Szabad szemmel;Ursula von der Leyen;

2019-07-03 07:20:28

Szabad szemmel: Orbán pofonja és a megrepedt uniós demokrácia

Akad, aki csak a fejét fogja Ursula von der Leyen bizottsági elnöki jelölése miatt.

Die Welt: Európa is vereséget szenvedett

A német szocialisták vezetése elutasítja, hogy Ursula von der Leyen legyen a Bizottság következő vezetője, írja a Die Welt. A választást bírálja a CSU elnöke is, ám ő ezzel együtt támogatja a kereszténydemokrata politikust. Az SPD-nek az a fő kifogása, hogy az asszony nem szerepelt a csúcsjelöltek között, ám ily módon nem lehet az uniót demokratikusabbá tenni. A hármas társelnökség emlékeztet arra, hogy a lépéssel sérül a koalíciós szerződésnek az a pontja, miszerint erősíteni kell az Európai Parlament szerepét. A párt helyettes frakcióvezetője arról beszélt, hogy a védelmi miniszter gyengén muzsikált, ezért most Brüsszel segítségével próbálnak túladni rajta, ám ez botrányosan meggyengíti az EU-t. 

A néppárti Manfred  Weber viszont egyetért a döntéssel és felhívta a többi pártcsaládot Strasbourgban, hogy fogadják el a jelöltet. A bajor keresztény szociálisok vezetője ezzel szemben azt mondta, hogy a Néppárt eredeti választottjával egyben a demokrácia és Európa is vereséget szenvedett, mert a politikát már megint a hátsó szobákban csinálták. Markus Söder bajor miniszterelnök azonban jelezte, hogy megszavazzák von der Leyent, mert felelősséget éreznek az országért és a földrészért. De örvendezni nem fognak, mert ugyan a németek nyertek, de a kontinens a rövidebbet húzta. Szerinte azonban akik a döntést meghozták, azok nem tudták, mit is csinálnak.

Martin Schulz, az EP korábbi elnöke úgy értékelte, hogy pofont kapott a Parlament, mert Orbán és a szélsőjobbos szövetségesei győztek. Hiszen kiütötték a nyeregből a szocialista Frans Timmermanst, aki a Bizottság második embereként irányította a Budapest és Varsó elleni jogállami eljárást a demokratikus alapjogok, illetve az igazságszolgáltatás függetlenségének korlátozása miatt. Ezzel együtt Schulz valószínűnek tartja, hogy von der Leyen lesz a befutó, mert vannak, akik meg akarják venni az Európai Parlamentet, pedig a jelölése hallatán az ember csak a fejéhez tud kapni.

Financial Times: Merkel jelöltje ellenállásra számíthat

Az unió vezető testülete most első ízben egy asszony jelölt a Bizottság élére, csak éppen Ursula von der Leyen ellenállásra számíthat az Európai Parlamentben több frakció részéről is, írja a Financial Times. Olyannyira, hogy tegnap Angela Merkel kancellárnak tartózkodnia kellett a szavazásnál, mert a német szociáldemokraták, a CDU koalíciós szövetségesei ellenezték a jelölést és a zöldek sem értenek egyet személyével. Viszont a kiválasztott a kancellár régi szövetségese, annak összes kormányában helyet kapott. A Néppárt rajta keresztül tartja meg a legjelentősebb tisztséget Brüsszelben.

Hogy Christine Lagarde (az IMF volt vezetője) kerül a az EKB élére, az meglepetés, mert ugyan népszerű a nemzetközi pénzvilágban, de nincsenek tapasztalatai a monetáris politikában. Von der Leyennnel párban, árukapcsolásként kapja meg a tisztséget, ez volt az alku lényege Berlin és Párizs között. A német politikus nevét maga Emmanuel Macron francia elnök dobta be két napja. Frans Timmermans és Marghrete Vestager dán szocialista politikus alelnöki tisztséggel vigasztalódhat.

Libération: Orbán jól építi a főnöklátszatot

Orbán Viktor apró győzelmet aratott, hiszen meghiúsította a szocialista Frans Timmermans tervét és ez a keleti tagállamok növekvő befolyásáról árulkodik, írja a Libération. A magyar politikus a nacionalista front vezérének tekinti magát. Célja, hogy megakadályozza a túlságosan is föderalista EU kifejlődését. Saját sajtója szerint a holland jelölt felsülésében az játszott szerepet, hogy Orbán levelet írt a Néppárt elnökének, és ezzel a maga oldalára állította a párttársakat. Valójában azonban csupán azt vetette papírra, amit sok konzervatív gondol, hogy ti. nem kellene átengedni Jean-Claude Juncker székét egy szocialistának. Ügyesen belehelyezkedett abba a szerepbe, hogy ő a főnök a visegrádiakon belül.

Hogy miért ellenzi Timmermanst? Mert az szerinte Soros György embere. Kovács Zoltán pedig egyenesen az amerikai milliárdos bábfigurájának minősítette. A kormánytábor kemény magja ezt el is hiszi, ám egyre több jobboldali választónak kezd elege lenni abból, hogy a hatalom ördögnek tünteti fel a befektetőt. Emellett a Bizottság alnöke a jogállamiság élharcosa, ő vezeti a küzdelmet Brüsszelben az illiberális rezsimek ellen. Nem véletlen, hogy Orbánt már a nevének hallatára kiveri a víz. Ám hogy most a holland kudarcot vallott csúcsjelöltként, az vitathatatlanul siker a magyar miniszterelnök számára.