Heti erőszámaink

A kormányzati kommunikáció bedob egy-egy átgondoltnak tűnő számot, ami előtt a – gyökeresen más eredményeket ismerő - szakértők értetlenül állnak, ám a kabinet nem áll elő saját háttérszámításaival - fogalmaz a greenpeace-es Perger András. Magam is hasonlóképp látom. Hozzátéve, hogy éppenséggel háttéranyagot se olyan nehéz szerezni, hisz jó pénzért mindig akad "szakértő", aki legyártja a körítést a Fidesz-agyközpont által kiötölt, kellően ijesztő számhoz.
Az energiarendszer bonyolult. Bár közérthető tárgyalása nem lehetetlen, mégis fokozott felelősséggel jár. A hallgatóság ugyanis kénytelen megbízni a nyilatkozóban. A közölt adatot kénytelen valósnak tekinteni, ami matematikailag és erkölcsileg is vállalható úton jött ki. A közönség kedveli a számokat. Az olyan komoly. Aki számot mond, az biztos okos. Ha viszont netán, véletlenül egy aljas, hazug, közönségét ex has adatokkal szédítő közéleti himpellér, az csak nehézkes, kevéssé népszerű levezetéssel bizonyítható.
A legőrültebb politikai lázálom is eladható tehát néhány közérthető, hihető számmal. Ilyen például, hogy ha Brüsszel kedvéért 2050-re mi is megszüntetnénk a szén-dioxid-kibocsátást, 40 százalékkal nőne a rezsi. Na, ez érthető és hihető. Persze ha belegondolunk, nyilván kamu. Mikor? Miért? Mert korszerűsíteni kell? Amúgy nem kéne? Egyáltalán, olcsó-e az energia, ha rákot okoz? Ráadásul a magyar hálózat átalakítása messze nem olyan drága, mint mondjuk a lengyeleké vagy a cseheké, akik mögé beállva most Orbán új okot talált az EU köpködésére. 24 tagállam – így például a románok vagy a bolgárok - ellenében, akiknek a költségekről a felnőtt hozzáállás minimumáról tanúskodó, közös politikai állásfoglalás után is ráér tárgyalni. Orbán Viktor viszont előre kéri a pénzt, így, pacekba, kikötve, hogy arra költheti, amire akarja.
De azt is megtudhattuk, hogy „paksi atomerőmű nélkül” 40 százalékkal drágulna az áram. Puff. Ebből még az sem derül ki, hogy a közel 40 éve üzemelő jelenlegi vagy a 3-6-9 ezermilliárdunkba kerülő, tervezett egységre gondolnak-e. És ez mégis hogy zajlana? Amikor lekapcsolnak egy régi blokkot, ugrik az ár? Biztos, hogy akkor nem lesz olcsóbb hazai vagy környékbeli áram? Ezt honnan tudják? Miért pont 40? Ezek szerint buta az atom, szén és gáz helyett napban és szélben gondolkodó többség? Az ilyen vitákban a dicső magyar ipar korszakos gondolkodói amúgy általában a soha semmit fel nem mutató, homokra épített, a fasorban sem lévő német ipart kutyaütőzik. Hát, nem tudom.
De akárhogy is alakuljanak a költségek, maga Orbán süvöltötte az Országgyűlésben, hogy itt ő mondja meg, mennyi a rezsi, és kész, amibe, ha valaki, hát az iparág végképp nem szólhat bele. Ha nem tetszik, lehet költséget csökkenteni, kreatívan könyvelni, közpénzért kilincselni, lemondani, vagy bezárni.
A mostani szavaikból tehát az következik, hogy ha netán mégis kevésbé mocskolnánk a levegőnket, vagy leállítanánk Paks 2 előkészítését, akkor, eddigi politikájával szemben, nyakló nélkül emelnék a rezsit?
Meglehet, de akkor az is Orbán Viktor döntése lenne.
Szerző
Marnitz István

A győzelem hete

Azt állította az Origo nevű kormányszolgálati hírportál, hogy „Győzelem, a visegrádiak választottját jelölik a Bizottság élére.”
Ezzel szemben a tény az, hogy Ursula von der Leyen, német védelmi miniszter nem a Visegrádi Négyek választottja volt, hanem a franciáké és a németeké. Ezt nem én mondom, hanem Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter. Biztos nem olvassa az Origót. 
Azt állította Orbán Viktor (az M1 kormánytévének), hogy „volt két olyan jelölt, amelyek Magyarország számára egyértelműen rosszak lettek volna, hiszen korábban már bizonyítékát adták annak, hogy nem tisztelik Magyarországot, nem tisztelik a magyarokat.”
Ezzel szemben a tény az, hogy a két jelölt, Weber és Timmermans semmiféle bizonyítékát nem adta annak, hogy nem tiszteli Magyarországot és a magyarokat, csupán Orbánról és politikájáról fejtett ki kritikus véleményt. Amiből szabad legyen azt a következtetést levonnom, hogy ők éppenséggel nagyon is tisztelik a magyarokat, és szeretnék megadni nekik az európai védelmet a saját kormányukkal szemben. Ha már Orbán nem tiszteli az ország másik felét. 
Azt állította Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (sajtótájékoztatóján), hogy a Spitzenkandidat-rendszer megbukott az Európai Unióban, mivel durva támadás a jogállamiság eszméje ellen, ugyanis a jelölés joga az Európai Bizottság elnöki tisztségére az állam- és kormányfőket illeti meg, nem a parlamenti pártcsoportokat.
Ezzel szemben a tény az, hogy ezután a miniszter azzal érvelt von der Leyen jelölésének támogatása mellett (a Weber helyett fölvetődött szocialista Timmermans ellenében), hogy a magyar kormány szerint az Európai Néppárt nem engedhette át a jelölés jogát. Akkor viszont talán el kellene dönteni, hogy mi is számít jogállaminak: az, hogy az állam- és kormányfők jelölhetnek, vagy az, hogy a legtöbb szavazatot szerzett Európai Néppárt? Vagy a jogállamiság nem más, mint Orbán Viktor jogainak és pillanatnyi érdekeinek gyűjteménye?  
Azt állította Varga Judit, igazságügyi miniszterjelölt (parlamenti meghallgatásán), hogy Magyarország azért nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez, mert ez ellentétes volna az Alaptörvénnyel. 
Ezzel szemben a tény az, hogy ez nem lehet akadály, mert a kormány kétharmados parlamenti többségével bármikor módosíthatja az Alaptörvényt, ráadásul ebben a kérdésben az ellenzék is mellette szavazna. Ha eddig hétszer sikerült a módosítás, miért ne próbálhatnák meg nyolcadszorra is? 
Azt állította továbbá Varga (ugyanott), hogy a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és megszüntetéséről szóló isztambuli egyezmény „politikai hiszti”, mert a nők helyzete a legjobb állapotban van Magyarországon.
Ezzel szemben a tény az, hogy ha ez így van, akkor a parlament nyugodt szívvel jóváhagyhatná ezt a nemzetközi szerződést, amelyet az Orbán-kormány még 2014-ben írt alá, de azóta sem hajlandó ratifikálni. Vagy Orbán most már saját magával sem ért egyet? Mégis kinek a hisztije ez, tessék mondani?
Szerző
Bolgár György

Hunok vagyunk

Aki felismerte az idők szavát, az mostantól hun. Szerencsére az én szüleim korán felismerték, azért is neveztek Ildikónak. Igaz, csak beházasodás útján lettem hun, ez olyasmi, mint az „árja párja”. Pontosabban nem én lettem, hanem akiről a nevem kaptam: az Attila feleségeként elhíresült Ildikó. Attilánénak lenni, az se semmi. Mutatja a család hazafias orientációját. Ne jöjjenek azzal, hogy az a bizonyos Ildikó a nászéjszakájukon megölte férjét, az egyik legenda szerint olyan cseles módon, hogy mérget öntött a fülébe. Egy nászéjszakán ugyan sok minden megtörténhet, de ezt a fülbe öntést azért nem hiszem el. Maradjunk inkább az orrvérzésnél, az se túl hihető, de legalább nem vagyok belekeverve. 
Persze nem elég hunnak lenni, hunnak is kell látszani. Hunnak az látszik, aki az emberminiszterrel együtt a hun-magyar rokonság bizonyítását várja el az új Magyarságkutató Intézet százegynéhány munkatársától. (Az Akadémián a Magyar Őstörténeti Témacsoportnak csak három státusza van, de hát kinek mije van, annyit is ér. Jobb is, hogy nincsenek többen, a Ripost megírta, hogy ezek a mindenféle profok egész nap csak üzekednek vörös heverőkön, mint amilyen a SZTAKI-ban volt, ahol Palkovics miniszter is dolgozott. Hova gondolnak, ő nem az volt, aki üzekedett, ő az volt, aki nem vette észre! A nem-észrevevés közben azért egész szépen keresett, de a pénztár biztosan másik emeleten van.) 
Káslerék új intézetének rengeteg feladata van. Az őstörténet kutatása kapcsán fel kell állítaniuk egy Attila-szobrot - én a Szabadság teret javaslom, annak már úgyis mindegy. Konok Péter szerint „akkora feje lesz, mint egy Zeppelin, a kezében isten ostora, a fején isten kalapja”, a hátuljában nemzeti dohánybolt, világos, hogy ez a legméltóbb válasz az egészségügy és a közoktatás problémáira. Egy új sportközpontot is létesítenek majd a hagyományőrző sportok számára. (Most mondják meg őszintén, hát pont ez zavarja magukat a kismillió stadion mellett?!) Az ötlet a miniszterelnöktől eredhet, ő gyönyörködött el Kirgizisztánban a Nomád Világjátékokon, amikor megfigyelőként ellátogatott a török nyelvű államok együttműködési tanácsának ülésére. 
Sajnos a magyar csapat csak egyetlen ezüstérmet hozott haza. Ezért kell a nomád sportközpont, ahogy a magyar focin is az új stadionok segítenek majd. Egyszer. Az érmet a női balkezes szkanderezésben szereztük. Ha valami, akkor ez tényleg része a hagyományainknak: vezetőink sportot csinálnak a folytonos szkanderezésből. Csak kissé balkezesen művelik. Így fordulhatott pl. elő, hogy a visegrádiak élén addig-addig akartak lenyomni másokat az uniós posztokért folytatott küzdelemben, míg nem az egész régiónak egyetlen komoly hely sem jutott.
De az színtiszta rágalom, hogy a mi kormányfőnket csak a sport hozza lázba. Kirgizisztánban a nyelvészetet is a feje tetejéről a talpára állította. Vagy fordítva, mindegy. Jórészt ezért kell az új intézet is. „Mi Magyarországon élünk, magyarok vagyunk” (eddig tudták követni?), „ez egy egyedülálló és különös nyelv, amely a türk nyelvekkel áll rokonságban” - mondta. 2013-ban Helsinkiben még akként nyilatkozott, hogy történelmi tény a finnugor nyelvrokonság. (Kicsit aggódtam is, amikor Kínában járt, mi fog még kiderülni.) Úgy lehet ez, mint amikor az örökbe fogadott gyerek rájön, hogy valójában máshol vannak a rokonai. A finnugorok valószínűleg kiskorunkban adoptáltak, de most megtudtuk, hogy igaziból türkök vagyunk. Nyelvileg.
És itt kezd zavarossá válni a történet. Hogy mi a nyelvrokonság, és mi a genetikai. Mert miniszter úr azt jelentette be diadallal, hogy az Árpád-háziaknak nem is finnugor vér kering az ereiben. Amit eddig sem mondott senki, hiszen csak a nyelvek rokonságáról volt szó. De Kásler szerint az ő intézetének kell igazságot tennie a „régi türk-finnugor vitában”. Talán ezért nevezte ki az élére egy társasházkezelő cég tulajdonosát, bizonyára ért ehhez is. „Minden egészséges nemzetnek fontos a saját identitása. A skótoknak pl. a skótság” - így a miniszter. Szerencsére az intézmény körül skótságnak nyoma sincs: csak idén eddig 1,2 milliárdból gazdálkodhat, és készülnek megdobni még párszáz millióval.
Mint szinte mindent a Fidesz ideológiájában, ezt is a Jobbiktól lopták. Először Vona Gábor jelentette ki 2010-ben: „Nem vagyok finnugor!” (Nem is, csak a nyelve, de ilyen apróságokkal ő sem szőrözött.) Még a választási programjukba is beleírták, hogy az „elavult finnugor elméletek” helyett „keleti nyitás” kell. Akkor még kinevették, de ma ez zene a Fidesz füleinek. Az új bálvány keleti, harcias ellenfele a hanyatló nyugati birodalomnak, még Leó pápa sem tudta megfékezni. Hunok vagyunk, Attila leszármazottai, a vak is látja. Keresztények is, ha már ezt ígértük a bocsoknak, de amolyan szittyakeresztények. Szaporodnak is a településeken az Attila-emlékmű tervek, mint egykor a Wass Albert-szobrok. 
Hogy mit szól a tudomány? Kit érdekel. A Magyar Idők tavaly megírta: „a nemzet magasabb szempontjaiból nézve” nem jogos „ezen makacskodás” a finnugor nyelvrokonság körül. Egy pöccintés, és az egész Akadémia hun volt, hun nem volt.
Szerző
Lendvai Ildikó