Ez a fideszes politikus lehet az Európai Parlament egyik alelnöke

Publikálás dátuma
2019.07.03. 07:59

Fotó: Dossmann Marc / Európai Parlament
És minden valószínűség szerint Dobrev Klára is behúzza ezt a pozíciót.
Négy jelölt szállt versenybe a kedd esti határidőig az Európai Parlament (EP) elnöki tisztségéért, közülük a legnagyobb esélyesnek David-Maria Sassoli olasz szociáldemokrata képviselő számít. Az EP-elnökről ma szavaz a parlament, írja az atv.hu. A tagállami vezetők kedd esti megállapodásuk keretében azt javasolták, hogy az EP elnökségét az ötéves ciklus első felében szociáldemokrata, utána pedig néppárti képviselő töltse be, és az Európai Néppárt nem is indított saját jelöltet, ezért mutatkozik David-Maria Sassoli megválasztására a legnagyobb esély. Az elfogadáshoz a leadott szavazatok abszolút többségére van szükség, ha ez elsőre nem jön össze, akkor újabb fordulókat tartanak.  Az elnöki poszt mellett az EP tizennégy alelnökének személyéről is dönt ma az Európai Parlament. Az Európai Néppárt képviselőcsoportja Járóka Lívia Fidesz-KDNP-s európai parlamenti képviselőt jelöli az EP egyik alelnökének - közölte Deutsch Tamás Fidesz-KDNP-s EP-képviselő a Twitter-oldalán tegnap késő este. Dobrev Klára is EP-alelnök lehet, a Demokratikus Koalíció politikusát a szociáldemokraták jelölték a tisztségre. 
Szerző
Frissítve: 2019.07.03. 08:08

Merkel triplán megalázva térhet haza

Publikálás dátuma
2019.07.03. 07:32

Fotó: JOHN THYS / AFP
Megeshet, hogy a jövőben Németország vállvonogatással nyilvánítja ki az akaratát.
Amit Angela Merkel elért Brüsszelben, az minden, csak nem siker, sőt, a kancellár háromszorosan megaláztatva térhet haza, írja a Die Welt. Kihátrált mögüle jó pár néppárti szövetséges, majd az SPD is, szóval a politikust inkább űzött vadnak lehet tekinteni. Pedig nem kis dolog, hogy Németország adja a Bizottság első elnök asszonyát, még akkor is, ha emiatt odalett a csúcsjelölti rendszer. De ténylegesen szétesett a berlini koalíció, még ha formálisan nem is történt meg. De Merkel jelezte, hogy csak akkor marad hivatalában, ha méltósággal tudja ellátni a tisztséget. Hát, ami azt illeti, méltóságból nem sok jutott neki ezen a hétvégén. De mire is számíthat az, aki bejelenti távozását, majd mégsem megy. Ennek volt a következménye, hogy Emmanuel Macron francia elnök megkérdőjelezte a csúcsjelölti elvet. Boldogan mellé álltak a magyarok, lengyelek és olaszok, akik nyílt büszkeséggel lőtték derékba a szocialista Frans Timmermans esélyeit. Majd következett a nyílt lázadás a Néppártban az oszakai megállapodással szemben. Végül pedig a német szociáldemokraták keltek ki magukból Urusla  von der Leyen miatt. Ha most az EP keresztbe fekszik, akkor annak súlyos következményei lehetnek a kormányfő számára. Ám elképzelhető, hogy a szociáldemokraták rájönnek: ha elvetik a személyi javaslatokat, akkor a populistákkal és jobboldali radikálisokkal kerülnek egy platformra. Valószínűleg tartózkodni fognak, ám lehet, hogy Németország, az EU vezető hatalma részéről a jövőben a vállvonogatás lesz az akarat kinyilvánítása?
Szerző

Szabad szemmel: Orbán pofonja és a megrepedt uniós demokrácia

Publikálás dátuma
2019.07.03. 07:20

Akad, aki csak a fejét fogja Ursula von der Leyen bizottsági elnöki jelölése miatt.

Die Welt: Európa is vereséget szenvedett

A német szocialisták vezetése elutasítja, hogy Ursula von der Leyen legyen a Bizottság következő vezetője, írja a Die Welt. A választást bírálja a CSU elnöke is, ám ő ezzel együtt támogatja a kereszténydemokrata politikust. Az SPD-nek az a fő kifogása, hogy az asszony nem szerepelt a csúcsjelöltek között, ám ily módon nem lehet az uniót demokratikusabbá tenni. A hármas társelnökség emlékeztet arra, hogy a lépéssel sérül a koalíciós szerződésnek az a pontja, miszerint erősíteni kell az Európai Parlament szerepét. A párt helyettes frakcióvezetője arról beszélt, hogy a védelmi miniszter gyengén muzsikált, ezért most Brüsszel segítségével próbálnak túladni rajta, ám ez botrányosan meggyengíti az EU-t.  A néppárti Manfred  Weber viszont egyetért a döntéssel és felhívta a többi pártcsaládot Strasbourgban, hogy fogadják el a jelöltet. A bajor keresztény szociálisok vezetője ezzel szemben azt mondta, hogy a Néppárt eredeti választottjával egyben a demokrácia és Európa is vereséget szenvedett, mert a politikát már megint a hátsó szobákban csinálták. Markus Söder bajor miniszterelnök azonban jelezte, hogy megszavazzák von der Leyent, mert felelősséget éreznek az országért és a földrészért. De örvendezni nem fognak, mert ugyan a németek nyertek, de a kontinens a rövidebbet húzta. Szerinte azonban akik a döntést meghozták, azok nem tudták, mit is csinálnak. Martin Schulz, az EP korábbi elnöke úgy értékelte, hogy pofont kapott a Parlament, mert Orbán és a szélsőjobbos szövetségesei győztek. Hiszen kiütötték a nyeregből a szocialista Frans Timmermanst, aki a Bizottság második embereként irányította a Budapest és Varsó elleni jogállami eljárást a demokratikus alapjogok, illetve az igazságszolgáltatás függetlenségének korlátozása miatt. Ezzel együtt Schulz valószínűnek tartja, hogy von der Leyen lesz a befutó, mert vannak, akik meg akarják venni az Európai Parlamentet, pedig a jelölése hallatán az ember csak a fejéhez tud kapni.

Financial Times: Merkel jelöltje ellenállásra számíthat

Az unió vezető testülete most első ízben egy asszony jelölt a Bizottság élére, csak éppen Ursula von der Leyen ellenállásra számíthat az Európai Parlamentben több frakció részéről is, írja a Financial Times. Olyannyira, hogy tegnap Angela Merkel kancellárnak tartózkodnia kellett a szavazásnál, mert a német szociáldemokraták, a CDU koalíciós szövetségesei ellenezték a jelölést és a zöldek sem értenek egyet személyével. Viszont a kiválasztott a kancellár régi szövetségese, annak összes kormányában helyet kapott. A Néppárt rajta keresztül tartja meg a legjelentősebb tisztséget Brüsszelben.
Hogy Christine Lagarde (az IMF volt vezetője) kerül a az EKB élére, az meglepetés, mert ugyan népszerű a nemzetközi pénzvilágban, de nincsenek tapasztalatai a monetáris politikában. Von der Leyennnel párban, árukapcsolásként kapja meg a tisztséget, ez volt az alku lényege Berlin és Párizs között. A német politikus nevét maga Emmanuel Macron francia elnök dobta be két napja. Frans Timmermans és Marghrete Vestager dán szocialista politikus alelnöki tisztséggel vigasztalódhat.

Libération: Orbán jól építi a főnöklátszatot

Orbán Viktor apró győzelmet aratott, hiszen meghiúsította a szocialista Frans Timmermans tervét és ez a keleti tagállamok növekvő befolyásáról árulkodik, írja a Libération. A magyar politikus a nacionalista front vezérének tekinti magát. Célja, hogy megakadályozza a túlságosan is föderalista EU kifejlődését. Saját sajtója szerint a holland jelölt felsülésében az játszott szerepet, hogy Orbán levelet írt a Néppárt elnökének, és ezzel a maga oldalára állította a párttársakat. Valójában azonban csupán azt vetette papírra, amit sok konzervatív gondol, hogy ti. nem kellene átengedni Jean-Claude Juncker székét egy szocialistának. Ügyesen belehelyezkedett abba a szerepbe, hogy ő a főnök a visegrádiakon belül. Hogy miért ellenzi Timmermanst? Mert az szerinte Soros György embere. Kovács Zoltán pedig egyenesen az amerikai milliárdos bábfigurájának minősítette. A kormánytábor kemény magja ezt el is hiszi, ám egyre több jobboldali választónak kezd elege lenni abból, hogy a hatalom ördögnek tünteti fel a befektetőt. Emellett a Bizottság alnöke a jogállamiság élharcosa, ő vezeti a küzdelmet Brüsszelben az illiberális rezsimek ellen. Nem véletlen, hogy Orbánt már a nevének hallatára kiveri a víz. Ám hogy most a holland kudarcot vallott csúcsjelöltként, az vitathatatlanul siker a magyar miniszterelnök számára.
Szerző
Frissítve: 2019.07.03. 07:37