Előfizetés

Hatpárti megállapodás Budapesten

Z. Á.
Publikálás dátuma
2019.07.05. 10:36

Fotó: Szergej Markoszov
Ferencvárosban előválasztás lesz, Soroksáron pedig a Jobbik által támogatott jelölt mögé állnak.
Ferencvárosban előválasztás lesz, Soroksáron a Jobbik által támogatott jelölt mögé állnak, míg Pesterzsébeten kifarolnak Szabados Ákos mögül az ellenzéki pártok. Karácsony Gergely, az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje sajtótájékoztatón azt mondta: ő a csapatkapitány, és szerinte ideje volt már csapatot alkotni. Molnár Zsolt, az MSZP fővárosi elnöke szerint lezárult az ellenzék egymás közötti versengése, új korszak kezdődik. Ferencvárosban jelen állás szerint két induló lesz az előválasztáson, Baranyi Krisztina és a momentumos Jancsó Andrea. Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja, és más momentumos vezetők korábban azt mondták: az előválasztásra már nincs idő. Azonban Hajnal most kérdésünkre úgy fogalmazott, hogy nem alakult ki konszenzus, mindenkinek áldozatot kellett hoznia, de az előválasztás egy jó megoldás, így a ferencvárosiak dönthetnek a jelöltről. Hajnal leszögezte, hogy ők továbbra is Jancsót támogatják. Karácsony Gergely most nem akart állást foglalni, ugyanakkor korábban lapunknak is azt mondta, hogy Baranyit tartaná ideális jelöltnek.
Bencsik János, a Jobbik fővárosi elnöke megerősítette a Népszavának tett tegnapi nyilatkozatát: ők is Jancsót támogatják, ahogy – Molnár Zsolt közlése szerint – az MSZP is. A DK-s Gy. Németh Erzsébet azt mondta, ők a győztes mögé állnak majd. Kanász-Nagy Máté, az LMP ügyvezetője szerint pedig a párt IX. kerületi szervezete Baranyit favorizálja. Arról azonban nem tett említést, hogy ez országosan is így van-e. Az előválasztás időpontját firtató kérdésekre minden ellenzéki prominens csak annyit válaszolt, hogy a lehető leghamarabb meg kell rendezni.

A polgármester-jelöltek

I. kerület V. Naszályi Márta Párbeszéd – kormánypárti jelölt Nagy Gábor Tamás • II. kerület Őrsi Gergely MSZP – kormánypárti jelölt Láng Zsolt • III. kerület Kiss László MSZP – kormánypárti jelölt Bús Balázs • IV. kerület Déri Tibor Momentum – kormánypárti jelölt Wintermantel Zsolt • V. kerület Tüttő Kata MSZP – kormánypárti jelölt Szentgyörgyvölgyi Péter • VI. kerület Soproni Tamás Momentum – kormánypárti jelölt Hassay Zsófia • VII. kerület Niedermüller Péter DK – kormánypárti jelölt Vattamány Zsolt • VIII. kerület Pikó András Momentum (civil) – kormánypárti jelölt Sára Botond • IX. kerület Jancsó Andrea és Baranyi Krisztina között előválasztás dönt – kormánypárti jelölt Bácskai János • X. kerület Somlyódy Csaba MSZP – kormánypárti jelölt Kovács Róbert • XI. kerület László Imre DK – kormánypárti jelölt Hoffmann Tamás • XII. kerület Élő Norbert DK – kormánypárti jelölt Pokorni Zoltán • XIII. kerület Tóth József MSZP – kormánypárti jelölt Bagdy Gábor • XIV. kerület Horváth Csaba MSZP – kormánypárti jelölt Rozgonyi Zoltán • XV. kerület Németh Angéla DK – kormánypárti jelölt Pintér Gábor • XVI. kerület Nemes Gábor DK – kormánypárti jelölt Kovács Péter • XVII. kerület Gy. Németh Erzsébet DK – kormánypárti jelölt Riz Levente • XVIII. kerület Szaniszló Sándor MSZP – kormánypárti jelölt Ughy Attila • XIX. kerület Gajda Péter MSZP – kormánypárti jelölt Dódity Gabriella • XX. kerület  MSZP jelöl – kormánypárti jelölt nincs döntés     • XXI. kerület Erdősi Éva MSZP – kormánypárti jelölt Borbély Lénárd • XXII. kerület Havasi Gábor Momentum – kormánypárti jelölt Karsay Ferenc • XXIII. kerület Berecki Miklós Jobbik – kormánypárti jelölt – nincs döntés

A turizmust is pörgeti a Budapest Pride

Kövesdi Péter
Publikálás dátuma
2019.07.05. 10:00

Fotó: Népszava
Felmérések szerint a meleg emberek az átlagnál kétszer többet utaznak és költenek, így nem csoda, hogy egyre többen foglalkoznak ezzel az üzletággal.
Az, hogy a budapesti Pride-ra egyre többen érkeznek külföldről, már egyáltalán nem meglepő. Az LMBTQ turizmus az egyik legdinamikusabban fejlődő ága a világturizmusnak. Felmérések szerint a meleg emberek az átlagnál kétszer többet utaznak és költenek, így nem csoda, hogy egyre többen foglalkoznak ezzel az üzletággal.
Miközben a magyar társadalom nem igazán elfogadó a különböző kisebbségekkel szemben – a melegek még mindig egy sor diszkriminatív intézkedéssel, jogszabállyal küzdenek –, Budapest bekerült az 50 legnépszerűbb LMBTQ desztináció közé az utazással foglalkozó legjelentősebb internetes ajánló, a TripAdvisor listáján. Köszönhető ez elsősorban annak a marketingmunkának, amelyet tucatnyi neves hazai turisztikai vállalkozás összefogásával indított egy évvel ezelőtt a Humen Travel Turisztikai Egyesület. „A legtöbb város ma már tudatos marketinget és kommunikációt épít erre a szegmensre, és ezt tesszük mi is Budapesten” – mondja Erdei Zsolt, a projekt kommunikációjáért felelős Humen Media Group ügyvezetője. – A melegekkel egy, az átlagosnál igényesebb és fizetőképes réteg érkezik egy városba, ami mindenkinek jó” – teszi hozzá. Az LMBTQ turizmus több mint 800 milliárd dolláros forgalmat generál évente, és ez a szegmens világszerte dinamikusan növekszik. A CMI amerikai piackutató legutóbbi felmérése szerint az LMBTQ csoport tagjai egy évben 57 százalékkal többet költenek a heteroszexuális társaiknál. Az ide tartozó emberek elkölthető jövedelme az átlagnál magasabb, és többségük aktív életet él. A meleg emberek számára a hétköznapokban is fontos a minőség, így az utazásaiknál is elsősorban ezt keresik. Általában a magasabb kategóriájú szállásokat és kulturális szolgáltatásokat vesznek igénybe és minőségi éttermeket keresnek fel. A turisztikai szakembereknek tehát figyelniük kell az ő igényeikre, ha részesedni kívánnak ebből a piacból. Számos város, ország és utaztató ma már külön LMBTQ marketingstratégiát is beilleszt éves tervébe.
Az adatok azt mutatják, hogy az LMBTQ-utazók 40 százaléka számára elsődleges szempont, hogy a felkeresett ország toleráns legyen, ez sokszor az árnál is fontosabb. „Ez leginkább a párokra igaz, mert amíg egy egyéni utazó annyira nem látható, két nő vagy két férfi esetében egyértelmű lehet, hogy egy párról beszélünk, még ha nem is fogják meg egymás kezét az utcán” – mondja a szakember, aki hozzáteszi: nagyon fontos az, hogy az LMBTQ emberek ne csak olyan helyre utazzanak, ahol teljes mértékben szabadok lehetnek. A láthatóság segíti az elfogadást. „A turizmus kapukat tud megnyitni, és segítheti az ott élő LMBTQ embereket, hogy elfogadtassák magukat saját társadalmukkal is – mondja Erdei Zsolt. – Ezért is mondom mindig azt, hogy az LMBTQ turizmus nem csupán üzlet, hanem valahol egy társadalmi célt is szolgáló tevékenység.” Budapestben óriási, ma még kihasználatlan lehetőség van – állítja a kommunikációs szakember. Az európai és amerikai piac után itt az ideje megcélozni az ázsiai LMBTQ közösséget is, amely újabb bevételt és elismertséget hozhat Magyarországnak és Budapestnek – teszi hozzá.

Népszerű városok

Európában Barcelona, Berlin, Madrid, Párizs, Amszterdam, London a legnépszerűbb úti cél az LMBTQ közösség számára. Itt a leginkább elfogadóak az emberek, így nem meglepő, hogy ezek a helyek rendezik a legnagyobb melegfesztiválokat, amelyek mágnesként vonzzák a turistákat. Európán kívül az Egyesült Államok, Kanada, Argentína, Kolumbia, Mexikó vagy Brazília népszerű, Ázsiában pedig a legnépszerűbb desztináció Thaiföld.

Polt Péter indítványozta Demeter Márta mentelmi jogának felfüggesztését

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.05. 09:38

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Az ügyészség szerint amellett, hogy a közlés valótlan volt, a politikus törvényi kötelezettségét megszegve, közérdekből nem nyilvános adatokat adott ki.
Polt Péter legfőbb ügyész a Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Demeter Márta országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére – tudatta az ügyészség. A közleményben az áll: a megalapozott gyanú lényege szerint Demeter Márta 2018 szeptemberében országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a megjegyzéssel, miszerint a Magyar Honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította. Amellett, hogy ez a közlés valótlan volt, Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, közérdekből nem nyilvános adatokat adott ki. A büntetőeljárás lefolytatására az országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztése esetén nyílik lehetőség. Demeter még ősszel egy iratbetekintést követően tett fel egy írásbeli kérdést az Országgyűlésben, azt firtatva: miképp fordulhat elő, hogy Orbán Viktor egyik lánya katonai géppel repül haza Ciprusról. Mint kiderült, a miniszterelnök gyermekével azonos nevű lány egy katonatiszt gyermeke volt.