Előfizetés

Miközben Maduro díszszemlét tartott, az ellenzék ellene tüntetett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.05. 22:00
A venezuelai elnök korábbi állami rendezvényen
Fotó: Juan Barreto / AFP
Katonai parádéval ünnepeltette saját rezsimjét a venezuelai elnök. Célra tartjuk rakétáinkat – mondta külső és belső ellenségeit fenyegetve Maduro.
Nicolás Maduro venezuelai elnök pénteken nagyszabású katonai díszszemlével ünnepelte országa függetlenségi napját, míg az ellenzék támogatói tömegesen tüntettek az ENSZ caracasi épületegyüttese előtt, zászlókat lengetve és kürtöket fújva követelték a politikai elnyomás végét az államfő lemondásával.  Maduro egy caracasi katonai támaszponton egy emelvényről kísérte figyelemmel a parádét, tapsolt és ökölbe szorított kézzel üdvözölte az előtte vonuló katonákat, harckocsikat és az égen elhúzó harci repülőket. A venezuelai különleges egységek egyik alakulata pedig hűségfogadalmat kiáltott, miközben fegyverrel a kézben elvonult a pódium előtt. 
„Az éghez esedezünk békéért, miközben katonai gyakorlatunkat tartjuk. Istenhez fohászkodunk, célra tartva rakétáinkat” - hangoztatta Maduro.

A venezuelai elnök arról is beszélt, hogy július 24-én hadgyakorlatot terveznek Venezuela felszabadítója, Simón Bolívár tiszteletére. "A manőveren a Karib-tenger, a venezuelai partok és határok védelmét gyakorolják majd" - mondta Maduro. Hozzátette: a polgári-katonai oktatás célja a többi között a tengeri és folyami védelmi tervek kidolgozása. Utoljára februárban tartottak nagyszabású hadgyakorlatot Venezuelában – írja az MTI.
A venezuelai ellenzéket vezető Juan Guaidó tiltakozó felvonulást hirdetett meg péntekre Caracasban Maduro diktatúrája ellen. Ezrek vonultak a katonai hírszerzés és az ENSZ caracasi épületegyütteséhez. „Mára mindenkinek tudnia kell Venezuelában, hogy aki továbbra is támogatja ezt a diktatúrát, az bűnrészessé válik az emberi jogok megsértésében" - hangoztatta Guaidó ezzel buzdítva a hadsereg tagjait, hogy álljanak át az ellenzék oldalára.

Egész falunyi bevándorlót tartott rabszolgasorban egy lengyel bűnbanda

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.05. 21:39
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az embercsempész szervezet több mint 400 megtévesztett munkavállalót sanyargatott Angliában, fizetésükből pedig királyi módon éltek.
Több száz áldozatát rabszolgasorban tartó lengyel bűnszövetkezetet számoltak fel a brit hatóságok, súlyos börtönbüntetéseket kiszabva a szervezet vezetőire. A pénteki rendőrségi tájékoztatás szerint ez volt a modernkori rabszolgaság ellen indított eddigi legnagyobb hatósági akció Nagy-Britanniában.
Az ügyről eddig hírzárlat volt érvényben, elkerülendő, hogy az embercsempész banda a tanúskodásra hajlandó áldozatokat az ítélethozatal előtt megfélemlítse. A területileg illetékes középnyugat-angliai rendőrség - West Midlands Police - péntek esti részletes beszámolója szerint a nyolcfős társaság - öt férfi és három nő -munkaajánlattal csábított Lengyelországból Angliába főleg hányatott sorsú embereket, köztük hajléktalanokat, börtönből szabadultakat és alkoholistákat.

Patkányokkal laktak, csatornavízben fürödtek

A megtévesztett embereket végletekig lepusztult, rágcsálóktól hemzsegő lakásokban helyezték el West Bromwich, Sandwell, Smethwick és Walsal körzeteiben, és szakképesítést nem igénylő munkák elvégzésére kényszerítették őket, például farmokon, hulladékfeldolgozó telepeken vagy baromfivágóhidakon. Munkájukért az áldozatok - akik közül a legfiatalabb 17, a legidősebb 60 éves volt - gyakran heti 20 fontot (7200 forintot) sem kaptak, jóllehet ez az összeg Angliában a napi megélhetéshez sem elégséges. 
Fizetésük csaknem teljes egészében az embercsempészek zsebébe vándorolt, gyakran lejárt szavatosságú élelmiszert kaptak, és maguknak kellett szeméttelepekre kihajított matracokat felkutatniuk, hogy legyen min aludniuk.    Több szálláshelyen nem volt mellékhelyiség, fűtés, bútor és meleg víz, és az áldozatok közül többen arról számoltak be, hogy csatornavízben kellett fürdeniük. A rendőrség becslése szerint a banda által Angliába csalt áldozatok száma elérhette a 400-at.  A vizsgálat kiterjedését illusztrálja, hogy a nyomozók 650 ezer telefonkommunikációs adatot, 250 bankszámlát és háromezernél több tárgyi bizonyítékot elemeztek, és az áldozatok beszámolói mellett 1500 tanúvallomást rögzítettek.
A lengyel bűnszervezet a rendőrség becslése szerint 2012 és 2017 között 2 millió fontot (720 millió forintot) keresett az Angliába csalt emberek kizsákmányolásán, és fényűző életvitelt folytatott. A társaság egyik tagja például egy Bentley luxusautóval közlekedett.

 A birminghami koronabíróság az embercsempész szervezet két vezetőjére - akik közül az egyik szökésben van - 11, a további bandatagokra 3 és 9 év közötti fegyházbüntetést rótt ki pénteken.

Románok és magyarok is csinálják

Tavaly októberben nyolctagú romániai embercsempész csoportot vett őrizetbe a Scotland Yard. A román bűnüldöző hatóságokkal együttműködésben végrehajtott nagyszabású rajtaütés során négy londoni helyszínen kiszabadítottak 33 embert is, köztük négy nőt és öt gyermeket a társaság fogságából. Egy évvel korábban Angliába csalt magyar nőket prostitúcióra kényszerítő magyar embercsempészeket ítéltek hosszú börtönbüntetésre Manchesterben. A társaság vezetőjére 13 év 7 hónap, a két másik tagra nyolc év öt hónap, illetve három és fél év szabadságvesztést rótt ki a manchesteri koronabíróság - írja az MTI.

Irán uránja miatt riasztják az Atomenergia Ügynökséget

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.05. 20:25
Munkások beszélgetnek a dél-iráni Bushehr atomerőmű előtt. A kép illusztráció
Fotó: Majid Asgaripour / AFP OR LICENSORS
Az Egyesült Államok kérte a nemzetközi ügynökség vezetőinek összehívását, hogy ezzel is nyomást gyakorolhassanak az iráni rezsimre.
Washington a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) 35 tagú kormányzótanácsa rendkívüli ülésének összehívását kérte Irán miatt - közölte pénteken az Egyesült Államok képviselete a bécsi székhelyű szervezetnél.
A NAÜ bármely tagja kezdeményezheti a tanácskozás összehívását. Az ügynökség időközben körüzenetben tájékoztatta a tagállamokat, hogy július 10-ére, szerdára tűzte ki az ülést.    „Jackie Wolcott, a bécsi székhelyű nemzetközi szervezetekhez akkreditált amerikai nagykövet kérte a Kormányzótanács különleges ülésének összehívását, hogy megvitassák a NAÜ vezérigazgatójának az iráni rezsim nukleáris programjáról szólójelentését" - közölte az amerikai képviselet. Hozzátette: "A nemzetközi közösségnek felelősségre kell vonnia az iráni rezsimet”.  A NAÜ július 1-jén jelentette be, hogy Iránban meghaladta az alacsonyan dúsított uránkészlet mennyisége a 2015-ös atomalkuban kiszabott 300 kilogrammos felső határt.
Haszan Róháni elnök május 8-án jelentette be, hogy Irán korlátozza a 2015-ben elfogadott többhatalmi megállapodás keretében vállalt egyes kötelezettségeinek végrehajtását, és a továbbiakban nem tartja magát a dúsított urán- és nehézvízkészletek korlátozására vonatkozó előírásokhoz. Róháni ezzel válaszolt Donald Trump amerikai elnöknek azzal az egy évvel korábban bejelentett döntésére, hogy egyoldalúan kilép a megállapodásból, és új szankciókat rendel el Iránnal szemben - írja az MTI.