Előfizetés

Csak az orosz gáz felé húznak Orbánék

Garamvölgyi Flóra
Publikálás dátuma
2019.07.06. 06:00

Fotó: Népszava
Az Egyesült Államok azt szeretné, ha Magyarország nem kötne újabb hosszútávú szerződést Moszkvával - értesült a Népszava.
Az Egyesült Államok „mély reményeket” fűz ahhoz, hogy létrejön Magyarország és Románia között a fekete-tengeri földgázvásárlásról szóló üzlet. David B. Cornstein ugyanis a román és a magyar féllel ezen a héten folytatott tárgyalásain más témák mellett arra is kitért: bízik abban, hogy Magyarország nem köt újabb, hosszú távú szerződést Moszkvával, ezáltal pedig csökken az orosz függőség a térségben - értesült a Népszava.
A Fekete-tengeren feltárt mezők kitermelését az amerikai ExxonMobil és az osztrák OMV romániai vállalata készítették elő. Amennyiben létrejönne a megállapodás Budapest és Bukarest között, akkor újabb résztvevő jelenne meg a piacon és az árverseny is erősebb lenne. Több, egymástól független forrásunk szerint azonban a magyar kormány inkább az orosz gáz vásárlását preferálja, így van rá esély, hogy a románoknak tett vásárlási ígéretekből végül nem lesz semmi. Ez esetben 2022-től újabb hosszú távú – ám feltehetően nem évtizedekig tartó - elköteleződést vállalhatunk Oroszország felé. A megállapodás megkötésére ugyanakkor nem sok idő maradt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter májusban ugyanis azt mondta: ha az ExxonMobil szeptemberig nem dönti el, befektet-e a román fekete-tengeri földgázmező projektbe, akkor Magyarország ismét kénytelen lesz Oroszországgal tárgyalásokat kezdeni. A legutóbbi orosz-magyar hosszú távú gázvásárlási szerződés 20 év kötöttség után 2015-ben járt le, azóta Magyarország évente egyezett meg az orosz állami Gazprommal a szállításokról. A fekete-tengeri kitermelés késlekedését egyébként az okozza, hogy a külföldi cégekre vonatkozó romániai adótörvények nem kedvezőek, az ExxonMobil pedig jobb feltételeket akar kiharcolni. Ráadásul tavaly decemberben új gáztörvényt fogadtak el, amely jelentősen csökkentette a kitermelést végző cégek várható profitját. Tavaly év elején még Orbán Viktor is inkább a román gázt részesítette volna előnyben. Mint mondta: pillanatokon belül eljutunk oda, hogy aláírjuk azt a megállapodást, ami a következő 15 évre több mint négymilliárd köbméter gáz behozatalát teszi lehetővé Romániából Magyarország számára. - A gázösszeköttetés magyar részét megépítettük, a román most épül, ez azt jelenti, hogy 2021-22-től új helyzetben leszünk, úgyhogy bejelenthetem kellő szerénységgel, de boldogan, hogy az orosz gázmonopólium korszaka Magyarországon véget ér - fogalmazott. A szerződés viszont azóta sem jött létre, sőt a bukaresti külügyminisztérium azonnal cáfolta a magyar kormányfő bejelentését. Közölték, hogy nem írtak alá a magyar féllel semmilyen megállapodást új energetikai projektről, és nem köthetik le egyetlen ország cégei a Fekete-tengeren kitermelt, a két országon keresztül szállított teljes gázmennyiséget. A román média azonnal rá is harapott a témára és egy, a magyar és a román fél közötti „titkos szerződést” emlegettek, amely számos kellemetlenséggel járt a román kormány számára.

20 kerületben megállapodott az ellenzék, Ferencvárosban előválasztás dönt

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.07.05. 20:54

Fotó: Szergej Markoszov
A legtöbb kerületben megállapodtak a közös ellenzéki induló személyéről, a IX. kerületben viszont kikérik a helyiek véleményét is.
Huszonháromból 20 kerületben meg tudott állapodni az ellenzék a közös polgármester-jelölt személyéről, így már csak három városrész esetében vannak kérdőjelek: Pesterzsébeten, Ferencvárosban - ahol előválasztást tartanak-, valamint az V. kerületben, ahol a Jobbik saját jelöltet állított a többi párt által támogatott, szocialista Tüttő Katával szemben. (Bár ez az indítás a többi ellenzéki párttal egyeztetett. Mert a vélemények szerint a Jobbik a Belvárosban a Fideszt gyengíti.) 
Karácsony Gergely, az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje szimbolikus helyszínen, a fővárosi Szabadság híd pesti hídfőjénél az MSZP, a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció, a Momentum, a Jobbik és az LMP vezetőivel ismertette a hatpárti megállapodást.
Péntek délelőtt egyébként még arról volt szó, hogy minden kerületben egy ellenzéki jelölt lesz, ez viszont már kora délután módosult: a Párbeszéd közleménye szerint ugyanis a Jobbik Pesterzsébeten, a XX. kerületben - ahol még nem tudni, ki lenne a közös ellenzéki jelölt - Bencsik Jánost, a párt budapesti elnökét indítja. Ferencvárosban az utolsó pillanatig tárgyaltak a pártok, végül úgy döntöttek, előválasztást tartanak, amelyen jelen állás szerint két induló lesz: a független Baranyi Krisztina és a momentumos Jancsó Andrea. Ez azért is érdekes, mert Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja, és más momentumos vezetők korábban azt mondták, nincs már idő újabb előválasztásra. Hajnal Miklós pénteken viszont kérdésünkre úgy fogalmazott, hogy nem alakult ki konszenzus, mindenkinek áldozatot kellett hoznia, de az előválasztás egy jó megoldás, így a ferencvárosiak dönthetnek a jelöltről. A politikus leszögezte, ők továbbra is Jancsó Andreát támogatják.

Karácsony Gergely pénteken nem akart állást foglalni, ugyanakkor korábban lapunknak is azt mondta, hogy Baranyit tartaná ideális jelöltnek. Bencsik János, a Jobbik fővárosi elnöke megerősítette a Népszavának tett csütörtöki nyilatkozatát: ők szintén Jancsót támogatják, ahogy – Molnár Zsolt közlése szerint – az MSZP is. A DK-s Gy. Németh Erzsébet azt mondta, ők a győztes mögé állnak majd, míg Kanász-Nagy Máté, az LMP ügyvezetője szerint a párt IX. kerületi szervezete Baranyit favorizálja. Arról azonban nem tett említést, hogy ez országosan is így van-e. Az előválasztás időpontját firtató kérdésekre minden ellenzéki politikus csak annyit válaszolt, hogy a lehető leghamarabb meg kell rendezni. (Egyébként Csepelen, a helyi Momentum szintén előválasztást szeretne Erdősi Éva, és a korábbi jelölt Takács Mónika között.) – Az előválasztás az egyetlen megoldás arra, hogy tiszta viszonyokat teremtsünk – mondta lapunk kérdésére Baranyi Krisztina és Jancsó Andrea is. 
Az V. kerületben egyébként meg tudott egyezni a baloldali ellenzék, ám a Jobbik itt is saját jelöltet állít. A párt színeiben Losonczy Pál indul majd, miközben a többi párt a szocialista Tüttő Katát támogatja.
- Nagy felelőssége van a ferencvárosi előválasztás szervezőinek és a részt vevő jelölteknek, hogy a folyamat pozitív megítélése ne tűnjön el - mondta a Népszavának Virág Andrea, a Republikon Intézet elemzője. – Az teljesen rendben van, hogy ezzel a módszerrel választanak ki egy kerületi polgármestert. A probléma az, hogy július elején még nem tudjuk a pontos időpontot – vélekedett a szakértő. A Republikon Intézet egyébként korábban elkészítette javaslatát arra, hogy egy országgyűlési választáson mind a 106 körzetben előválasztással válasszák ki a megfelelő jelöltet. Virág Andrea szerint a ferencvárosi előválasztás azért is fontos, mert ez sokkal közelebb állhat egy választókerületi előválasztáshoz, mint amikor egész Budapesten voksoltak. – Nem baj, ha az ellenzék egy ilyen esetben is tapasztalatot szerez – mondta.

Spöttle színre lép

Noha a somogyi megyeszékhelyen már hetek óta keringett a neve, az ellenzéki Kaposváriakért Egyesület – amely áprilisban együttműködést kötött a Jobbikkal, az MSZP-vel, az LMP-vel, a DK-val és a Momentummal – pénteken mutatta be hivatalosan polgármester-jelöltjét, a helyi vállalkozó Horváth Ákost. Közösen indul az ellenzéki pártok többsége - az MSZP, a Momentum, a Párbeszéd, az LMP és Jobbik -, valamint az Összefogás Szegedért Egyesület Szegeden is, de a Demokratikus Koalíció nem vesz részt az összefogásban. Georg Spöttlét pedig a Fidesz indítja Szentesen képviselőjelöltként – ezt maga a fideszes biztonságpolitikai szakértő közölte.

"Vége az ellenzéki versengés időszakának"

N. B. Gy
Publikálás dátuma
2019.07.05. 19:04

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Ferencvárosban kizárólag csapatkapitányt keresnek és lényegében egy központi kampánnyal próbálják meg visszavenni Budapestet – interjú Molnár Zsolttal, az MSZP budapesti elnökével.
22 polgármester- és 300 önkormányzati képviselő-jelölt esetében biztos, hogy ki lesz a Fidesz egyetlen ellenzéki kihívója Budapesten. A IX. kerületben viszont előválasztás dönti el, hogy a saját magáért kampányoló Baranyi Krisztina vagy a pártok által támogatott Jancsó Andrea indul csatába a kerület vezetésért. Holott korábban épp az volt a mondás: miniszterelnök- és főpolgármester-jelöltet lehet előválasztáson keresni, de kisvárosokban és kerületekben nem érdemes, mert ha renyhe a részvétel, akkor nincs a jelöltnek legitimitása. Amíg a többi kerületben a tárgyalások ésszerű határidőn belül, megnyugtató senki által nem vitatott eredményre vezettek, Ferencvárosban nem sikerült konszenzusra jutni. Természetesen tudjuk, hogy a huszonnegyedik órában vagyunk, de egy tiszta helyzet megteremtéséhez az előválasztásnál nincs jobb megoldás. Baranyi Krisztina azt nyilatkozta lapunknak, nincsenek pontos információi a IX. kerületi megállapodásról, de létezhet olyan konstrukció, amely számára nem elfogadható. Ma hat ellenzéki párt egy lényegében teljes Budapestre érvényes megállapodást jelentett be. A ferencvárosi előválasztás ennek az egyezségnek a része, így az induló jelölteknek minden más részletét – beleértve az egyéni választókerületek és kompenzációs lista elosztását – tiszteletben kell tartaniuk. Bízom benne, hogy Baranyi Kriszta is így: ez feltétele a részvételnek. Hiszen a IX. kerületben meglévő programhoz, csapathoz és stratégiához keresünk csapatkapitányt. A másik gócpont Pesterzsébet, ahol 21 éve a baloldali Szabados Ákos irányítja a kerületet, de az ellenzék nem kér belőle. Nagyra értékeljük Szabados Ákos 21 éves polgármesteri tevékenységét, azonban figyelemmel arra, hogy a független jelöltként indul, miközben a Fidesz támogatja, az ellenzéki pártok úgy döntöttek, a saját útjukat járják. És ki lesz a polgármester ellenzéki kihívója? Ebben a kérdésben az ellenzéki pártok lényegében konszenzusra jutottak, a jövő héten megszületik a válasz. Mit tippel, ha nincs az előválasztás, akkor is összejött volna a megállapodás a többi kerületben? Biztos, hogy megkönnyítette a megegyezést: ha 4-5 ellenzéki főpolgármester-jelölt rivalizált volna egymással, akkor nyilvánvalóan helyben is sokkal nehezebb lett volna megegyezni. És most mindenki automatikusan igazodik Karácsony Gergelyhez? Nem kérdés. Az MSZP, a Párbeszéd, a DK, a Momentum, a Szolidaritás és az LMP kijelentette, hogy támogatja az előválasztás második fordulójának győztesét. A Jobbik pedig világosan kijelentette, nem indít és nem támogat más jelöltet. A DK kétszer mondta ugyanezt az első forduló nyertesének, aztán kifarolt az ígéretéből. Mérget venne rá, hogy ezúttal állja a szavát? Határozottan állítom, hogy nem lesz harmadik forduló. Semmi értékítélet? A múltat majd a politológusok, választási szakértők értékelik, nekem csak az számít, hogy Tarlós István egyetlen érdemi kihívója mögött egy erős egység jött létre. Amiből az egyik ellenzéki párt kimaradt. Túlzás azt állítani, hogy kimaradt. A Jobbikkal más típusú együttműködési megállapodást kötöttünk. Ennek része, hogy Soroksáron támogatjuk az általuk indított jelöltet, Bereczki Miklóst, és sok kerületben van érdemi együttműködés. Karácsony Gergely azt ígérte, hogy létrehoz egy kampánycsapatot a saját stábjából és a pártok meghatározó politikusaiból. Ez azt jelenti, hogy egységes üzenetekkel dolgozó kampány épül, és a kerületeket ez a központ irányítja majd? A kampány irányítása logikusan két szinten történik. Adott egy politikai döntéshozó testület, amelyik meghatározza a stratégiát, és van egy operatív végrehajtó stáb, ahol sokféle szakember segíti a munkát.  És ez a stáb már tudja, mit kell csinálnia? Igen, ahogy az előválasztás második fordulójánál is tudta, mit kell tenni. Értelemszerűen lesz egységes arculatú kampány, amely figyelemmel van a kerületi sajátosságokra, adottságokra, polgármesteri- és kerületi kampányokra. Az előválasztáson két politikai koncepció versenyzett egymással: Karácsony Gergely Tarlós Istvánra célzott budapesti ügyekkel, míg Kálmán Olga Orbán Viktorra lőtt. Az önkormányzati kampányt kire hegyezi ki az ellenzék? A legfontosabb azt bemutatni, hogy a főpolgármester-jelöltünk hogyan fogja újjáépíteni és fejleszteni Budapestet, hiszen kizárólag Orbán Viktor, a NER és Tarlós István tagadásával nem lehet választást nyerni. Persze a mozgósításhoz szükséges van kritikai kampányra is, de az ellenzék nem üzenheti kizárólag azt, hogy csak azért akar nyerni, hogy leváltsa a Fideszt. Elsősorban nem valami ellen küzdünk, hanem valamiért – Budapestért. Tízezer aktivistával meg lehet nyerni a várost, jósolta Karácsony Gergely. Őszintén: össze lehet ennyi lelkes segítőt szedni? Reális számnak tartom, ha valamennyi ellenzéki aktivistát figyelembe veszünk. Az előválasztás fellelkesítette az ellenzéki szimpatizánsokat – rengetegen jelentkeznek támogatóként. Többek között azért, mert végre közös célért küzdünk. Az EP-megmérettetésen és az előválasztáson is valójában egymással is versenyeztek az ellenzéki pártok, véleményem szerint túl hosszú ideig. A mai naptól ez a korszak lezárul.