Előfizetés

A Budapest Pride alatt a BKK belevág a 4-6-os felújításának újabb ütemébe, teljes lesz a forgalmi káosz

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.06. 08:43
Korábbi felvétel
Fotó: Népszava
3-kor kezdődik a Kossth téren az idei Pride, a vonulás útját forgalmi változások kísérik.
Délután változik a forgalmi rend Budapest belvárosában a Kossuth Lajos tér és a Március 15. tér közötti Budapest Pride felvonulás miatt. A változásokról a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) azt írta, délután hosszabb-rövidebb időre lezárják
  • a Szalay utca - Falk Miksa utca - Markó utca útvonat;
  • a Bajcsy-Zsilinszky utat a Stollár Béla utca és a Deák Ferenc tér között;
  • az Andrássy utat a Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon között;
  • a József Attila utcát a Bajcsy-Zsilinszky út és a Lánchíd között;
lezárják továbbá a Széchenyi István teret, az Eötvös teret, a Lánchidat, az Apáczai Csere János utcát az Eötvös tér és a Petőfi tér között, valamint a Petőfi teret és a Március 15. teret.

A lezárások miatt módosul több közösségi közlekedési járat forgalmi rendje is.
Mindezt azzal sikerült megkoronáznia a BKK-nak, hogy a mai napon elkezdi a 4-es és a 6-os villamos felújításának újabb ütemét a Margit körúton. A 3-as metróvonal felújítása is tart, ezért a BKK a 2-es és a 4-es metró használatát javasolja.

24. Budapest Pride

"A 2019-es fesztivál és felvonulás szóljon arról, hogy a különbségek helyett keressük egymásban a hasonlóságot" - írják a 24. Budapest Prideról annak szervezői a Facebookon. Hangot adnak mindenkinek, aki igazságos, sokszínű és elfogadó világot szeretne: "a beletörődés helyett a cselekvést választjuk, és adjuk tudtára azoknak, akik félelemben, magányosan élnek, hogy nincsenek egyedül".
Szombat délután 3 órakor, a Kossuth Téren gyűlnek össze a résztvevők. A vonulás onnan indul majd, az útvonalról ezt írják: Falk Miksa utca - Markó utca - Bajcsy-Zsilinszky út - József Attila utca - Széchenyi István tér - Apáczai Csere János utca - Március 15. tér.

12 hajó kíséri utolsó útján a Hableány-tragédia magyar áldozatait

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.06. 08:22
A Hableány keddi kiemelése
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Katonai tiszteletadás mellett helyezik P. János matróz, volt mélységi felderítő tiszt urnáját a Dunába. L. Lászlótól hozátartozói hajós búcsúztatással búcsúznak.
Jövő hét pénteken vesznek végső búcsút a dunai hajókatasztrófában elsüllyedt Hableány két magyar halálos áldozatától, a jármű kapitányától és matrózától - értesült a Magyar Nemzet. A lapnak nyilatkozó szervezők
a búcsúzni kívánóktól azt kérik, hogy a Margit hídon gyülekezzenek, és virágszirmokkal készüljenek.

A katasztrófában elhunyt matrózt és kapitányt az eddigi információk szerint 12 hajó kíséri utolsó útjára. Ám mivel a jelentkezések folyamatosan érkeznek, várhatóan nő még a hajók száma.
A búcsúztató során katonai tiszteletadás mellett helyezik el P. János matróz, volt mélységi felderítő tiszt urnáját a Dunába. L. Lászlótól a család és a barátok a hajós búcsúztatással búcsúznak, hamvait pedig később helyezik el szűk körben a család által kiválasztott helyen.
A hajók várhatóan 11.30 és 12.00 óra között adnak majd le közös kürtjelet, amikor is mindenki a vízbe szórhatja a magával hozott szirmokat.

A Hableány és a bent rekedt áldozatok kiemelése során életüket is kockáztató ipari mentőbúvároknak pénteken a legmagasabb szakmai kitüntetést adták át.

A Hableány-tragédia újabb áldozatát azonosították

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.06. 08:02
A Hableány kiemelése
Fotó: Szergej Markoszov
A Duna makádi szakaszánál megtalált nő is a turistahajó utasa volt.
Azonosították a május 29-i dunai balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó újabb utasának holttestét – közölte szombat reggel a rendőrség. Pénteken a 168 óra számolt be arról, hogy információja szerint a Pest megyei Kulcs térségében találtak egy holttestet, a hajóbaleset egyik halálos áldozatát. Érdeklődésükre a Budapesti Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztályától azt a választ kapták, hogy Makád térségében a Duna-parton találtak egy holttestet, amelynek azonosítása folyamatban van, bővebb tájékoztatást csak az azonosítást követően tudnak adni. A rendőrség most közölte: az áldozatok keresésében részt vevő gyalogos járőrök péntek délelőtt, 11 óra 55 perckor jelentették, hogy egy holttestet találtak a Dunában, a hordalékon fennakadva. A holttest azonosítása megtörtént, az eddig eltűntként keresett nő is a Hableány utasa volt. A kutatásban résztvevők a Duna Margit hídi szakaszától a déli országhatárig továbbra is keresnek még egy dél-koreai utast. A Hableány május 29-én este 9 óra 5 perckor süllyedt el a Margit híd lábánál, miután hátulról belerohant a Viking Sigyn szállodahajó. 35-en voltak a Hableányon, 31 dél-koreai turista, két idegenvezető és a kéttagú magyar személyzet. Mindössze hét ember élte túl a tragédiát.