Budapest Pride;

Budapest Pride: tiltott és elkülönített szélsőjobb

A rendőrség végül nem a felvonulást, hanem a Mi Hazánk ellentüntetését tiltotta meg.

A rendőrök idén nem a Budapest Pride felvonulás résztvevőit, hanem a szélsőjobboldali ellentüntetőket igyekeznek kordonok közé zárni. 

A hagyományos felvonulást július 6-án, szombaton rendezik. A program szerint a menet délután négy órától indul a Kossuth térről. A korábban érkezők a Parlamentnél kialakított civil faluban ismert és kevésbé ismert szervezetekkel találkozhatnak: bemutatkozik például az Amnesty International Magyarország, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, a Háttér Társaság, a Keresztények a melegekért vagy például a Magyar Aszexuális Közösség.

A szervezők mindenkit várnak, aki igazságos, sokszínű, elfogadó világot szeretne: legyen az LMBTQ közösség tagja vagy támogatója. A felvonulók a Falk Miksa utca – Markó utca – Bajcsy-Zsilinszky út – József Attila utca – Széchenyi István tér – Apáczai Csere János utca útvonalon mennek majd a Március 15. térre. Civil csoportok mellett ellenzéki pártok (Magyar Kétfarkú Kutya Párt, MSZP, Momentum Mozgalom, Párbeszéd) is bejelentették, hogy szervezetten részt vesznek a Budapest Pride-on.

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke korábban kijelentette: ha nekik a „foglyul ejtett közönség” elvére hivatkozva megtiltották, hogy Törökszentmiklóson felvonulást tartsanak a „cigányterror” ellen, akkor az általa „deviánsnak” nevezett Budapest Pride felvonulást is tiltsák be, hiszen a „foglyul ejtett közönség” a sokszorosa lehet a törökszentmiklósinak.

Az érvelés erősen sántít. Ahogyan azt Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért jogi szakértője az Indexen részletesen kifejtette, a közönség foglyul ejtésének tilalmát a bírói gyakorlat dolgozta ki, és azt jelenti, hogy a polgárok nem kényszeríthetőek az őket kritizáló vélemény végighallgatására, különösen nem az őket gyalázó, megfélemlítő üzenetekhez való asszisztálásra. Erre nem terjed ki sem a véleménynyilvánítás szabadságához, sem a békés gyülekezéshez való jog.

Törökszentmiklóson a Mi Hazánk – a Betyársereggel kiegészülve – romák lakta utcákban akart vonulni, a demonstráció szervezőinek deklarált célja nem annyira a véleménynyilvánítás, mint inkább a megfélemlítés volt. A Budapest Pride résztvevői viszont nem mások ellen vonulnak, senkit nem akarnak megfélemlíteni.

A rendőrség végül nem a felvonulást, hanem a Mi Hazánk ellentüntetését tiltotta meg. Toroczkai pártja a Belügyminisztérium épületénél akart demonstrálni. A lapunkhoz eljuttatott elutasító határozat megállapította: a Budapest Pride útvonala magában foglalja azt a helyszínt, ahol a Mi Hazánk demonstrálni szeretne. A rendőrség köztudomású tényként rögzítette, hogy „ellentétes érzelmű személyek” hosszú évek óta megzavarták a felvonulást, vagy arra kísérletet tettek. A két rendezvény – a felvonulás és az ellentüntetés – időpontja, helyszíne ütközik: azok egyidejű megtartása nem lehetséges.

A határozatban az olvasható, hogy a bejelentő „elzárkózott az érdemi egyeztetéstől”, más terület kijelölésétől. Így is lesznek azonban szélsőjobboldali tüntetések. A rendőrség közléséből kiderült, hogy „alternatív helyszínen” (a felvonulástól távolabb) négy ellendemonstráció is engedélyt kapott.

A rendőrség az ellentüntetőket fogja körbekordonozni, a felvonuláshoz sok helyen lehet majd csatlakozni – nyilatkozta lapunknak Peksa Kama, a Budapest Pride egyik szóvivője. Elmondása szerint 300 rendező és 50 kamerás jogi megfigyelő kíséri majd a menetet.

Ég és föld- Egy normális homoszexuális tudja, mi a világ rendje, nem feltétlenül tartja magát egyenrangúnak – ezt Kövér László fideszes házelnök jelentette ki a közelmúltban. A 24. Budapest Pride Fesztivál alkalmából támogatásunkról biztosítjuk a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség tagjait, valamint jogukat az egyenlőséghez, diszkriminációmentességhez, gyülekezéshez, békés és törvényes önkifejezéshez – ezt pedig 33 ország nagykövetsége hangsúlyozta közös közleményében. Az aláírók között van az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Spanyolország, a szomszédaink közül Ausztria, Szerbia és Szlovénia.