ellenzék;önkormányzati választás;

20 kerületben megállapodott az ellenzék, Ferencvárosban előválasztás dönt

A legtöbb kerületben megállapodtak a közös ellenzéki induló személyéről, a IX. kerületben viszont kikérik a helyiek véleményét is.

Huszonháromból 20 kerületben meg tudott állapodni az ellenzék a közös polgármester-jelölt személyéről, így már csak három városrész esetében vannak kérdőjelek: Pesterzsébeten, Ferencvárosban - ahol előválasztást tartanak-, valamint az V. kerületben, ahol a Jobbik saját jelöltet állított a többi párt által támogatott, szocialista Tüttő Katával szemben. (Bár ez az indítás a többi ellenzéki párttal egyeztetett. Mert a vélemények szerint a Jobbik a Belvárosban a Fideszt gyengíti.) 

Karácsony Gergely, az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje szimbolikus helyszínen, a fővárosi Szabadság híd pesti hídfőjénél az MSZP, a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció, a Momentum, a Jobbik és az LMP vezetőivel ismertette a hatpárti megállapodást.

Péntek délelőtt egyébként még arról volt szó, hogy minden kerületben egy ellenzéki jelölt lesz, ez viszont már kora délután módosult: a Párbeszéd közleménye szerint ugyanis a Jobbik Pesterzsébeten, a XX. kerületben - ahol még nem tudni, ki lenne a közös ellenzéki jelölt - Bencsik Jánost, a párt budapesti elnökét indítja. Ferencvárosban az utolsó pillanatig tárgyaltak a pártok, végül úgy döntöttek, előválasztást tartanak, amelyen jelen állás szerint két induló lesz: a független Baranyi Krisztina és a momentumos Jancsó Andrea. Ez azért is érdekes, mert Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja, és más momentumos vezetők korábban azt mondták, nincs már idő újabb előválasztásra. Hajnal Miklós pénteken viszont kérdésünkre úgy fogalmazott, hogy nem alakult ki konszenzus, mindenkinek áldozatot kellett hoznia, de az előválasztás egy jó megoldás, így a ferencvárosiak dönthetnek a jelöltről. A politikus leszögezte, ők továbbra is Jancsó Andreát támogatják.

Karácsony Gergely pénteken nem akart állást foglalni, ugyanakkor korábban lapunknak is azt mondta, hogy Baranyit tartaná ideális jelöltnek. Bencsik János, a Jobbik fővárosi elnöke megerősítette a Népszavának tett csütörtöki nyilatkozatát: ők szintén Jancsót támogatják, ahogy – Molnár Zsolt közlése szerint – az MSZP is. A DK-s Gy. Németh Erzsébet azt mondta, ők a győztes mögé állnak majd, míg Kanász-Nagy Máté, az LMP ügyvezetője szerint a párt IX. kerületi szervezete Baranyit favorizálja. Arról azonban nem tett említést, hogy ez országosan is így van-e. Az előválasztás időpontját firtató kérdésekre minden ellenzéki politikus csak annyit válaszolt, hogy a lehető leghamarabb meg kell rendezni. (Egyébként Csepelen, a helyi Momentum szintén előválasztást szeretne Erdősi Éva, és a korábbi jelölt Takács Mónika között.)

– Az előválasztás az egyetlen megoldás arra, hogy tiszta viszonyokat teremtsünk – mondta lapunk kérdésére Baranyi Krisztina és Jancsó Andrea is. 

Az V. kerületben egyébként meg tudott egyezni a baloldali ellenzék, ám a Jobbik itt is saját jelöltet állít. A párt színeiben Losonczy Pál indul majd, miközben a többi párt a szocialista Tüttő Katát támogatja.

- Nagy felelőssége van a ferencvárosi előválasztás szervezőinek és a részt vevő jelölteknek, hogy a folyamat pozitív megítélése ne tűnjön el - mondta a Népszavának Virág Andrea, a Republikon Intézet elemzője. – Az teljesen rendben van, hogy ezzel a módszerrel választanak ki egy kerületi polgármestert. A probléma az, hogy július elején még nem tudjuk a pontos időpontot – vélekedett a szakértő.

A Republikon Intézet egyébként korábban elkészítette javaslatát arra, hogy egy országgyűlési választáson mind a 106 körzetben előválasztással válasszák ki a megfelelő jelöltet. Virág Andrea szerint a ferencvárosi előválasztás azért is fontos, mert ez sokkal közelebb állhat egy választókerületi előválasztáshoz, mint amikor egész Budapesten voksoltak. – Nem baj, ha az ellenzék egy ilyen esetben is tapasztalatot szerez – mondta.

Spöttle színre lépNoha a somogyi megyeszékhelyen már hetek óta keringett a neve, az ellenzéki Kaposváriakért Egyesület – amely áprilisban együttműködést kötött a Jobbikkal, az MSZP-vel, az LMP-vel, a DK-val és a Momentummal – pénteken mutatta be hivatalosan polgármester-jelöltjét, a helyi vállalkozó Horváth Ákost. Közösen indul az ellenzéki pártok többsége - az MSZP, a Momentum, a Párbeszéd, az LMP és Jobbik -, valamint az Összefogás Szegedért Egyesület Szegeden is, de a Demokratikus Koalíció nem vesz részt az összefogásban. Georg Spöttlét pedig a Fidesz indítja Szentesen képviselőjelöltként – ezt maga a fideszes biztonságpolitikai szakértő közölte.