költések;

2019-07-04 07:00:00

A kormány dönt, az ügyvédek dörzsölik a markukat, mert egyfolytában csöng a kassza

Több milliárd forintot kell ügyvédi irodákra költeni azokban a perekben, amelyek gyakran a kormány piactorzító döntései után indultak.

Adófizetői szemszögből igen drága döntést hozott a kormány, amikor az Erzsébet-utalványok segítése érdekében kiszorította a hazai piacról a külföldi cafeteria-szolgáltatókat. A költségoldalon ugyanis nem csak az a tízmilliárdos kártérítés jelenik meg, amelyet a nemzetközi döntőbizottság ítélt meg - nem jogerősen - a külföldi vállalatoknak, hanem az igen drága ügyvédi költségek is - derült ki a Miniszterelnöki Kormányiroda tavaly május és az idén március között megkötött szerződéseiből. A DLA Piper Posztl, Nemescsói, Győrfi-Tóth és Társai Ügyvédi Iroda (Horváth és Társai DLA Piper Ügyvédi Iroda) a Le Cheque Dejeuner, valamint Sodexo által indított perekben 1,267 milliárd forintért próbálja védeni az államot, míg az Edenred elleni eljárásban a Horváth és Társai DLA Piper Ügyvédi Iroda képviseli Magyarországot 461,3 millióért. A céggel kapcsolatos másik perben a Martonyi János korábbi külügyminiszterhez köthető Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda 257,7 millióért dolgozik a kormánynak.

Kártérítésért pereli a magyar államot a portugál Dan Cake is, amely a kilencvenes évek közepén mintegy 22 millió eurós befektetést hozott Magyarországra, munkahelyeket teremtett, de 2006-ban egy mindössze tízezer eurós beszállítói tartozás miatt – amelyet utóbb rendezett – a Fővárosi Törvényszék felszámolta a céget. A vállalat emiatt 110 milliót követelt az államtól, első körben nyert is, azonban jelenleg is tart az eljárás. Az ügyben szintén a DLA Piper Posztl, Nemescsói, Győrfi-Tóth és Társai Ügyvédi Iroda (Horváth és Társai DLA Piper Ügyvédi Iroda) látja el a képviseletet 220,9 millió forintért.

A Dan Cake indította másik perben a Siegler Ügyvédi Iroda/Weil, Gotshal & Manges LLP 509,9 millió millió forintért látja el az állam képviseletét. Több mint 187 millió forintért ez a cég jár el abban a perben is, amelyet a holokauszt áldozatai és leszármazottai indítottak az állam, a MÁV és a Rail Cargo Hungaria Zrt. ellen. A felperesek ötmillió dollárt követelnek, mert szerintük a vasúttársaság a magyar vészkorszak idején önként vett részt a zsidók deportálásában.

A Fidesz-közeliként ismert – a névadó Sárhegyi Zoltán a Nemzeti Választási Bizottság Fidesz által delegált tagja volt – Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda külső jogi szakértői tanácsadásra 12,3 milliót számlázhatott, különböző gazdasági ellehetetlenítés miatt indított kártérítési perekben pedig közel 1,1 milliárd forintért képviseli az államot. Egyebek mellett az ESMA-ügyben is: a cég korábbi tulajdonosa a közhatalom gyakorlásával okozott kártérítési pert indított, mert amíg piacvezetőnek számított a villanyoszlopokra szerelhető, úgynevezett elefántfül-hirdetéseknél, a kormány törvénymódosítással betiltotta az ilyesfajta politikai reklámot, ám miután megjelent a piacon az Orbán Viktort futballmeccsekre reptető Garancsi István cége is, feloldották a tiltást.

Nem panaszkodhat a Trócsányi László igazságügyi miniszterhez köthető Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda sem, mert szerződése szerint a nyerőgépek betiltása után kártérítési pert indító kaszinócégek ügyében látja el az állam képviseletét 463 millióért.

Jutott feladat az állami médiaholding éléről a jobboldali újságírókat kritizáló véleménye miatt lemondatott Varga Istvánnak is, aki egy, a hajléktalan-törvény miatt indított perben 2,5 millióért képviselte az államot, míg Németh-Tasnádi Krisztina az állami vezetők kinevezési okiratainak, illetve pecsétlenyomatokhoz szükséges sablonok és díszmappák terveire szerződött 800 ezer forintra. A támogatói szerződéseknek köszönhetően a legnagyobb összeg a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nek jutott, mely működési költségek 4,2 milliárd, a közszolgáltatók részére fizetendő szolgáltatási díjfizetésre 27,8 milliárd, míg közfeladat ellátással kapcsolatos működési költségekre 3,7 milliárdot kapott. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. működési támogatására 946,8 milliót szánt a kormányiroda, a hat, távolsági buszos közlekedést lebonyolító központ bérfejlesztésre összesen több mint 2,6 milliárdot kapott, a Magyar Posta pedig a 2017. évi méltánytalan többletteher megtérítésére címén jutott 4,6 milliárdhoz. Jutott feladat az állami médiaholding éléről a jobboldali újságírókat kritizáló véleménye miatt lemondatott Varga Istvánnak is, aki egy, a hajléktalan-törvény miatt indított perben 2,5 millióért képviselte az államot.