Csak a csalódottság maradt - Orbán következmények nélkül üldözött el egy amerikai intézményt

Publikálás dátuma
2019.07.03. 21:01

Fotó: Tóth Gergő
Az amerikai nagykövet kongresszusi képviselőkkel kiegészülve vizitált a CEU-n.
Amerikai kongresszusi képviselők jártak szerdán a CEU-n: az amerikai Képviselőház többségi frakciójának vezetője, Steny Hoyer képviselő és Ben Cardin szenátor vezetésével, valamint David Cornstein budapesti amerikai nagykövet társaságában egy kétpárti amerikai kongresszusi képviselőcsoport találkozott szerdán Michael Ignatieff-fel, a CEU elnök-rektorával és a CEU képviselőivel, írja a hvg.hu. Michael Ignatieff hangsúlyozta, hogy a CEU-nak nagy örömére szolgált, hogy fogadhatta a delegációt. "A CEU több mint két éve keresi a megoldást arra, hogy a CEU amerikai intézményként Magyarországon maradhasson - eredménytelenül. Világossá tettük a kongresszus képviselőinek csalódottságunkat, hogy Orbán Viktor kormánya elüldöz egy amerikai intézményt Budapestről” - mondta a rektor.
Szerző

Enyhülést hozhat egy éjszakai eső csütörtökre

Publikálás dátuma
2019.07.03. 20:11

Fotó: Shutterstock
A Kárpát-medence időjárásában csütörtök estig lényeges változás ugyan még nem várható, de látszik egy észak felől közelítő hidegfront.
Szerda estétől a Dunántúl déli felén erősen megnövekszik a felhőzet, és éjszaka több helyen várható zápor, zivatar. Az ország többi részén ugyanakkor változóan, de nagyobbrészt gyengén felhős lesz az ég, és csapadék sem valószínű.
Csütörtökön a reggeli, délelőtti órákban délnyugaton helyenként még eshet, majd arrafelé is csökken a felhőzet, és naposra fordul az idő. Az északias szél többfelé élénk lesz, zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 18 fok között alakul, északon lesz a hűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 26 és 30 fok között várható.

Időjárási helyzet Európában

Európa időjárását alapvetően két légköri képződmény alakítja: a Brit-szigetek térsége fölötti középponttal elhelyezkedő anticiklon és az Oroszország felett található többközéppontú ciklonrendszer. Közös áramlási rendszerükben észak felől hidegfront vonult át Közép-Európa fölött, amely néhány fokkal mérsékelte a meleget. A front előtt, Délkelet-Európában 30-37 fok a jellemező csúcshőmérséklet, míg mögötte többnyire 23-28 fokot mérnek, de a Skandináv-félszigeten mindössze 14-20 fokig melegszik fel délutánra a levegő. Kontinensünk nagy részén a napsütésé a főszerep, az említett front környezetében és további kisebb körzetekben felhősebb csak az idő, fordul elő zápor, zivatar. A Kárpát-medence időjárásában csütörtök estig lényeges változás nem várható, mérsékelten meleg, nagyobbrészt napos időre számíthatunk.
Témák
időjárás

A romák és a civilek egymás elleni kijátszásával próbálkozik a norvég pénzek miatt magyarázkodó Gulyás

Publikálás dátuma
2019.07.03. 20:04
Gulyás Gergely
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A kormányinfón is téma volt, hogy miért nem elég az Orbán kormánynak, hogy csak a 70 milliárd 90 százaléka felett diszponálhatnak.
Hollik István és Gulyás Gergely szerdai kormányinfóján is szóba került, hogy a magyar kormány továbbra sem tud megállapodni a norvég kormánnyal a 70 milliárdos Norvég Alapok kiosztásáról. A kormányinfóról beszámoló 444.hu azt írja,
Gulyás szerint a megállapodást az nehezíti, hogy a norvégok ragaszkodnak Soros György különböző civil szervezeteinek támogatásához, a kormány pedig a teljes összeget akarja.

Megállapodás egyébkét azért nem születik, mert Norvégia "csak" a pénz 90 százalékát tenné egyenesen az Orbán-kormány zsebébe, a maradék 10 százalékot viszont egy kormánytól független intézményre bízná, hogy az ossza szét a magyar civilek között. 2014-ben rá is küldték a rendőrséget az ezt a feladatot akkor ellátó Ökotárs Alapítványra, de utólag kiderült, hogy a rendőrségi fellépés törvénysértő volt, komoly szabálytalanságot pedig semmilyen vizsgálat nem talált a szervezetnél. Soros György egyik civil szervezet irodájából sem került elő.
Gulyás egyébként azzal érvelt, hogy a stadionépítések vagy vadászati "világkiállítások" árához mérten egészen jelentéktelen 7 milliárdról azért nem mond le a kormány, mert ők mind a 70 milliárdot akarják a romák felzárkóztatására költeni. A magyar cigányság ügye pedig fontosabb, mint a civilek, jelentette ki - nyilvánvalóan azért, hogy a szembeállítással megossza a szűkös erőforrásokon osztozni kénytelen rászorulókat, illetve a nekik szakmai alapon segíteni próbáló független szervezeteket. A Norvég Civil Alapból eddig is támogattak civileken keresztül roma integrációs projekteket, és nyilvánvalóan ezután is támogatnának.
Szerző
Frissítve: 2019.07.03. 20:30