Már megkaphatta volna a világörökségi címet a Limes, ám az Orbán-kormány az utolsó pillanatban elkaszálta

Publikálás dátuma
2019.07.08. 21:36

Fotó: H. Szabó Sándor / MTI
18 éve dolgoztak rajta, hogy megvalósuljon, azonban a magyar kormány egy indoklás nélküli határozattal keresztbe húzta az eljárást.
2009 óta Magyarország legfontosabb világörökségi várományos helyszíne a Limes, azaz a Római Birodalom határa. Ez egy őrtornyokból, erődökből és katonai táborokból álló védelmi rendszer volt a birodalom határán – írja a 444.  A Limes több szakasza szerepel már az UNESCO világörökségi listáján, 
a magyar szakaszt végül kb. 18 éves szakmai előkészítőmunka után, 2018 elején Németországgal, Ausztriával és Szlovákiával együtt jelöltük a listára.

A tervek szerint július elején Bakuban meg is született volna a döntés arról, hogy a Limes ezen szakasza megkapja a világörökség minősítést. Azonban 2019 májusában
a magyar kormány egy határozattal váratlanul kivette a Hajógyári-szigetet a világörökségi várományos helyszínek közül. A határozathoz nem tartozott indoklás.

A Hajógyári-sziget pedig a Limes része, ott van a Hadrianus-palotának nevezett helytartói palota is. Mivel az eredeti jelölésben a sziget is szerepelt, az ICOMOS ennek megfelelően készítette el a szakvéleményét, most újat kell készíteniük a helyszín új határaival, így az eljárás csúszni fog. A portál nemzetközi örökségvédelmi forrásai szerint 
a kialakult helyzet nagyon kínos a magyar kulturális diplomáciára nézve, hiszen az osztrák-német-szlovák-magyar jelölésnek Magyarország volt a koordinátora, most mégis a magyar kormány miatt csúszik tovább az eljárás.

Szerző

A Nature magazin is írt az MTA helyzetéről

Publikálás dátuma
2019.07.08. 20:55

Fotó: Népszava
A világ leghíresebb tudományos magazinja kiemeli, hogy a nemzetközi tudományos közösség kiáll az Akadémia mellett
A világ leghíresebb tudományos magazinja, a Nature is beszámolt arról, hogy a kormány átveszi az irányítást az MTA-hoz tartozó kutatóhálózat felett vette észre elsőként a HVG. A cikk beszámol a tiltakozásokról, a nyílt levelekről és a június 2-i parlamenti szavazásról, amely után a kormány megkapja az ellenőrzést a több mint 40 kutatóintézet felett. A magazin megemlíti kormány az innovációs teljesítmény növeléséről beszél a kutatóintézeti hálózat elvételének okaként, de a lépés nemzetközi visszhangja azt mutatja, a magyar tudományos és oktatási szabadságot féltik. A törvény, amit addig még Áder Jánosnak is alá kell írnia, jövő hónapban lép hatályba.
Szerző
Témák
MTA

Nyílt levélben reagált a győri püspök az Apor Vilmos Katolikus Iskola igazgatójának kirúgására

Publikálás dátuma
2019.07.08. 19:32

Fotó: Népszava
Kiss Zoltán hirtelen kirúgása miatt korábban több százan tiltakoztak.
Veres András győri megyéspüspök a Győri Egyházmegye honlapján nyílt levélben magyarázza a győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont igazgatójának, Kiss Zoltánnak a leváltását – vette észre a 24.hu. Az elismert igazgató hirtelen kirúgása miatt korábban több százan tiltakoztak. „Megtiszteltetésnek vettem volna, ha a levél megírása előtt megkeresnek a kérdéseikkel. Bizonyára tudtam volna Önök számára megnyugtató válaszokat adni. Az egyoldalú vagy torzított információk sok félreértéshez vezetnek. 
Sajnos a kérdések őszinte tisztázása ma már nem lehetséges, mert Önök gyermekeik iskolájáért aggódva – s ezt az aggodalmat nekem meg sem előlegezve, rólam azt fel sem tételezve, és elvitatva tőlem minden jó szándékot, például, hogy nekem is fontos az iskola jövője –, a nyilvánossághoz fordultak.

Miután számomra félő, hogy bármit válaszolok, Önök részéről az eljárás ugyanaz lesz, továbbítják a sajtóhoz, és én nem akarnám senki személyes ügyeit a nyilvánosság elé tárni – az érintettnek ezeket elmondtam a személyes beszélgetésben –, így csak röviden tudok Önöknek válaszolni”– kezdte sorait Veres. A megyéspüspök a történtekre a következő magyarázattal szolgált: „Kiss Zoltán igazgató úr megbízása 2019. július 31-én lejár, ezért több mint egy hónappal előbb, 2019. június 25-én a hivatalomban fogadtam, hogy megbeszéljem vele, a megbízását nem kívánom újabb öt évre meghosszabbítani. A legfőbb okaimat személyes megbeszélésünk alkalmával részletesen ismertettem vele. 
Munkáját és áldozatosságát méltó módon megköszöntem, és lehetőséget kínáltam neki arra, hogy továbbra is tanítson az iskolában, mint az igazgatói megbízása előtt.”

A szülői munkaközösséghez intézett levélben azt is kifejti: „Örülök, hogy Önök elégedettek az iskolában folyó oktató-nevelő munkával, az iskola szellemiségével, a pedagógusok színvonalas munkájával, valamint, hogy „A leírtak alapján remélem, Önök számára is nyilvánvaló, hogy sem méltánytalan, sem váratlan, sem érdemeit el nem ismerő, sem megalázó nem voltam Kiss Zoltán igazgató úrral szemben.” Kiss korábban a következőképpen reagált a történtekre: 
„Remélem, egyszer majd megértem, hogy miért kellett ennek így történnie, mire volt ez jó”.

Szerző
Témák
püspök Győr