Kocsis Máté tovább szigorítaná az éjszakai alkoholtilalmat

Publikálás dátuma
2019.07.04. 17:53

A frakcióvezető az éjjeli szesztilalmak kiterjesztését lehetővé tevő indítványa mellett azzal érvelt, hogy az embereket zavarja, hogy mások a dohányboltok körül isznak.
Kocsis Máté fideszes frakcióvezető csütörtökön módosító indítványt nyújtott be a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításával és a nemdohányzók védelmével összefüggő, a Ház előtt fekvő törvénymódosítási javaslathoz. A módosítással
 
lehetővé tenné, hogy a helyi önkormányzati képviselő-testületek rendeletben dönthessenek a településen található dohányboltokban a 22 és 6 óra közötti szeszesital-árusításról.

A korlátozás első alkalommal történő megsértése esetén a jegyző 50 ezertől 500 ezer forintig, a másodszori megsértésnél 100 ezertől 1 millió forintig terjedő bírságot szabhatna ki, ha pedig a jogsértést harmadik alkalommal követik el, úgy a jegyző kezdeményezi a vámhatóságnál a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységre vonatkozó engedély visszavonását - olvasható az Országgyűlés honlapján elérhető indítványban.
Kocsis az éjjeli szesztilalmak kiterjesztését lehetővé tevő indítványát azzal indokolta: az állampolgárok nyugalmát zavarja, hogy "egyesek az üzletben megvásárolt szeszes italt az üzlet előtti közterületen hangoskodva fogyasztják el". Természetesen a közterület-felügyelők és a rendőrök megteszik a szükséges intézkedéseket a szabályszegőkkel szemben, de a jegyzőnek jelenleg nincs hatásköre a nemzeti dohányboltok működésére, ezáltal a lakók nyugalmának megőrzésére - tette hozzá a politikus.
Természetesen ha a közterület-felügyelők és a rendőrök valóban megtennék a szükséges intézkedéseket, akkor az indítványra nem lenne szükség. Legalábbis nem a hangoskodók miatt, ugyanis az országban már most majdnem mindenhol tilos közterületen alkoholt fogyasztani. Minden esetre, ha Kocsis módosítója átmegy, és az alkohol árusítását most is korlátozó önkormányzatok meglátják benne a lehetőséget, akkor este 10 után jóformán már csak vendéglátóhelyeken szabad majd szeszes italt vásárolni. A vendéglátóhelyeken hangosan fogyasztó, járdákra tett teraszokon cigarettázó fizető vendégek bizonyára nem zavarják azokat az állampolgárokat, akikről Kocsis beszélt, csak azok, akik egy kisboltnál keresik a mámort - vagy pedig hamarosan betilthatja a Fidesz-KDNP Magyarország teljes éjszakai életét.

A Macron-Orbán tengely akasztott be Webernek

Publikálás dátuma
2019.07.04. 17:44

Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
Ezt az Európai Néppárt (EPP) Spitzenkandidatja fejtette ki a német Bild Zeitung riporterének.
Zárt ajtók mögötti éjszakai tárgyalásokon akadályozta meg a Marcron-Orbán tengely, hogy az európai parlamenti választások eredményének figyelembe vételével egy pártcsalád vezető jelöltje — Spitzenkandidatja — ülhessen az Európai Bizottság elnöki székébe. Ezt Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) Spitzenkandidatja fejtette ki a német Bild Zeitung riporterének. A bajor politikus közölte: rendkívül csalódott, nem várta volna Emmanuel Macron francia elnöktől, sem Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől, hogy egyszerűen lesöprik az asztalról a választások eredményét. — Orbán bosszút állt, amiért a pártját felfüggesztették az EPP-ből? — kérdezte Webertől a riporter. — Orbán reagált arra, amit korábban kifejtettem, vagyis hogy helytelennek tartom az alapjogok korlátozását Magyarországon. De függetlenül attól, hogy Orbán mit csinált, mindig így döntenék. Kitartok és nem adom fel az értékeimet a karrier kedvéért — válaszolta az EPP volt vezető jelöltje, aki ismét a párt EP-frakcióját vezeti. Weber az interjúban meglepőnek nevezte, hogy miközben a francia elnök a magyar miniszterelnök ellen kampányolt, és azt mondta, hogy: “Válasszátok az én Európámat, ne Orbánét!”, azon közben a két politikus összefogott, és sutba dobta a demokratikus elveket. A politikus nem vádolta Angela Merkelt az uniós csúcs döntéseiért. Szerinte teljesen érthető, hogy a német kancellárnak kompromisszumokat kellett kötnie és döntéseket kellett hoznia. Logikus és helyes, hogy végül kiállt egy német bizottsági elnökjelölt mellett — érvelt Manfred Weber, aki azt is elmondta, hogy Merkellel folyamatos kapcsolatban állt. Igazi európainak és meggyőződéses kereszténydemokratának írta le honfitársát, Ursula von der Leyen bizottsági elnökjelöltet, akinek mindazonáltal nem lesz könnyű elnyernie az Európai Parlament többségének jóváhagyását a megválasztásához — hangsúlyozta. Weber nekiment az EP szocialista és liberális frakciójának is, amelyek szerinte kárt okoztak a demokratikus Európának. Mindkét párt kizárta, hogy a választásokon nyertes politikai erő jelöltjét támogattassa, és ez megkérdőjelezi a EU-pártiak között kialakult demokratikus konszenzust. 
Témák
Európai Unió

Futó záporokat hozhat a péntek, de marad a harminc fok

Publikálás dátuma
2019.07.04. 16:41
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Kárpát-medence időjárását péntek estig a nyugatról benyúló anticiklon és a vele érkező egyre melegebb levegő alakítja.
Csütörtök éjszakára mindenütt feloszlanak a felhők, csapadék már sehol sem várható. Pénteken megnövekvő fátyolfelhőzetre számíthatunk, kevés gomolyfelhővel. Mindazonáltal az esti órákban az északkeleti határ közelében egy-egy futó zápor kialakulhat. Nyugatira, északnyugatira fordul, és az ország északi felében megerősödik a szél. 
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11 és 17 fok között alakul, de a hidegre hajlamos helyeken ennél alacsonyabb értékeket is mérhetnek. Pénteken a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között várható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. Veszélyes időjárási jelenség nem valószínű.

Időjárási helyzet Európában

Az Azori-szigetek felől anticiklon nyúlik be a Brit-szigeteken keresztül egészen a Kárpát-medencéig. Ugyanakkor nem csak a magasnyomás területén, hanem Dél- és Kelet-Európában is kevés a felhő. A Mediterráneum környezetében, illetve a Fekete- és a Kaszpi-tenger között kánikula, forróság uralkodik. A hőmérséklet csúcsértéke jellemzően 32 és 37 fok között változik, egy-egy helyen megközelíti a 40 fokot, sőt Macedóniában 41 fokot is mérnek. Észak-Európa térségében jóval hűvösebb, csapadékos az idő, amelyet a nyugatról kelet felé vonuló frontális rendszerek okoznak. Arrafelé a csúcshőmérséklet jellemzően kevéssel 20 fok alatt alakul. A Kárpát-medence időjárását péntek estig a nyugatról benyúló anticiklon és a vele érkező egyre melegebb levegő alakítja.
Témák
időjárás
Frissítve: 2019.07.04. 16:58