Megtámadtak két fiatal afgán bevándorlót Brémában

Publikálás dátuma
2019.07.05. 12:37
Képünk illusztráció
Fotó: CARMEN JASPERSEN / AFP
Az áldozatok 15 és 24 év közöttiek.
Négy afgánt megtámadtak feltételezhetően idegengyűlölő német férfiak csütörtök éjjel Brémában - közölte pénteken a helyi rendőrség. Az áldozatok 15 és 24 év közötti bevándorlók. Támadóik szidalmazták és megverték őket. Egy 15 és egy 22 éves afgán könnyebben megsérült. Az elkövetők 26 és 32 év közöttiek. Négy embert vettek őrizetbe, de több támadó is lehetett. 
Miután feltételezhetően idegengyűlöletből elkövetett bűncselekményről van szó, az államvédelmi szervek és az ügyészség vette át a nyomozást a brémai rendőrségtől.

Egy csütörtökön ismertetett reprezentatív közvélemény-kutatás szerint Németországban többen tartanak szélsőjobboldali támadásoktól, mint iszlamista merénylettől, és az emberek mintegy kétharmada aggódik amiatt, hogy a szélsőjobboldal megváltoztatja az országot.
Szerző

Szja-mentességet szavazott meg a lengyel parlament alsóháza a 26 éven aluliaknak, hogy ne vándoroljanak el

Publikálás dátuma
2019.07.05. 12:09

Fotó: MALTE CHRISTIANS / AFP
Az utóbbi években mintegy 1,7 millió fiatal lengyel utazott ki nyugat-európai országokba.
Személyijövedelemadó-mentességet szavazott meg a lengyel parlament alsóháza csütörtök éjjel a 26 év alattiak számára, az előírások, amelyek mintegy 2 millió fiatalt érintenek, augusztus elején lépnek hatályba. A vonatkozó törvénymódosítást a szejm szinte egyhangúan fogadta el, csak négy képviselő szavazott nemmel. A tervezetet még a szenátusnak és az államfőnek kell jóváhagynia.  
A munkaviszony, illetve a megbízási szerződés alapján kifizetett jövedelem utáni, jelenleg 18 százalékos adó befizetése alól a 26 év alattiak a 85,5 ezer zlotyt (mintegy 6,5 millió forint) meg nem haladó évi kereset esetében mentesülnek.

A küszöböt meghaladó jövedelem az általánosan érvényes adószabályok alá esik majd. A munkavállaló fiatalok továbbra is kötelesek a társadalombiztosítási járulékokat befizetni. Becslések szerint az új szabályok évi 2,45 milliárd zloty (186 milliárd forint) bevételkiesést jelentenek az államháztartásnak.  Mateusz Morawiecki a parlamenti vita során a fiatalok munkapiaci esélyeinek növelését nevezte a módosítás fő céljának. Óriási veszteségnek nevezte, hogy
az utóbbi években mintegy 1,7 millió fiatal lengyel utazott ki nyugat-európai országokba munkavállalás céljával.

Az új adószabály kiegészíti azt a gazdaság- és társadalompolitikai csomagot, amelyet a kormányzó Jog és Igazságosság a májusi európai parlamenti (EP) választást, és egyben az őszi lengyel parlamenti választást megelőző kampány elején hirdetett meg. A csomag keretében július 1-jétől családi bevételtől függetlenül, minden 18 éven aluli gyermekre kiterjesztették az 500+ nevű, havi 500 zlotys (36 ezer forintos) támogatással járó családtámogatási programot. A járulékot négy nap alatt, csütörtökig több mint 1,3 millióan kérvényezték a 3,2 millió újonnan jogosult személy közül. Május elején a minimálnyugdíj összegének megfelelő, 1100 zlotyt (mintegy 81 ezer forint) érő plusznyugdíjakat fizették ki.   
Kezdeményezték a minimálbér és a minimálisan fizetendő órabér emelését is.

A minimálbér 2020-tól kétszáz zlotyval emelkedne, bruttó 2450 zlotyt (186 ezer forint) tenne ki. Bejelentették továbbá, hogy ősztől havi 500 zlotyval emelik a felnőtt, súlyos fogyatékkal élők támogatását is. A kormánypárt a csütörtöki parlamenti vita során kilátásba helyezte: 
hamarosan nekilátnak azon tervezet kidolgozásához, amely 17 százalékosra csökkentené a személyi jövedelemadó kulcsát.

Az adókedvezményeket, a társadalompolitikai intézkedéseket a tervek szerint a gazdasági növekedésből, a megnőtt fogyasztással járó bevételekből, az adórendszer - elsősorban az áfa-beszedés - tökéletesítéséből, valamint a bürokratikus költségek csökkentéséből finanszírozzák.
Szerző
Témák
kivándorlás

Öt év börtönre ítélték Németországban az Iszlám Állam egy korábbi tagját

Publikálás dátuma
2019.07.05. 11:07
Sabine S. és ügyvédei
Fotó: PETER KNEFFEL / AFP
A 32 éves német nő 2017 augusztusáig élt Irakban és Szíriában és részt vett a terrorszervezet tevékenységében.
Ötéves letöltendő börtönbüntetést szabott ki pénteken a stuttgarti tartományi felsőbíróság az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egy korábbi tagjára - jelentette a német sajtó. A 32 éves német nő 2013 végétől 2017 augusztusáig élt az Iszlám Állam által ellenőrzött területen Irakban és Szíriában. A sajtóban csak Sabine S.-ként azonosított nőt visszatérésekor Baden-Badenben vették őrizetbe 2018 közepén. 
Az ügyészség eredetileg hatéves börtönbüntetés kiszabását kérte, mert a nő terrorszervezet tevékenységében vett részt.

Ügyvédje hároméves börtönbüntetés kiszabását kérte.
Szerző
Témák
Iszlám Állam
Frissítve: 2019.07.05. 14:01