A Pest megyei falu polgármestere teljesen bedőlt a kamutábornoknak, aki a Világbank alelnökének is kiadta magát

Publikálás dátuma
2019.07.08. 10:21
A kamutábornok kamu egyenruhája
Fotó: police.hu
Magyarul levelezett a szervezet elnökével, hogy küldjön 300 millió forintot a településnek.
Nem tudni, miért nem kezdett minimum gyanakodni a Pest megyei település polgármestere, amikor betoppant hozzá egy díszes egyenruhában feszítő tábornok, aki mellesleg a Világbank alelnöke és segítséget ígért a falunak. A polgármester mindenesetre nagyon megörült az illusztris látogatónak, még egy egy több száz milliós, egyébként már célegyenesben lévő uniós pályázat intézésébe is bevonták - írja a Blikk. A polgármester  pályázatok és más hivatalos ügyek intézésével is megbízta, továbbá a csaló – nem létező jogi doktori címét lobogtatva – magánszemélyeknek írt beadványokat gyermekelhelyezési és büntetőügyekben.  
A település első embere valószínűleg nem a legélesebb kés a fiókban, mert még akkor sem gyanakodott, amikor a Világbank alelnöke magyarul írt egy levelet a Világbank elnökének, amelyben 300 millió forint vissza nem térítendő támogatás átutalását kérte az önkormányzat számlájára. Olyannyira nem gyanakodott, hogy ő maga is aláírta a levelet. A lap megtalálta az áltábornokot is, aki előbb hosszasan ecsetelte nemzetközi kapcsolatrendszerét, majd semminek a közléséhez nem járult hozzá.  A rendőrség a férfit zugírászat gyanúja miatt hallgatták ki. Ez annyit tesz, hogy jogosulatlanul, üzletszerűen jogi tanácsokat adhatott vagy közjegyzői tevékenységet végezhetett. 
Szerző
Témák
csalás

Tarlós publicisztikában dicséri magát, és a Nézőpont is egyből kimérte választási győzelmét

Publikálás dátuma
2019.07.08. 10:05

Fotó: Tóth Gergő
A kormánypropaganda fordulatával élve Gyurcsányt vizionálja Karácsony kampánya mögé a budapesti főpolgármester, mégsem érzi úgy, hogy fideszes végrehajtó lenne.
"Tarlós Istváné a budapestiek bizalma" címmel írt magáról Tarlós István fővárosi főpolgármester a Magyar Nemzetbe. Már az első mondatban visszaköszön a kormány egyik legnépszerűbb propaganda-szlogenje, amikor Tarlós kijelenti:
"megvédem a várost".

A cikk a későbbiekben is vissza-visszatér a propaganda-zsánerhez, és publicisztika létére irodalminak is csak annyira nevezhető, mint amennyire városvezetésnek szokták hívni Tarlós munkáját a reggelente munkába igyekvő budapestiek. Karácsony Gergely gerillaharcról álmodik - ecseteli a polgármester, majd elbüszkélkedik a tömegközlekedés tragikus helyzetével, és a túlárazott metró-"felújítással" (fakocka). Tízezer fát ültettünk, írja, de arra már nem tér ki, hogy mikor és hol futotta erre a fővárosban fairtáson szakadatlan dolgozó munkások idejéből. A budai árvízvédelemmel is dicsekszik, ami ellen évek óta tüntetnek a helyiek. Eredményként említ továbbá olyan tragédiákat, mint a város testén gennyes kelésként éktelenkedő új köztéri szobrok megjelenése - akár a Bécsi úti Árpád-szobor -, és büszkén sorolja azokat a munkálatokat, amik lényegében csak elengedhetetlen karbantartásról szóltak.
A fennálló lakhatási válságot, a dzsentrifikáció gyorsulását és a lakók beruházók, illetve turisták általi kiszorítását, a hajléktalanok megoldatlan helyzetét, a patkány-inváziót, vagy akár az építészeti örökség szisztematikus elbontását nem hozza szóba. Aztán Karácsonyra visszatérve, jön ez:
"a 3×3,5 méteres otthoni »dolgozószobámban« gurgulázó hangot adva emelkedem fel a kanapéról, mikor újra észlelem, hogy ez a főpolgármesteri kampány igazában nem a főpolgármester-választásról akar szólni".

Az ellenzéki főpolgármester-jelöltnek elsősorban azt rója fel Tarlós, hogy nem a városvezetés áll kampányának központjában, hanem az ellenzékiség. Az olvasó, ha eddig kibírta, már felcsillanó szemmel számít holmi kritikára, ám a főpolgármester így folytatja: "együgyű ígéretei sorozatának – újabban már budapesti tudományos akadémia is – részletezésétől eltekintek". A részletektől eltekintő városvezető ezután mindennek elmondja a jelöltet, majd megállapítja:
"a lényeg, hogy Gyurcsány irányíthassa".

Igen; Tarlós, aki fájlalta, hogy Karácsony kormányellenességgel kampányol a városvezetés konkrét kérdései helyett, a Fidesz kedvenc Gyurcsány-érvével mosná le a pályáról kihívóját. Ezután írja: "engem nettó fideszes »végrehajtó emberként« jellemeznek". Ez ellen, a publicisztika által akár alátámasztottnak is vélhető álláspont ellen azzal védekezik később, hogy csak akkor engedett a kormánynak, amikor másként hatályos törvénybe ütközött volna.
Szövegében elismétli a főpolgármester, amit a Népszavának is nyilatkozott korábban, hogy bizonyos körülmények között hajlandó szakmai vitára Karácsonnyal, majd végül - mielőtt Karácsony gyengeségéről értekezne újabb tucatnyi bekezdésben - kijelenti: "ha a nép Karácsonyt választja, én gratulálni fogok neki, sok szerencsét kívánok (amire talán szüksége lesz), és szívfájdalom nélkül elmegyek".

Megmérte a Nézőpont is, hogy "Tarlós Istváné a budapestiek bizalma"

A Tarlós-cikk megjelenésének reggelére a Fidesz-közeli Nézőpont Intézet is kimérte, hogy a budapestiek nem akarnak főpolgármester-váltást. 500 fő telefonos megkérdezésével, plusz vagy mínusz 4,2 százalékos hibával arra jutottak: 51 százalék elégedett Tarlós Istvánnal (21 teljesen és 30 inkább elégedett), 40 százalék pedig elégedetlen (18 teljes mértékben és 22 inkább elégedetlen). "Márpedig egy ellenzéki jelöltnek a hivatalban lévő főpolgármesterrel elégedett szavazókat szinte lehetetlen megnyernie" - értékelik eredményeiket. Tarlós Istvánra a budapestiek 46, Karácsony Gergelyre 38 százalékuk szavazna most vasárnap, írják.

Szerző
Frissítve: 2019.07.08. 10:25

Tucatnyi hajó búcsúzik kürtszóval a Hableány magyar legénységétől

Publikálás dátuma
2019.07.08. 09:51

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A kapitány hamvait mégsem szórják a Dunába, a család szűk körben temeti el.
Nagyszabású gyászceremóniát szervez a Panorama Deck hajótársaság a május 29-én történt tragikus dunai hajóbaleset magyar áldozatainak. Akik részvétüket szeretnék nyilvánítani pénteken Budapesten L. László kapitány és P. János matróz bú­csúz­tatásán, a Margit hídon szórhatnak virágszirmokat (és környezetvédelmi szempontok miatt csakis azt) a Dunába. Eddig egyébként ti­zenkét hajó jelezte, hogy részt kíván venni a ceremónián - írja a Bors. – Körülbelül délben két hajónak zendülnek fel a kürtjei, amit a folyó fővárosi szakaszán mindenhol hallani lehet majd – mondta a lapnak Tóth Mihály, a Panorama Deck szóvivője. A kapitány hozzátartozói  nem akarják, hogy az a hely legyen végső nyughelye, ahol a halálát lelte. Szerettük hamvait nem szórják a Dunába, hanem utána a nyilvánosság kizárásával, szűk családi körben temetik el. Azt is külön kérték, hogy a Dunán tartott búcsúztatón óvják őket a sajtónyilvánosságtól.
Szerző
Témák
Hableány