Trump: Ha nem tetszenek a körülmények a migránsoknak a menekültközpontokban, akkor ne jöjjenek ide!

Publikálás dátuma
2019.07.04. 11:36

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Az amerikai elnök a Twitteren „oldotta meg” a helyzetet, egyetlen bejegyzésben.
Donald Trump Twitter-bejegyzésekben próbálta kivédeni szerdán demokrata párti politikusok támadásait a déli határokon át érkező illegális bevándorlók rossz elhelyezési körülményei miatt. Az elnök szerdán több bejegyzést is szentelt a határvédelem és migránsközpontok ügyének, miután demokrata párti törvényhozók felháborodásuknak adtak hangot a belbiztonsági minisztérium egyik nyilvánosságra került belső jelentése miatt. 
A jelentés megállapítja, hogy a migránsok riasztó körülmények között élnek a szövetségi gyűjtőközpontokban.

Trump szerint a határvédelmi szervek munkatársai „nagyszerű munkát" végeznek. Mint fogalmazott: ezek az emberek „nem kórházi dolgozók, orvosok vagy nővérek. A problémát a demokraták könnyen kijavítható, rossz bevándorlási törvényei jelentik.”       Egy másik mikroblog-bejegyzésében azt hangoztatta, hogy a túlzsúfolt központokban a migránsok még mindig „messze jobban és biztonságosabb körülmények között élnek, mint ahonnan jöttek”. Majd így fogalmazott:
„Ha az illegális migránsok elégedetlenek a sebtében felhúzott gyűjtőközpontokban uralkodó körülményekkel, akkor mondják meg nekik, hogy ne jöjjenek ide. Ezzel minden probléma megoldódna!”

„Mexikó sokkal jobb munkát végez a határon, mint a demokraták” – írta az elnök, utalva a mexikói kormányzat nemrég megszigorított határvédelmi és kitoloncolási rendelkezéseire.
A mexikói hatóságok kedden például buszokkal szállítottak vissza a guatemalai határhoz több tucat illegális bevándorlót, akik lemondtak arról, hogy menedékkérelmet nyújtsanak be az országban.

Az amerikai demokrata párti politikusoknak az Egyesült Államok elnöke azt tanácsolta: ha valóban meg akarják oldani a humanitárius válságot, akkor mondják meg a migránsoknak, hogy törvényes keretek között lépjenek be az országba. „Remélhetően már az érdemek alapján döntést hozó bevándorlási rendszer szerint” – fűzte hozzá. A belbiztonsági minisztérium szerdán hozta nyilvánosságra jelentését az amerikai-mexikói határon létrehozott befogadóközpontok állapotáról. A jelentés szerint
a helyiségek túlzsúfoltak, az őrizetbe vett menekültek cellákhoz hasonlító szobákban élnek, nem jutnak meleg ételhez és zuhanyozási lehetőséghez.

A központokban sok a gyermek, elsöprő többségük szülők, vagy kísérők nélkül érkezett a határra. Demokrata párti politikusok, akik kedden a texasi Clintben kialakított központokban tettek látogatást, szerdán egymás után tettek felháborodott nyilatkozatokat. Joaquin Castro texasi demokrata párti képviselő sajtótájékoztatóján az emberi jogok tiszteletben tartását kérte számon a kormányzattól.
Kamala Harris, a Demokrata Párt egyik elnökjelölt-aspiránsa a Twitteren emberi jogi visszaéléseket vetett a kormányzat szemére.

Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője közleményben szólított fel a határőrizeti szervek (CBP) vezetőjének és több felső vezetőnek a lemondatására. Schumer a határvédelmiek egy zárt Facebook-csoportban közzétett, migránsokon gúnyolódó bejegyzései miatt háborodott fel. Az ügyben Kevin McAleenan ügyvezető belbiztonsági miniszter szerdán vizsgálatot indíttatott.
Szerző

Mégsem emelnek vádat az alabamai nő ellen, akit hasba lőttek és emiatt elveszítette magzatát

Publikálás dátuma
2019.07.04. 10:03
Képünk illusztráció
Fotó: MICROGEN IMAGES/SCIENCE PHOTO LI / AFP
A lövöldöző nő ellen már a múlt héten ejtették a vádat, mert a vádesküdtszék úgy döntött, hogy önvédelemből húzta meg ravaszt.
Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emeltek vádat a múlt héten Alabamában a 28 éves Marshae Jones ellen, mert 
várandósan összeverekedett egy másik nővel, majd haslövés következtében elveszítette magzatát,

de egy alabamai szövetségi bíróság szerdán úgy döntött, hogy ejtik a vádat. A múlt heti vádemelés indoklásakor az ügyész még azt fejtegette: a magzat elvesztéséért Jones a felelős, mert a verekedést ő kezdeményezte, veszélybe sodorva ezzel a születendő gyermek életét, s a másik nő csak önvédelemből lőtt. Az eset még tavaly decemberben történt, a Birmingham melletti Pleasant Grove városkában. Az öt hónapos terhes Jones egy bolt előtt az utcán keveredett vitába egyik kolléganőjével. A városka rendőrségének munkatársa a múlt héten úgy nyilatkozott: a gyermekét elveszítő asszonyt „nem lehet a lövöldözés áldozatának tekinteni, mivel ő kezdte a súlyos összetűzésbe torkolló vitát”. 
Az alabamai törvények értelmében emberölésnek minősül - és húsz évig terjedő börtönnel büntethető -, ha valaki gondatlanságból más halálát okozza,

és Jonest ezzel vádolták meg.  A vádemelés azonban országos megdöbbenést váltott ki, és több civil szervezet is felháborodásának adott hangot. A vád elejtését - amelyet sajtókonferencián jelentett be az alabamai megyei szövetségi ügyészi hivatal - általános megelégedéssel fogadták. Az Amerikai Polgári Jogok Uniója (ACLU) nevű civil szervezet közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta: „A döntés pontosan azt tükrözi, amit minden ilyen kritikus helyzetben látni szeretnénk: ügyészt, aki nem riad vissza attól, hogy éljen a felhatalmazásával”.  
A lövöldöző nő, a 23 éves Ebony Jemison ellen már a múlt héten ejtették a vádat, mert a vádesküdtszék úgy döntött, hogy önvédelemből húzta meg ravaszt.

Szerző
Témák
Alabama magzat

Meghalt egy turista a Stromboli kitörése miatt

Publikálás dátuma
2019.07.04. 09:09

Fotó: MARIO CALABRESI / AFP
Egy ember meghalt, egy másik megsérült az olaszországi Stromboli vulkán kitörésében – közölték az olasz hatóságok szerdán. A szigeten tartózkodó turistákat evakuálják.
A vulkánkitörés a kora délutáni órákban kezdődött. Egy olasz turista, aki éppen kirándult a vulkánon, életét veszítette, egy másik megsérült.
A szigetet sűrű füst és majdnem két kilométer magas hamufelhő lepi be a helikopterekről készült felvételek szerint. A vulkánsziget szokása szerint hangos, robbanásra emlékeztető zajjal lövellte a magasba a tüzes kőzetdarabokat. A Sciarra del fuoco nevű lejtőn két különböző kráternyílásból folyik a láva a tenger irányában.
A szigeten nyaraló turisták egy része a magasba lövellt tüzes rögök elől a tengerbe vetette magát. Többeket Stromboli kikötőjében komphajók vettek fedélzetükre. 
A sziget egyik települése, Ginestra polgármestere szerint nincs ok a pánikra és nincsen szükség evakuálásra: a lakosok egy része azonban el akarja hagyni a szigetet, mások bezárkóztak otthonaikba. A turisták többsége is a távozás mellett döntött.
A tűzeső a sziget több pontján lángba borította a száraz növényzetet. A helyszínen vannak az olasz katasztrófavédelem és a tűzoltóság egységei.
A Szicíliától észak-keletre található vulkán a Lipari-szigetekhez tartozik. A valamivel több mint 12 négyzetkilométeres Strombolit a hasonló nevű, 900 méter magas vulkán uralja. A világ egyik legaktívabb vulkánjáról van szó, amelynek kitöréseit Stromboli-típusú vulkánműködésnek nevezik. A legpusztítóbb kitörést Strombolin 1930-ban tapasztalták. A vulkán tevékenysége 2002 decemberében kisebb cunamit okozott a körülötte levő Tirrén-tengeren.
Szerző