Zöldbuszokra adnak állami támogatást a településeknek

Publikálás dátuma
2019.07.08. 18:50

Fotó: ITK Holding
A következő 10 év során környezetbarát buszok beszerzésére 35,9 milliárd forint támogatást biztosít a 25 ezernél nagyobb lélekszámú települések önkormányzatai, illetve helyi közlekedési társaságai számára a kormány – jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára. A támogatás mértéke a jármű árának legfeljebb ötöde lehet.
Leginkább elektromos meghajtású buszok beszerzését támogatnák. Reményeik szerint a támogatás mintegy 160 milliárd forint beruházást ösztönöz, aminek nyomán a nemzeti busztstratégia részeként 1290 darab környezetkímélő közlekedési eszköz állhat forgalomba. A megcélzott településeken jelenleg mintegy 2900 busz közlekedik, ezek nagy része idős és korszerűtlen. Az új buszok beszerzéséhez szükséges források jelentős részét az önkormányzatoknak kell előteremteniük, az ITM keresi a lehetőségeket a finanszírozás elősegítéséhez – tette hozzá. György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a tájékoztatón abbéli reményének adott hangot, hogy a buszok, részegységek legalább fele hazai gyártásúnak számít majd. Az érdeklődő települések ebben az évben mintaprogram keretében elektromos buszokat kapnak használatra. Ezután várják a működtetési és a töltési lehetőségekkel kapcsolatos tapasztalatokról szóló visszajelzéseket, ennek alapján indul majd meg a buszok cseréje. Kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta: a hatástanulmány szerint az igényeket 4-5 buszgyártó ki tudja elégíteni. Megjegyzendő: miután tavaly a Mol és a főpolgármesteri hivatal a budapesti tömegközlekedés megújítását is célzó stratégiai megállapodást kötött, az olajcég megvette a fővárosi és debreceni piacra buszokat gyártó ITK Holdingot. 

Egyetlen örököse lehet Andy Vajnának

Publikálás dátuma
2019.07.08. 15:47

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
1,3 milliárd forintot örökölhet valaki a kormánybiztos után.
Andy Vajna fő vagyonkezelő cége, az AV Investment, amely az elhunyt filmproducer hétmilliárd forintjának sorsáról rendelkezik, közel egy hónapos késéssel adta le 2018-as beszámolóját. A dokumentum ezzel a mondattal zárul: „A Vajna András György által 2018. évben felvett osztalékelőleg (…) Vajna András Györgyöt, illetve az örökösét illeti meg” – írja a G7.  A portál beszámolója szerint
ez azt jelenti, hogy nemcsak a tavalyi, több mint tízmillió dolláros nyereséget, hanem a korábban felhalmozott profitot is kivették a cégből.

A 25 millió dolláros osztalékfizetés több mint másfélszer annyi, mint amennyit a tulajdonos a korábbi években kivett ebből a társaságból.    Vajna halála előtt átszervezte cégbirodalmát, amelynek jelenleg így kizárólagos tulajdonosa egy korábban szintén a néhai filmügyi biztoshoz kötött amerikai cég, a Cinergi Picture Entertainment Inc. lett. Elvileg tehát az Egyesült Államokba kellene mennie a pénznek, ám a teljes összeg mégsem kerül majd át. Az AV Investments ugyanis tavaly úgy döntött, hogy osztalékelőleget is fizet, és a mostani, június 19-re dátumozott alapítói határozat szerint ebből  
4,52 millió dollár (1,3 milliárd forint) közvetlenül Andy Vajnát, illetve, örökösét illeti meg.

Ez a  megfogalmazás egyetlen örökösre utal. Igaz, a szövegben hivatkoznak az alapító okiratra, így ez lehet, hogy csak formalitás.   A határozatot a Cinergi ügyvezetőjeként írta alá Samuel R. Falconello, aki Vajna régi bizalmasa és egyébként az AV Investments társ-ügyvezetője is.
A portál információi szerint a Cinergi is Vajna tulajdonában volt, tehát az oda kerülő osztaléknak is az örököst kellene illetnie.

Annak kiemelése azonban, hogy ez a 4,5 milliós rész lehet a Vajna-örökösé, utalhat arra is, hogy a Cinergit már más birtokolja.
Szerző
Témák
Andy Vajna vagyon

Új járatokat indít Budapestről a Wizz Air

Publikálás dátuma
2019.07.08. 15:31

Fotó: Shutterstock
Kazanyba indítanak gépeket a téli menetrendi időszaktól, Marosvásárhelyre pedig október végétől naponta közlekednek majd a cég Airbus A320-asai – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter.
Szijjártó Péter Magyarország alapvető érdekének nevezte, hogy gyors és hatékony összeköttetései legyenek a világgal. Hozzátette, hogy a nemzet határai nem egyeznek meg az ország határaival, a gazdaság nyitott, a GDP 86,5 százalékát az export adja, így a pontos eljutás rendkívül fontos. A marosvásárhelyi járatkínálat bővítését nemzetpolitikai érdekekkel magyarázta Szijjártó Péter. Mint mondta, fontos, hogy a határon túli magyarokkal minél egyszerűbb és akadálymentes legyen a kapcsolattartás. A bővítéssel éves szinten 38 ezer helyett 132 ezer helyet biztosít járatain a Wizz Air október végétől. A kazanyi járat megnyitásával kapcsolatban azt mondta, 2015 óta tárgyaltak Oroszországgal, a magyar állam pályázatot írt ki a szolgáltatás teljesítésére, amelyet a Wizz Air nyert meg, módosították a bilaterális légügyi egyezményt, amelyet az orosz fél is jóváhagyott, így október végétől szerdán és vasárnap közlekedhet a járat. Szijjártó Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy Tatárföld egyebek mellett a magyar mezőgazdasági termékek fontos felvevőpiaca lehet. Váradi József, a Wizz Air vezetője a sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy marosvásárhelyi járatuk több mint 10 éve üzemel, de szűk réteget tudtak a heti két járattal kiszolgálni, a naponta közlekedő új járat viszont a turisztikai mellett üzleti célú utazóknak is jó megoldás. A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy Kazany a harmadik orosz város, amely elérhetővé válik a Wizz Air hálózatában, és a jövőben is kezdeményezői lesznek a keleti járatok nyitásának. Nyugat-Európa egyre telítettebb, Kelet-Európa viszont még felfedezetlen – jegyezte meg. A sajtótájékoztatót követően Szijjártó Péter kérdésre válaszolva elmondta, fontos, hogy Magyarországról egyre több célállomás legyen elérhető közvetlenül, de a szabályokat mindenkinek be kell tartania, a repülőtérnek pedig megfelelő szolgáltatási színvonalat kell biztosítania.
Szerző