Előfizetés

Megtalálhatták a Hableány-tragédia 27. áldozatát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.05. 18:51

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
A 168 óra információja szerint a Pest megyei Kulcs térségében találtak egy holttestet, a Hableány sétálóhajó május 29-i balesetének egyik halálos áldozatát.
A portál forrása szerint „valószínűleg” dél-koreai volt, ő lehet az utolsó előtti, a 27. áldozat, akinek a holtteste előkerül a Dunából. Érdeklődésükre a Budapesti Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztályától azt a választ kapták, hogy Makád térségében a Duna-parton találtak egy holttestet, amelynek azonosítása folyamatban van, bővebb tájékoztatást csak az azonosítást követően tudnak adni.
A Hableány május 29-én este 9 óra 5 perckor süllyedt el a Margit híd lábánál, miután hátulról belerohant a Viking Sigyn szállodahajó. 35-en voltak a Hableányon, 31 dél-koreai turista, két idegenvezető és a kéttagú magyar személyzet. Mindössze hét ember élte túl a tragédiát.

Eladják a postások siófoki üdülőjét

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.07.05. 18:17
A siófoki postás üdülő a Googe 2012-es fotóján
Fotó: Google Street View
Tavaly még sok dolgozó nyaralt ott, ma már az ingatlan eladásán ügyködik a Magyar Posta.
Szép csendben túlad siófoki, Beszédes József sétányon található üdülőjén a Magyar Posta - derült ki a Harangozó Tamás szocialista képviselő és Fónagy János államtitkár közötti levélváltásból. 
Harangozónak az tűnt fel, hogy a nyaranta életteli üdülő idén gyanúsan kihalt, a jelek szerint egy postai dolgozó vagy család sem pihen ott – rá is kérdezett a némaság okára Bártfai-Máger Andrea postaügyekért is felelős tárca nélküli miniszternél. Bártfai-Máger helyett pedig Fónagy válaszolt.
Az államtitkár szerint Posta eladja 14 szobás és hat apartmannal rendelkező üdülőkomplexumát, most állítják össze az értékesítéshez szükséges dokumentációt. Hogy mikor, mennyiért és kinek értékesítenék, arról nincs információ, de Fónagy János szerint nyilvánosságra hozzák majd a részleteket – miután az üzlet megtörtént.  
Az ügy állásáról a Népszavától értesült Postás Szakszervezet elnöke is. „Tudtuk, hogy a vállalat a leromlott állapotú üdülő eladására készül, de azt nem, hogy már ennél a fázisnál tartanak” - mondta kérdésünkre Tóth Zsuzsa. Az elnök szerint az eladást az idén megígért, átlagosan 10 százalékos béremelés teheti szükségessé: 
a 30 ezer dolgozót foglalkoztató Magyar Posta ugyanis hiába állami vállalat, piaci szereplőként már nem számíthat állami támogatásra a bérrendezésben sem, saját erőforrásaiból kell gazdálkodjon.

Talán a bérrendezés teszi indokolttá az állami vállalat Üllői úti épületének értékesítését is: szintén pénteken derült ki, hogy a Magyar Posta Zrt. eladja az Ecseri úti metrómegálló melletti, nagyrészt kihasználatlan toronyépületet. A Világgazdaság szerint a 1,6 vagy 1,2 milliárd forintért adhatják el a pesti ingatlanegyüttes négy épületrészét. Nem mellékes, hogy a komplexum 59 százalékban állami tulajdon, 41 százalékban pedig a Schmidt Mária és családja érdekeltségébe tartozó ingatlanfejlesztő vállalat, a BIF Zrt. birtokolja - így annak elővásárlási joga is van az épületekre. 
Az eladások kapcsán megkerestük a Magyar Posta Zrt.-is, hogy kiderüljön: 
  • Országszerte mely ingatlanokat adnák el idén és jövőre?
  • Mekkora bevételre számítanak ezek után, és a befolyó összeg hány százalékát fordítanák béremelésre?
  • Ha volt már lezajlott ingatlaneladásuk, melyik épületet adták el, mennyiért és ki volt a vevő?
Ha kapunk válaszokat a vállalattól, frissítjük cikkünket.

Civil vállalkozót indít polgármesternek a kaposvári ellenzék

Vas András
Publikálás dátuma
2019.07.05. 16:43

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Horváth Ákosnak nem lesz könnyű dolga, hiszen nemcsak a Kaposvárt 25 éve vezető kormánypárti Szita Károllyal kell megküzdenie.
Noha a somogyi megyeszékhelyen már hetek óta keringett a neve, az ellenzéki Kaposváriakért Egyesület – mely áprilisban együttműködést kötött a Jobbikkal, az MSZP-vel, az LMP-vel, a DK-val és a Momentummal – pénteken mutatta be hivatalosan polgármester-jelöltjét, a helyi vállalkozó Horváth Ákost. Aki hosszú évek óta aktív tagja a város közéletének, többek között a megyei vállalkozó központ kuratóriumi elnökeként is dolgozott, emellett 2012-ben, amikor az önkormányzat 2,5-4-szeresére akarta emelni a helyi vállalkozók építmény- és telekadóját, a Kaposvári Cégszövetség egyik vezetőjeként lépett fel a városháza ellen. Kemény üzletemberként jellemezte magát, s hozzátette, munkatársai maximalistának és hiperaktívnak tartják, s van még egy tulajdonsága, ami jól jöhet a kaposváriak számára: a végletekig kitartó. Az ellenzéki polgármester-jelölt ígéretet tett, megválasztása esetén Kaposvár lesz a legcivilebb város, nem lesz többé lehetőség politikai és más lobbik szélsőséges kiszolgálására. - Az elmúlt 25 év alatt a városvezetés elfáradt – jelentette ki -, Kaposvárból álmos, szürke, fogyatkozó kisváros lett. Ahol a legnagyobb probléma az elvándorlás, 2010 óta hatezren hagyták el a várost. Komoly gond a gyenge gazdaság és termelőképesség, s az országos átlagnál jóval alacsonyabb bérek. Mindezek együttesen megmutatják, a kimutatások szerint a megyeszékhelyek lakói közül miért a kaposváriak az egyik legboldogtalanabbak. Hozzátette, hiszi, egy város vezetésének nem uralkodnia kell a városon, hanem kiszolgálnia a városlakókat, a vállalkozásokat és a helyi vállalkozókat, és ígérte, megteremtik a feltételeit, hogy a kaposváriak valóban véleményt mondhassanak a város jövőjével kapcsolatban. Mindezt akár a helyi médiában is, ugyanis még ebben az évben szabad sajtó lesz a városban, ahol nyugodtan lehet kritizálni a városvezetés döntéseit. Horváth Ákosnak nem lesz könnyű dolga, hiszen nemcsak a Kaposvárt 25 éve vezető kormánypárti Szita Károllyal kell megküzdenie. Már hivatalos színre lépése előtt is támadták ellenzéki oldalról, a jelenlegi DK-s városatya, Kováts Imre offshore-lovagnak állította be, mivel egyik cége nem a somogyi megyeszékhelyen, hanem Újlengyelbe van bejegyezve, emellett azt sugallta, hogy a vállalkozó túl jó kapcsolatot ápol Gelencsér Attilával, a város Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjével. Az ötpárti és civil ellenzéki összefogás helyzetét nehezíti emellett, hogy nem sikerült megegyezniük az együttműködésről a hajdani Együttben politizáló Polgári Szabadság Platformmal, mely így elképzelhető, hogy önállóan méreti meg magát.