Előfizetés

Aprópénzre váltják nekünk a vívó-világbajnokságot

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.07.05. 20:00
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
A kormány annyira fontos rendezvénynek tartja a sporteseményt, hogy 50 forintos érmékkel is megemlékezik róla.
Akkor sem kell elkeserednie, ha nem tud jegyet venni a július 15. és 23. között Budapesten megrendezésre kerülő vívó-világbajnokságra, az állam ugyanis nagylelkűen aprópénzre váltja az élményt. 
A pénteki Magyar Közlönyben megjelenő kormányhatározat szerint 50 forintos címletű érméket nyomnak a vívó-vb alkalmából, ami „ középmezőben a párbajtőr összecsapás egyik klasszikus mozdulatát” ábrázolja. Az érmékből kétmillió darab készül a Matolcsy György jegybank által jegyzett határozat alapján,
vagyis az ország olyan távoli, elmaradottabb településeire is juthat belőlük, ahonnan nézve nem csak a sportrendezvény, de még egy budapesti látogatás lehetősége is ünnepi alkalomnak tűnik.

A kormány amúgy bőkezűen támogatta a rendezvényt: egy 2016-os döntés során 600 millió forintot szántak a sporteseményre, amit idén megfejeltek további 200 millióval

324,20 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.05. 19:42

Fotó: Shutterstock
Gyengült a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben péntek este a reggeli szintekhez képest.
Az euró jegyzése 324,20 forintra emelkedett este hét órakor a reggel fél hétkor jegyzett 322,87 forintról. A svájci frank árfolyama 290,54 forintról 291,15 forintra, a dolláré pedig 286,24 forintról 289,02 forintra emelkedett. Az euró a reggeli 1,1281 dollár után este 1,1218 dolláron állt.

Újraindulhat Bige László szolnoki gyára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.05. 14:25

Fotó: Mészáros János / MTI
A bíróság helyt adott végzésében az azonnali jogvédelem iránti kérelemnek.
Elsőként az agrarszektor.hu számolt be arról, hogy értesülése szerint pénteken megjelenik a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság határozata, amely Bige László szolnoki gyárában az üzemelést biztonságosnak ítéli, így az újra elkezdheti a működését. Mint ismert, a Bige Holding Kft. szolnoki műtrágyagyárának működési engedélyét felfüggesztette a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, mert a hatóság szakemberei hiányosságokat tártak fel az üzemben, emiatt ott a biztonságos működés feltételeit nem látták adottnak. Az üzem működését megtiltották mindaddig, amíg a hibákat igazoltan ki nem javítják. A portál felidézi, hogy a veszélyes anyagok csökkentése elérhető volt elszállítással, szabályos megsemmisítéssel vagy a veszélyeztető jelleg megszüntetésével. Mint írták: az üzemeltetőnek továbbra is kötelező gondoskodnia a súlyos balesetek vagy üzemzavarok megelőzéséről, elhárításáról. A Bigéék által benyújtott biztonsági jelentés elbírálására közigazgatási eljárás indult, ez végződött most a gyártulajdonos számára pozitívan – tették hozzá. 

Helyt adtak a kérelemnek

Péntek délután ki is adott egy közleményt a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, melyben az áll: július 2-án döntöttek egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kft. azonnali jogvédelem iránti kérelmében. Kiemelik, hogy a Kft. mint felperes a határozattal szemben – melyben a szolnoki székhelyével azonos telephelye (mint felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem) vonatkozásában veszélyes tevékenység folytatását azonnali hatállyal megtiltotta – kereseti kérelmet terjesztett elő. Ebben a veszélyes tevékenység folytatását azonnali hatállyal megtiltó határozatot több okból találta jogsértőnek és ezért elsődlegesen annak megsemmisítését kezdeményezte.   „A bíróság helyt adott végzésében az azonnali jogvédelem iránti kérelemnek és elrendelte a keresetlevél benyújtásának halasztó hatályát a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság veszélyes tevékenység folytatását azonnali hatállyal megtiltó határozata vonatkozásában” – teszik hozzá.

Bige László „oligarchikus maffiatámadásról” beszélt

Bige László egyébként korábban, a gyár működési engedélyének felfüggesztése után közölte: a Bige Holding közigazgatási bíróságon támadja meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság május 31-i határozatát. Bige – miután lapunkban úgy vélte, bizonyos körök fondorlatosan, strómanokon keresztül, ingyen szeretnék rátenni a kezüket a vagyonára – az Inforádiónak úgy fogalmazott: hatósági segédlettel egy „oligarchikus maffiatámadás” próbálja ellehetetleníteni. A Trend FM-nek abbeli meggyőződéséről adott hangot, hogy a szolnoki katasztrófavédők tiltó határozatukat utasításra adták ki. A nagyvállalkozó továbbra sem kívánta megnevezni, kiket sejt az ellene indított támadások mögött.