A kiugrott LMP-s is indulhat a VII. kerületben, ahol már van egy közös jelölt

Publikálás dátuma
2019.07.03. 15:25

Fotó: Facebook
Moldován László már próbálkozott Erzsébetvárosban.
Hiába lépett ki június közepén az LMP-ből Moldován László, függetlenként elindulhat polgármester-jelöltként a VII. kerületben – értesült a Népszava. Az LMP volt budapesti elnöke és etikai bizottságának vezetője lapunknak talányosan csak annyit mondott, hogy még nem tudja elindul-e, ugyanakkor több Facebook-csoportban megosztotta hét oldalas, erzsébetvárosi programját. Moldován kérdésünkre leszögezte, finoman szólva sincs kibékülve az ellenzék VII. kerületi jelöltjével, a DK-s Niedermüller Péterrel. Moldován egyébként már 2014-ben is próbálkozott Erzsébetvárosban. Legutóbb tavaly áprilisban – amikor az LMP több politikusa visszalépett az esélyesebb ellenzéki jelölt javára – is indult, de csak háromezer szavazatot kapott. Ez nem veszélyeztette a több mint húszezer vokssal záró DK-s Oláh Lajos sikerét, sőt Moldován előtt végzett a fideszes Bajkai István és a jobbikos Stummer János is. Az LMP volt politikusa a májusi, uniós voksolás után mondott le a a párt fővárosi szervezetének irányításáról, júniusban pedig egyebek mellett azzal indokolta kilépését, hogy szerinte ugyanott tart az ország, mint tíz éve. - Gyurcsány vagy Orbán, a fideszes és a DK-s plusz szocialista pártelit uralja a politikát - írta.
Szerző
Frissítve: 2019.07.03. 15:27

Ismét téma Orbán és Trump washingtoni norvégozása

Publikálás dátuma
2019.07.03. 15:00

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
A Direkt 36. egészítette ki a Népszava korábbi információit a két vezető tárgyalásairól a Norvég Alappal kapcsolatban.
Még májusban írtuk meg, hogy Orbán Viktor washingtoni útja után David B. Cornstein zárt körű beszélgetésen tájékoztatta európai uniós és NATO-tagállamok diplomatáit a megbeszélésekről, melyeken egyébként a nagykövet maga is részt vett. Cornstein szerint Orbán Viktor arra kérte Donald Trump amerikai elnököt, hogy járjon közben a norvég kormánynál a Norvég Civil Alappal kapcsolatos viták ügyében. Norvégia ugyanis ragaszkodik hozzá, hogy az alap pénzeit egy független szervezet ossza el, a magyar kormány viszont magának akarja a döntés jogát. Az ügy miatt áll egyelőre egy norvég-amerikai kooperációban készülő légvédelmi rakétarendszer beszerzése is. A Direkt 36 most azt írta, Trump elhárította Orbán kérését, ezt utólag Cornstein is megerősítette azzal, hogy a már említett találkozón azt mondta: szerinte az amerikai elnök semmit nem lép majd az ügyben. Olav Berstad budapesti norvég nagykövet a Direkt36 megkeresésére közölte, “tudomásunk van róla, hogy Magyarország felhozta az ügyet amerikai tisztviselőknek”. A nagykövet szerint elfogadhatatlanok a két ügy összekapcsolására tett kísérleteket, a Norvég Alapról szóló megállapodásnak ugyanis semmi köze a védelmi eszközök vásárlásához.  
Frissítve: 2019.07.03. 15:41

A nagyvárosokban ellenzéki összefogással gyűrhető le a Fidesz

Publikálás dátuma
2019.07.03. 14:34
Az idei EP-választáson a nagyvárosokban szerepelt viszonylag gyengébben a Fidesz
Fotó: Népszava
Ha egy ember mögé áll be az helyi ellenzék, akkor több megyei jogú városban is tényleg van esély a kormánypárti jelölt legyőzésére.
Az idei EP-választáson a nagyvárosokban szerepelt viszonylag gyengébben a Fidesz. A közös téli politikai akciók után ez is katalizálhatta az ellenzéki egyeztetéseket, amelyek eredményéről most elég sűrűn érkeznek hírek.  A 23 megyei jogú város kétharmadában van már megállapodás a parlamenti ellenzéki pártok között arról, hogy közös polgármesterjelöltet indítanak. Van, ahol a jelöltet is bemutatták már, van, ahol csak a megegyezést tényét jelentették be. 
Ilyen ellenzéki együttműködés korábban soha nem volt, ami messze nem jelenti azt, hogy ezekben a városokban nyerni is fognak. De az biztos, hogy az ellenzéknek sokkal jobb esélyei vannak a vidéki nagyvárosokban, mint 2014-ben, amikor a 23 megyei jogú városban mindössze három, nem fideszes polgármester nyert: Békéscsabán Szarvas Péter (független), Szegeden Botka László, Salgótarjánban pedig Dóra Ottó – írja a 444.hu. A hírportál szerint úgy néz ki, hogy a nagyobb városok zömében valóban arra egyszerűsödik a helyzet, hogy lesz egy fideszes jelölt, vele szemben pedig a parlamenti ellenzék által támogatott közös jelölt, miközben szokás szerint lesznek olyanok, akik zavarórepüléseket végeznek.  Egy, ennyire leegyszerűsödött helyzetben a szegedi Botka Lászlónak és a salgótarjáni Fekete Zsoltnak még nagyobb esélye van nyerni, hiszen ők még ellenzéki konkurenciával húzták be az előző választást. Szegeden a Fidesz mindenesetre elég kétségbeesettnek tűnik, saját politikus híján még egy NER-milliárdos "független" jelöltet is megtámogatnak.  Márki-Zay mögött 2018-ban már megvolt az ellenzéki egység, ott az a kérdés, hogy a Fidesz bosszúhadjárata beérik-e őszre, illetve Márki-Zay mennyire győzte meg a korábban a Fideszt nagy többséggel támogató helyieket eddigi tevékenységével. 
Ugyanakkor több olyan város van, ami hagyományosan erős fideszes bástya. Tavasszal az EP-választáson 50 százalék felett volt a Fideszre szavazók száma Sopronban, Zalaegerszegen, Debrecenben, Győrben, Szombathelyen, Szekszárdon és Kecskeméten. Ennek ellenére Szombathely különös kísérleti terep lesz. A Fidesz támogatottsága magas, miközben a párt helyi emberei gyengék. A város közgyűlésében a kormánypárt februárban el is veszítette a többséget. A helyi Fideszt ejtette a pártközpont, az eddigi polgármester, Puskás Tivadar nem is kap újabb esélyt, helyette Balázsy Péter megyei jegyző lesz a kormánypárti jelölt. Vele szemben teljes ellenzéki összefogás lesz, a polgármester-jelölt az MSZP-s Nemény András.  És van számos város, amit a Fidesz azért tudott bevenni öt évvel ezelőtt, mert hármas versenyfutás volt még a kormánypárt, az MSZP és a Jobbik között. Ilyen Pécs, ahol 2014-ben Páva Zsolt 39,28 százalékkal győzőtt. A 2018-as országgyűlési választáson viszont a független, de a baloldali pártok által támogatott Mellár Tamás már úgy is le tudta győzni a fideszes Csizi Pétert, hogy indult jobbikos, LMP-s és momentumos jelölt is. Most lesz közös ellenzéki polgármester-jelölt Péterffy Attila személyében, akit sokáig egyébként Mellár nem támogatott, de végül ő is beállt mögé. A Fidesz nem is indítja Páva Zsolt eddigi polgármestert, helyette a vízilabdás olimpiai bajnok, Vári Attila lesz a kormánypárt jelöltje. Az EP-választáson a Fidesz itt 42,75 százalékot kapott, messze átlag alatt.  A hírportál részletes, közös jelölteket és lehetséges esélyeket bemutató cikkét ide kattintva olvashatják el.
Szerző
Frissítve: 2019.07.03. 15:11