Copa America – A címvédő legyőzésével döntőbe jutott Peru

Publikálás dátuma
2019.07.04. 06:50

Fotó: CARL DE SOUZA / AFP
A finálét magyar idő szerint vasárnap 22 órától rendezik Rio de Janeiróban.
A perui válogatott legyőzte a címvédő chilei csapatot a labdarúgó Copa America szerdai második elődöntőjében, Porto Alegrében. A döntőt magyar idő szerint vasárnap 22 órától rendezik Rio de Janeiróban. A harmadik helyért közép-európai idő szerint szombaton 21 órakor lépnek pályára Sao Paulóban.

Copa America, elődöntő:

Peru-Chile 3-0 (2-0) Kedden játszották: Brazília-Argentína 2-0 (1-0)

Szerző

Babosék továbbjutottak Wimbledonban

Publikálás dátuma
2019.07.03. 14:08

Fotó: GLYN KIRK / AFP
Babos Tímea és a francia Kristina Mladenovic duója bejutott a második fordulóba, a legjobb 32 közé a wimbledoni teniszbajnokság női páros versenyében.
Az első helyen kiemelt kettőst a vártnál nagyon küzdelemre késztette az amerikai Jessica Pegula és Maria Sanchez, a csata három szettben, 1 óra 46 perc alatt dőlt csak el, de végül érvényesült a papírforma.  
A magyar, francia duó tavaly a legjobb nyolc között búcsúzott a füvespályás londoni tornán. A női párosban kétszeres Grand Slam-győztes Babos Tímea Wimbledonban eddig kétszer döntőzhetett ebben a számban, de 2014-ben (Mladenoviccsal), majd 2016-ban (a kazah Jaroszlava Svedovával) is alulmaradt. 

Eredmény: női páros, 1. forduló (a 32 közé jutásért):

Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 1.)-Jessica Pegula, Maria Sanchez (amerikai) 6:4, 3:6, 6:2 

Szerző

A profi sportoló is hétköznapi ember – Film a zárkózott Toni Kroosról

Publikálás dátuma
2019.07.03. 12:40
Toni Kroos
Fotó: BENJAMIN CREMEL / AFP
A Real Madrid 29 labdarúgója minden idők legeredményesebb német játékosa, a pályafutását és családját bemutató alkotás csütörtöktől látható hazájában a mozikban.
Toni Kroosnak sosem voltak botrányai, a háromgyermekes családapa csapatán belül sem tartozik a hangadók közé, pályán kívül pedig kifejezetten kerüli a nyilvánosságot. Ezért is lepte meg a közvéleményt, hogy a futballista hozzájárult egy olyan kétórás dokumentumfilm elkészítéséhez, amelynek ő a főszereplője. A címen nem gondolkoztak sokat a készítők, ez lett: Kroos.
„A kettő nem zárja ki egymást, továbbra sem akarok és fogok a lapok címoldalain szerepelni – mondta a futballista a német RTL televíziónak adott interjújában. – Büszke vagyok arra, hogy akadnak, akik elég érdekesnek találják az eddigi utam egy film elkészítéséhez. Két éve kaptam a felkérést, a feleségemmel egyeztettem, majd igent mondtam, másfél évig tartott a forgatás, eleinte furcsa volt, hogy szinte mindenhova elkísér egy stáb, de aztán megszoktam.”
Bemutatják a filmben a játékos madridi otthonát, lehet látni őt, ahogy ötéves kisfiával futballozik a kertben az elkerített műfüves pályán, illetve, amikor óvodába viszi a gyermekét. A játékos fontosnak tartja, hogy ne skatulyázzák be csak labdarúgónak. 
„Azt gondolom, nem baj, ha az emberek látják, hogy a profi sportoló is hétköznapi átlagember, annyi a különbség, hogy minket többet lehet látni a televízióban, de a minden napok nálunk is úgy zajlanak, mint máshol – hangsúlyozta Kroos. – Ugyanolyan munkavállaló és édesapa vagyok, mint bárki más, számomra is a család a legfontosabb. Egy-egy elveszített mérkőzés sosem okoz akkora fájdalmat, mintha valamelyik gyermekemnek valami baja van. Ha hazaérek, otthon mindig szeretet vár és ez számít igazán.”
A középpályás a filmben azt is elárulja, hogy édesapjával nem tudott olyan viszonyt kialakítani, mint más gyermekek, és mindent elkövet azért, a saját gyermekei és közötte alakuljon ki olyan szoros kötődés, ami szerinte normális. 
„Édesapám a mai napig labdarúgóedző, szakemberként hamar észrevette, hogy a testvéremmel (Felix Kroos, a német élvonalban újonc Union Berlin játékosa – a szerk.) tehetségesek vagyunk és levitt a klubhoz, ahol dolgozott – idézi fel a kezdeteket Toni Kroos. – A tréningeken szigorúbb volt velünk, mint a többiekkel. Otthon is sokat beszéltünk a futballról, azt akarta, hogy sikeres játékosok legyünk. Nagyon hálás vagyok neki, hogy ez sikerült, ennek viszont ára volt. Erősebb volt közöttünk az edző-játékos, mint az édesapa-gyermek viszony. A mai napig tisztelem, szeretem, felnézek rá, de inkább látom benne a kiváló edzőt, mint az édesapát.”
A játékos csapatain belül mindig csendes, visszahúzódó volt. A filmben két, Kroost tökéletesen jellemző fotó is látható: 2014-ben, amikor a német válogatott világbajnok lett, az öltözőben készült egy kép, melyen Angela Merkel kancellár, Joachim Löw szövetségi kapitány és az önfeledten ünneplő futballisták láthatók. Kroos is felfedezhető a fotó sarkában, amint az öltözőszekrénye előtt éppen kifűzi a cipőjét. A másik felvétel a Real Madrid 2018-as Bajnokok Ligája-győzelme után készült a repülőgépen: a játékosok ünnepelnek, pezsgővel locsolják egymást, Kroos a fiát az ölében tartva alszik. 
„Tudom, hogy különcnek tartanak, egyesek szerint ez arrogancia, nem gondolom, hogy magyarázkodnom kellene – hangsúlyozta a játékos. – Mindannyian másképp élünk meg eseményeket. Nagyon boldog voltam minden sikerünknél, de én ilyenkor inkább befelé örülök, jobban szeretem a gondolataimba mélyedve feldolgozni a történteket. 

A legsikeresebb német

Toni Kroos 1990. január 4-én született Greifswaldban, az egykori NDK területén. Tizenhét évesen került a Bayern München első csapatához, onnan azonban másfél évre kölcsönadták a Bayer Leverkusennek. Visszatérése után alapembere lett a müncheni együttesnek, ahonnan 2014-ben szerződött a Real Madridhoz, a hat évre aláírt szerződését idén májusban hosszabbították meg 2023-ig. A válogatottban 2010-ben mutatkozott be (eddig 92-szer lépett pályára), tagja volt a dél-afrikai vb-n ugyanebben az évben bronzérmes csapatnak. Négy évvel később világbajnok lett, a nemzeti együttes van két Európa-bajnoki bronzérme is (2012, 2016). Klubjaival (Bayern München és Real Madrid) összesen négyszeres Bajnokok Ligája-győztes, négyszeres bajnok, kétszeres európai Szuperkupa-győztes, egyszeres Német Kupa-győztes. Ötször nyert klub-világbajnokságot.

Gyógyíthatatlan beteg gyermekeknek segít

A Toni Kroos Alapítvány 2015 óta két németországi gyermek hospice házat üzemeltet. „A Real Madriddal látogattunk el gyógyíthatatlan gyermekekhez, és annyira megrázó, felkavaró volt ez a találkozás, hogy eldöntöttem, a magam eszközeivel én is megpróbálok segíteni – mondta Kroos. – Erkölcsi kötelességemnek érzem, hogy azoknak a szülőtársaimnak segítsek így, akik nem olyan szerencsések, mint én, hogy minden gyermekük egészséges.”