Leyennnel párban, árukapcsolásként kapja meg a tisztséget, ez volt az alku lényege Berlin és Párizs között. A német politikus nevét maga Emmanuel Macron francia elnök dobta be két napja. Frans Timmermans és Marghrete Vestager dán szocialista politikus alelnöki tisztséggel vigasztalódhat.

Libération: Orbán jól építi a főnöklátszatot

Orbán Viktor apró győzelmet aratott, hiszen meghiúsította a szocialista Frans Timmermans tervét és ez a keleti tagállamok növekvő befolyásáról árulkodik, írja a Libération. A magyar politikus a nacionalista front vezérének tekinti magát. Célja, hogy megakadályozza a túlságosan is föderalista EU kifejlődését. Saját sajtója szerint a holland jelölt felsülésében az játszott szerepet, hogy Orbán levelet írt a Néppárt elnökének, és ezzel a maga oldalára állította a párttársakat. Valójában azonban csupán azt vetette papírra, amit sok konzervatív gondol, hogy ti. nem kellene átengedni Jean-Claude Juncker székét egy szocialistának. Ügyesen belehelyezkedett abba a szerepbe, hogy ő a főnök a visegrádiakon belül. Hogy miért ellenzi Timmermanst? Mert az szerinte Soros György embere. Kovács Zoltán pedig egyenesen az amerikai milliárdos bábfigurájának minősítette. A kormánytábor kemény magja ezt el is hiszi, ám egyre több jobboldali választónak kezd elege lenni abból, hogy a hatalom ördögnek tünteti fel a befektetőt. Emellett a Bizottság alnöke a jogállamiság élharcosa, ő vezeti a küzdelmet Brüsszelben az illiberális rezsimek ellen. Nem véletlen, hogy Orbánt már a nevének hallatára kiveri a víz. Ám hogy most a holland kudarcot vallott csúcsjelöltként, az vitathatatlanul siker a magyar miniszterelnök számára.

Így vették át az irányítást a moszkvai temetkezési ipar felett az FSZB-hez bekötött üzletemberek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.02. 23:38
Korábbi felvétel!
Fotó: Eugene Odinokov / AFO
Publikálták a cikket, ami miatt Ivan Golunovot hamis vádakkal letartóztatták.
2016 májusában pisztolylövések hallatszódtak a moszkvai Hovanszkoje temetőben, amikor négyszáz férfi harcolt a sírkövek feletti ellenőrzésért – a golyózáporban hárman életüket vesztették. Az erőszakos esemény egy fejezet lezárását jelentette az orosz főváros temetkezési üzlete történetében. Egészen idáig ugyanis a Himkiből érkezettek kezében volt ez az iparág, amely a véres lövöldözés után a Sztavropol térségéből érkezett, az orosz nemzetbiztonsági szolgálattal (FSZB) szoros kapcsolatban  álló üzletemberekhez került – írja a Meduza.  
Ez az az írás, amelyen Ivan Golunov dolgozott akkor, amikor koholt vádakkal letartóztatták és őrizetben töltött ideje alatt meg is verték, olyannyira, hogy agyrázkódása lett. Az oknyomozó újságíró most más lapoknál (Forbes, The Bell, Vedomosti, Novaya Gazeta, RBC, BBC Russian Service és Fontanka ) dolgozó kollégáival közösen befejezte a cikket.

A történtek előzményéhez tartozik, hogy 2008 novemberében megtámadták és brutálisan összeverték a korrupciós ügyekkel foglalkozó újságírót, Mikhail Beketovot. Olyannyira, hogy a következő 18 hónapot különböző kórházakban töltötte, az orvosok eltávolították a koponyájának betört részeit, amelyek átfúródtak az agyán és amputálták a jobb lábát, illetve a bal kezén lévő három ujját. A verés következtében Beketov elvesztette beszédkészségét és tolószékbe került, öt évvel később pedig meghalt. Támadóinak kilétére sosem derült fény. Himki meg volt győződve, hogy Himki korábbi polgármestere, Jurij Korablin állhatott a támadás mögött. Az újságíró a bántalmazás előtt pár hónappal már kapott fenyegetéseket, 2007-ben pedig valaki felgyújtotta a kocsiját. Beketov
biztos volt benne, hogy a támadások annak köszönhetők, hogy kritikus hangvételben írt a város által elfogadott felújítási projektekről.

Vlagyimir Sztrelcsenko, a városi elöljárója ennek nyomán fel is jelentette őt rágalmazás miatt, majd a bíróság 2010-ben ötezer rubel kártérítésre ítélte. A hatóságok végig tartották magukat ahhoz a verzióhoz, hogy az újságíró „önmagát bántalmazta”. A Meduza mostani cikke megemlíti, hogy Beketov 1994 és 2001 között Korablin sajtósaként dolgozott. Miután felmondott, megalapította a Khimkinskaya Pravda nevű ellenzéki lapot, amely kritikusan írt a város új polgármesteréről, Vlagyimir Sztrelcsenkoról. 2007 elején a Pravda több helyi konfliktusról is hírt adott, többek között arról is, amely a Himki erdő megőrzéséért folyt. A lap hamar bekerült a köztudatba, miután egy cikksorozatot közölt hat pilóta újratemetéséről, akiknek holttestét egy tömegsírból emelték ki. Az új sírhely helyéül a leningrádi autópálya melletti közteret jelölték ki. A tér közelében pedig gyakran prostituáltak várakoztak klienseikre, ráadásul onnan nem messze egy új bevásárlóközpontot is elkezdtek építeni, így nem tűnt éppen a legméltóbb helyszínnek. A Pravda riportja után a helyi aktivisták tiltakozásba kezdtek.   
Beketov cikkében az is szerepelt, hogy a sírokat traktorok segítségével emelték ki, nem éppen a leggyengédebb módszerrel, a katonák földi maradványait pedig egyszerűen műanyagzacskókba dobálták.

Csontjaik közül néhány el is veszett a hanyagul végzett procedúra során. Beketov a tévéképernyőn mutatta be azokat a fotókat, amelyeken emberi csontok hevertek szanaszét a korábbi tömegsír környékén. Sztrelcsenko ekkor tett feljelentést Beketov ellen, ugyanis ekkor történt az autós incidens is.  Ma már üzletközpontok takarják azt az erdős részt, amiért Beketov egykor az életét áldozta. Egy évvel később újratemették a pilótákat és egy üzletközpont épült nem messze a néhai tömegsírtól. Ez a hatalmas épület Evgeny Golovkin érdekeltségébe tartozik, aki Nikolaj Golovkin fia – azé a Golovkiné, aki Moszkva belügyi igazgatóságát irányította 2001-2014-ig. A cégek, amelyeknek az épületben volt a székhelyük,  Vjacseszlav Nyrkov feleségének tulajdonában voltak, aki pedig a Rirual Himki nevű vállalat feje volt, amely a pilóták újratemetéséért felelt. Amikor a tömegsírral kapcsolatos botrány kirobbant,
Nyrkov azt mondta az újságíróknak, hogy a pilóták földi maradványait fekete hullazsákokba tették, amelyek „színűk miatt könnyen összetéveszthetők a közönséges szemeteszacskókkal”.

Azt is hangsúlyozta, hogy a közeli kórház orvosai végig felügyelték a kiemelést. Állította, hogy a Beketov fotóin szereplő csontokat valószínűleg kutyák hurcolták oda és azok nem is a pilótákhoz tartoztak, sőt felvetette, hogy lehetséges, hogy az aktivisták direkt helyezték el azokat a környéken.  Miután sikeresen levezényelte az újratemetést, Nyrkovot 2009-ben előléptették és ő lett Himki Podrezkovo kerületének feje, később pedig ő irányította a város teljes építőiparát. Ez alatt az idő alatt számos olyan intézkedést hozott amely összeütközött a helyiek érdekeivel, Himki temetkezési-és építőipara pedig számos hasonlóságot kezdett mutatni egymással  – például, hogy Nyrkovnak mindkettőre befolyása lett az évek során.
2009-ben meghívta Jurij Chabuevet, akikkel korábban csoporttársak voltak, hogy vegye át a Ritual Himki irányítását.

A két férfi számos olyan vállalkozást alapított együtt amelyek a temetkezési szolgáltatásokból és az építkezési munkálatokból nyerte bevételeit. Nem sokkal később pedig mindkettőjük feleségének Podrezovko városrészben nyíltak üzletei.  Nyrkovék egy egészen egyszerű üzleti modellt követtek: a Ritual Himkinek szinte minden hullaházban voltak emberei és amikor szerződéskötésre került a sor, mindig két olyan magánvállalattal egyeztek meg amelyek két állami tisztviselőhöz tartoztak. Chabuev létrehozott egy céget amely kifejezetten koporsókkal és egyéb temetkezési tárgyakkal foglalkozott. Egy Nyrkov feleségéhez tartozó cég pedig létrehozott egy kolumbáriumot, vagyis egy urnákat őrző emlékhelyet és egy új temetőt is. Jurij Shnaider feleségével (akivel szintén csoporttársak voltak) Nyrkov és Chabuev megalapították a Tiszta Város nevű céget, amely  hulladék-feldolgozó szolgáltatásokat kínált a himki vállalkozásoknak.  
2010-ben egy újabb építkezéshez kapcsolódó konfliktus során egy környezetvédő aktivistát durván bántalmaztak és ekkor ki is derült a megrendelő: Nyrkov egyik kollégája Andrej Chernyshev,

aki Alexander Valovnak dolgozott, aki pedig Sztrelcsenko alkalmazottja volt. Chernyshevet hat év börtönre ítélték. 2012-ben  Sztrelcsenkót leváltották. Két évvel később Valov került Moszkva Shchyolkovsky nevű kerületének élére. A város temetkezési iparága nagyjából 14 milliárd rubelnyi (63 és fél milliárd forint) hasznot termel évente. A Ritual 1,7 és 3 milliárd rubel közötti nyereséget termel egy szintén egyéves időtáv alatt. 
Ez az üzletág a cikk szerint elképesztő mennyiségű ellenőrizhetetlen készpénzt futtat át a kezei alatt, hiszen a kifizetések gyakran "pult alatt" működnek.

A temetkezési piac 2015-ben kezdett el átrendeződni, amikor a Artyom Ekimov (aki korábban a Főigazgatóság Gazdasági Biztonsági és korrupcióellenes Belügyminisztériumánál dolgozott) elkezdte megtisztítani a piacnak ezt a részét. Ekimov a Ritual élére került és elkezdte a saját embereire cserélni a felsővezetőket, ám gyakran olyanokra, akiknek semmiféle előzetes tapasztalatuk nem volt a temetkezési vállalatokkal. Egyetlenegy közös volt bennük: mind Sztavropol térségéből érkeztek. Az ő tevékenységüket vizsgálta Golunov, amikor letartóztatták.  Ez az új csapat szorosan együttműködik az FSZB-vel. A temetői lövöldözés után két évvel, 2018 végére a Moszkvai Terület kormányzója,
Andrej Vorobjev teljesen átszervezte a temetkezési biznisz felügyeletét a kereskedelmi minisztériumtól Roman Karatajevhez, az FSZB M csoportfőnökségének egykori munkatársához.

Az M csoportfőnökség az, amelyik hagyományosan az orosz bankszektor működését ellenőrzi, akiknek éppen az lenne a dolguk, hogy lebuktassák az illegális pénzeket tisztára mosó bankokat.

Megtalálták a Comói-tóban eltűnt svájci focista holttestét

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.02. 20:48
A Comói-tó
Fotó: Frank Fell / Robert Harding RF / robertharding
Florijana Ismaili szombaton egy gumicsónakról ugrott a vízbe, ezt követően nem látták.
Megtalálták a szombaton a Comói-tóban eltűnt svájci női válogatott labdarúgó, Florijana Ismaili holttestét. A 24 éves, 33-szoros válogatott játékos szombaton egy barátnőjével volt Musso település közelében. Gumicsónakot béreltek, erről ugrott a vízbe, ezt követően nem látták. Keresésére többek között egy búvárrobotot is használtak, olasz források szerint ez találta meg 204 méteres mélységben a Young Boys csapatkapitányának holttestét. Ismaili utolsó mérkőzése június 14-én a szerbek elleni felkészülési találkozó volt.