gáz;ExxonMobil;

Csak az orosz gáz felé húznak Orbánék

Az Egyesült Államok azt szeretné, ha Magyarország nem kötne újabb hosszútávú szerződést Moszkvával - értesült a Népszava.

Az Egyesült Államok „mély reményeket” fűz ahhoz, hogy létrejön Magyarország és Románia között a fekete-tengeri földgázvásárlásról szóló üzlet. David B. Cornstein ugyanis a román és a magyar féllel ezen a héten folytatott tárgyalásain más témák mellett arra is kitért: bízik abban, hogy Magyarország nem köt újabb, hosszú távú szerződést Moszkvával, ezáltal pedig csökken az orosz függőség a térségben - értesült a Népszava.

A Fekete-tengeren feltárt mezők kitermelését az amerikai ExxonMobil és az osztrák OMV romániai vállalata készítették elő.

Amennyiben létrejönne a megállapodás Budapest és Bukarest között, akkor újabb résztvevő jelenne meg a piacon és az árverseny is erősebb lenne. Több, egymástól független forrásunk szerint azonban a magyar kormány inkább az orosz gáz vásárlását preferálja, így van rá esély, hogy a románoknak tett vásárlási ígéretekből végül nem lesz semmi.

Ez esetben 2022-től újabb hosszú távú – ám feltehetően nem évtizedekig tartó - elköteleződést vállalhatunk Oroszország felé.

A megállapodás megkötésére ugyanakkor nem sok idő maradt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter májusban ugyanis azt mondta: ha az ExxonMobil szeptemberig nem dönti el, befektet-e a román fekete-tengeri földgázmező projektbe, akkor Magyarország ismét kénytelen lesz Oroszországgal tárgyalásokat kezdeni.

A legutóbbi orosz-magyar hosszú távú gázvásárlási szerződés 20 év kötöttség után 2015-ben járt le, azóta Magyarország évente egyezett meg az orosz állami Gazprommal a szállításokról. A fekete-tengeri kitermelés késlekedését egyébként az okozza, hogy a külföldi cégekre vonatkozó romániai adótörvények nem kedvezőek, az ExxonMobil pedig jobb feltételeket akar kiharcolni. Ráadásul tavaly decemberben új gáztörvényt fogadtak el, amely jelentősen csökkentette a kitermelést végző cégek várható profitját.

Tavaly év elején még Orbán Viktor is inkább a román gázt részesítette volna előnyben. Mint mondta: pillanatokon belül eljutunk oda, hogy aláírjuk azt a megállapodást, ami a következő 15 évre több mint négymilliárd köbméter gáz behozatalát teszi lehetővé Romániából Magyarország számára. - A gázösszeköttetés magyar részét megépítettük, a román most épül, ez azt jelenti, hogy 2021-22-től új helyzetben leszünk, úgyhogy bejelenthetem kellő szerénységgel, de boldogan, hogy az orosz gázmonopólium korszaka Magyarországon véget ér - fogalmazott.

A szerződés viszont azóta sem jött létre, sőt a bukaresti külügyminisztérium azonnal cáfolta a magyar kormányfő bejelentését. Közölték, hogy nem írtak alá a magyar féllel semmilyen megállapodást új energetikai projektről, és nem köthetik le egyetlen ország cégei a Fekete-tengeren kitermelt, a két országon keresztül szállított teljes gázmennyiséget. A román média azonnal rá is harapott a témára és egy, a magyar és a román fél közötti „titkos szerződést” emlegettek, amely számos kellemetlenséggel járt a román kormány számára.