Százezrek lesték a teljes napfogyatkozást Chilében

Publikálás dátuma
2019.07.03. 17:06
Az Atacama sivatagban volt a legideálisabb a légkör az észleléshez
Fotó: MARTIN BERNETTI / AFP
Érdeklődők tömegei érkeztek a világ egyik legtisztább égboltja alá, hogy megfigyeljék a Chile északi, sivatagos részén átvonuló teljes napfogyatkozást. Teljes sötétségbe legutóbb négyszáz éve borult a vidék, legközelebb ilyen 2165-ben várható.
Turisták százezrei vonultak ki Chile északi, sivatagos részébe kedden, hogy a világ egyik legtisztább égboltja alól figyelhessék meg, ahogy a Föld és a Nap közé kerülő Hold helyi idő szerint kora délután fokozatosan teljes sötétségbe borította a vidéket. 
A napfogyatkozás mintegy 150 kilométer széles sávja Chilét a csendes-óceáni partvidékén fekvő La Serena városnál érte el, és az argentin fővárosnál, Buenos Airesnél hagyta el a dél-amerikai földrészt (közép-európai idő szerint a késő esti órákban). A csillagászati jelenség "útvonala" mentén több helyszínen is ezrek gyűltek össze Chilében, de az esemény számos tudóst is a térségbe csábított.
Az előrejelzések alapján a chilei Atacama-sivatagban és az Andok hegyvonulatának keleti oldalán elterülő argentin San Juan tartományban kínálkoztak a legjobb éghajlati viszonyok a megfigyelésre, míg Buenos Aires égboltján felhők zavarták az érdeklődők élményét.
A NASA amerikai űrkutatási ügynökség adatai szerint a teljes sötétség egy-egy helyszínen akár 4 percig is tarthatott. A teljes napfogyatkozás sávjától messzebb pedig, a részleges napfogyatkozás Chile és Argentína távolabbi részein, valamint a többi dél-amerikai országban is látható volt, északon egészen Venezueláig és a közép-amerikai Panamáig.
A Chilei Csillagászati Társaság adatai szerint az ország ezúttal elsötétült részén több mint négyszáz éve, 1592 óta nem volt látható teljes napfogyatkozás, és a következő ilyen esemény 2165-ben várható. A dél-amerikai kontinens más részén azonban már 2020. december 14-én látható lesz a következő ilyen jelenség.
Szerző

A C-vitamin pajzsként szolgál bizonyos tumorsejtek számára

Publikálás dátuma
2019.07.02. 08:51
Illusztráció
Fotó: CHASSENET/BSIP / AFP
Chilei kutatók szerint a C-vitamin képes ellenállóbbakká tenni a tumorsejteket a kezelésekkel szemben.
Pajzsként szolgál bizonyos tumorsejtek számára a C-vitamin – állapították meg chilei kutatók. A dél-chilei Concepción Egyetem szakemberei megállapították, hogy az általuk vizsgált húsz ráktípus a C-vitamin újrahasznosítása révén jut hozzá a szükséges tápanyagokhoz. A Free Radical Biology and Medicine című folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője, Coralia Rivas szerint a C-vitamin nem csupán a skorbut ellen véd, hanem alapvető fontosságú a sejtenergia, a kollagén termelése és a neurotranszmitterek szintézise szempontjából, valamint segíti az immunrendszert.
A C-vitamin két szerkezeti formában található meg a szervezetben: oxidált formájú dehidroaszkorbinsavként (DHA), amely nagy koncentrációban fordul elő a daganatok körül, valamint redukált formájú aszkorbinsavként (AA), amely gyulladásgátló funkcióval bír. A tumorsejtek begyűjtik a körülöttük lévő nagy mennyiségű dehidroaszkorbinsavat, és redukált C-vitaminná alakítják át, amely életben tartja őket.
Húsz éven átívelő vizsgálatukban Rivasék megállapították, hogy a mellrák, a prosztatarák és a leukémia esetében például a tumorsejtek „képesek jóval több C-vitamint felhalmozni magukban, mint a normális sejtek”.
A kutató szerint ez a felfedezés azért „kulcsfontosságú, mert azt jelenti, hogy a C-vitamin képes megerősíteni a tumorsejteket és ellenállóbbakká tenni őket a kezelésekkel szemben”.
A szakemberek következő lépése a folyamatban szerepet játszó C-vitamin transzporter alapos tanulmányozása lesz.
Szerző

Szívbetegségektől védhet a combra hízás

Publikálás dátuma
2019.07.01. 18:18

Fotó: B. BOISSONNET/BSIP / AFP
Azok az idősebb, egészséges súlyú nők, akik nem a hasukra, hanem a combjukra híznak, védettebbek a szívbetegségekkel szemben - derült ki egy amerikai kutatásból.
A kutatók szerint az "alma alakú" nőknek meg kell próbálnia leadni a hasukból és "körte alakúvá" válni.

A European Heart Journal című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban 2600 egészséges testsúlyú 18 éven felüli nőt vizsgáltak, akiknek testtömeg-indexe (BMI) 18-25 között volt. A résztvevők egy 1990-es évek közepétől folyó nagy amerikai kutatás, a Women's Health Initiative keretében rendszeresen estek át olyan vizsgálaton, amely a testzsírt, az izmokat és a csontsűrűséget mérte fel. 
A kutatás megállapította, hogy az "alma alakú" nőknél, akik a hasukra híznak, nagyobb volt a szív-, érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, mint azoknál a "körte alakú" nőknél, akiknél a zsírpárnák a combjukat és a csípőjüket erősítették.
A tudósok korábban is tisztában voltak azzal, hogy a hasi szervek körül felhalmozódó zsír, az úgynevezett zsigeri zsír megnöveli az anyagcsereproblémák, köztük a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát - emlékeztetett a tanulmányt ismertető BBC News. 
A kutatók egyelőre nem tudják megmagyarázni, hogy a combon kialakuló zsír miért védhet a szív és érrendszeri betegségektől, de az kiderült, hogy ez a zsír nem okoz problémát a test szerveiben.
Az egészségtelen életmód viszont a középkorúaknál a hasi zsírt növeli. A tanulmányt jegyző Qibin Qi professzor, a New York-i Albert Einstein Orvosi Egyetem tudósa elmondta, hogy a korábbi kutatások azokkal foglalkoztak, akik túlsúlyosak vagy elhízottak voltak. "A mi tanulmányunk résztvevői olyan nők voltak, akiknek normális volt a testsúlya. Tehát ez az üzenet nagyon fontos: 
még az egészséges testsúlyú nőknél is számít, hogy a testük 'alma alakú' vagy 'körte alakú'".

 Qi professzor hangsúlyozta, hogy meg kell próbálni a hasi zsírt csökkenteni, és elérni, hogy javuljon az arány, tehát a combon legyen inkább több zsír. Hozzáfűzte, kutatócsoportja most azon dolgozik, hogy megállapítsák, milyen különleges étrenddel vagy testedzéssel lehet ezt elérni.
"A jövőbeni kutatások annak feltárására, hogy a testzsír eloszlása hogyan járul hozzá ezekhez a betegségekhez, fontos új módszereket tárhat fel a szívinfarktusnak és a stroke-nak a megelőzésére és kezelésére" - mondta el Sonya Babu-Narayan, a Brit Szív Alapítvány társigazgatója.
Szerző
Frissítve: 2019.07.01. 18:49