Szabad szemmel: Ha bukik Merkel jelöltjének mosolyoffenzívája, Orbán és barátai fontos posztokat szakíthatnak

Publikálás dátuma
2019.07.09. 07:46

Financial Times: Von der Leyen nem akar az illiberálisok embere lenni

A lap valószínűnek tartja, hogy a Merkel kancellár által előrántott Urusla von der Leyen össze tudja szedni a többséget, és így az Európai Bizottság elnöke lehet. Feladata azonban nem könnyű a korábbinál széttöredezettebb törvényhozásban, ahol a képviselők még a sebeiket nyalogatják, mivel egyes államok felrúgták a csúcsjelölti-rendszert. A szocialisták azért mérgesek, mert több mint 30 órányi tárgyalás után meghiúsultak emberük, Frans Timmermans álmai, a zöldek pedig azon akadtak ki, hogy hoppon maradtak a vezető tisztségek elosztásánál. Ha a Haladó Szövetség nem áll be a német politikus mögé, akkor létrejöhet alternatív többség, benne a magyar, lengyel és olasz euroszkeptikus, illetve konzervatív-nacionalista pártokkal. Elemzők két változatból indulnak ki: összeáll a három nagy frakció, az 395 voksot jelentene a szükséges 376-hoz képest. De még az is lehet, hogy így is csupán 380 szavazat jön össze, tartózkodások, távolmaradások miatt. A másik megoldás, hogy von der Leyent támogatja az Európai Konzervatívok és Reformisták pártcsaládja, benne a PiS-szel. Várható, hogy a Matteo  Salvini-féle olasz Liga is felsorakozik mögé, ami már mesés számú képviselőt jelentene. Többet annál a 422-nél, mint amennyit Jean-Claude Juncker szerzett 5 éve. Ám mivel Orbán Viktor már közölte, hogy elfogadja von der Leyent, az alighanem szeretné elkerülni a vádat, hogy az illiberális, EU-ellenes kormányok segítségére szorul. De ha mégis azok bizonyulnak a döntő erőnek, akkor cserében valószínűleg fontos posztokat követelnek maguknak. Ennélfogva a kiszemelt politikus reméli, hogy sikerül elkerülnie az alternatív többséget.

Der Standard:

Paul Lendvai úgy látja, szerencsés fordulatot hozhat a demokratikus EU számára, ha két erős nő vezetné a Bizottságot, illetve az Európai Központi Bankot. Hogy Urusla von der Leyen miként került a képbe, arról összeesküvés elméletek terjednek. Manfred Weber és a cinizmusban felülmúlhatatlan orbáni propaganda gépezet azt állítja, hogy Emmanuel Macron francia elnök és a magyar kormányfő varázsolta elő a kalapból a német politikust. Az elemzés emlékeztet arra, hogy a hír kapcsán a Süddeutsche Zeitung vezércikke arra figyelmeztetett: igen kellemetlen következményei volnának, ha tényleg összejátszott a narcisztikus francia elnök és a reakciós magyar nacionalista. A szerző utal arra, hogy a csúcsjelölti rendszer igazából nem demokratikus. Nem szerepel az alapszerződésekben, és nem az nyer a végén, aki a legtöbb voksot kapta a polgároktól, hanem akinek többsége van az EP-ben. Emellett idézi, hogy Weber cseppet sem tett volna jót a Bizottságnak, hiszen 2010 óta pátyolgatta Orbánt és lehetővé tette, hogy a politikus és a Fidesz sok milliárdos anyagi támogatást zsebeljen be. A miniszterelnök azért fordult pártfogója ellen, mert meg akarta bosszulni, hogy az hangosan kiállt a magyar kormánypárt felfüggesztése mellett. Frans Timmermans pedig azon bukott el, noha egy időben Angela Merkel és Macron is őt szerette volna, hogy a jogállamot védelmezte, ám ezért az összes közép-európai állam, valamint Matteo Salvini Olaszországa sem kért belőle.  
Szerző
Frissítve: 2019.07.09. 07:47

Mészáros Lőrinc vasfüggönyéről cikkezik a német sajtó

Publikálás dátuma
2019.07.09. 07:28

Ha parancsszó érkezik, menten elbukik a civilek küzdelme.
Vasfüggöny ereszkedik le a Balatonon a "pórnép és az oligarchák" közé, írja a Tagesspiegel. A tó mellett élők a rendszerváltás után elérték, hogy használhassák a szabad strandokat, ám ez a joguk veszélybe került. Az Aligán élők által indított civil mozgalom 2000-ben elérte, hogy a településen a part legalább 30 százalékát a nagyközönség számára kell fenntartani. Csakhogy Aligán a legértékesebb rész tavaly Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került, aki jó kapcsolatokat ápol Orbán Viktorral. Az ügyletben pedig a partnere Tiborcz István, a kormányfő veje volt. A polgármester azt mondja, hogy nagy-nagy érdekekkel kerültek szembe. Az új tulajdonosok ugyanis lezárták azt a részt, amely a Club Aligában a jachtkikötő mólójához vezető szakaszt, mondván, hogy a horgászok túl sok szemetet hagynak maguk után. Pedig olyanokról van szó, akik kizárólag éves bérlettel pecázhatnak. A civilek most abban bíznak, hogy érvényt tudnak szerezni a csaknem 20 évvel ezelőtt született jogszabálynak. Képviselőjük szerint azonban az emberek attól tartanak, hogy ha parancsszó érkezik, akkor hiába minden. Csak abban bíznak, hogy ősszel jönnek a helyi választások, ezért a fideszes képviselők nem élnek a többségükkel.
Szerző

Salvini: „Az a cél, hogy a Lampedusán partraszállt migránsokat más EU-tagországok fogadják be”

Publikálás dátuma
2019.07.08. 21:55

Fotó: AFP
Az olasz belügyminiszter példaszerű büntetést követel azon civil szervezet számára, amely a tiltás ellenére múlt szombaton 41 menekültet szállított Lampedusara.
Matteo Salvini  hétfőn ismét a Földközi-tengerből kimentett menekültek EU-tagállamok közötti szétosztását szorgalmazta. A miniszter emellett hangsúlyozta: példaszerű büntetést követel azon civil szervezet számára, amely a tiltás ellenére múlt szombaton 41 menekültet szállított Lampedusa szigetére. Olaszország jelenleg további EU-tagállamok jelentkezését várja annak a 41 menekült a befogadására, akiket az Alex nevű mentőhajó szállított Lampedusa szigetére. 
„Az a cél, hogy a legutóbb Lampedusán partraszállt migránsokat más EU-tagországok fogadják be”

–mondta el Salvini hétfőn. A Mediterranea olasz civil szervezet egyik hajója, az Alex 54 embert mentett ki múlt csütörtökön a líbiai partoknál, a következő napon 13 embert evakuálni kellett a hajóról Lampedusára egészségügyi okok miatt.
A hajó - fedélzetén 41 menekülttel - múlt szombaton kötött ki Lampedusán, dacolva Salvini tiltásával.

A mentőhajó kapitánya számára Salvini példaszerű büntetést követel. „Látni fogjuk, hogy azok, akik megszegik az olaszországi törvényeket, büntetést kapnak. Tisztelem az igazságszolgáltatás függetlenséget, de olyan ítéletekre van szükségünk, amelyek Olaszországot segítik; garantálják a biztonságot és a határvédelmet” – fogalmazott az olasz belügyminiszter. Olasz sajtójelentések szerint
a mentőhajót lefoglalták az olasz hatóságok, a hajó kapitánya, Tommaso Stella ellen pedig nyomozás indult „illegális bevándorlás segítése” miatt.

Mindeközben július 18-ra halasztották el Carola Racketének - a Sea-Watch 3 hajó kapitányának - keddre tervezett meghallgatását. Az ügyészség közlése szerint a halasztás oka az ügyvédek sztrájkja.  Az APA osztrák hírügynökség értesülései szerint az ügyben 
az ügyészség várhatóan leghamarabb a nyarat követően határozhat arról, hogy eljárást indít, vagy ejti az illegális bevándorlás segítése miatti vádakat.

A holland zászló alatt hajózó Sea-Watch 3, amelyet egy német jótékonysági szervezet üzemeltet, két hétig volt a tengeren 40 afrikai menekülttel a fedélzetén. A hajó arra várt, hogy engedélyt kapjon Olaszországtól vagy valamelyik EU-tagállamtól a kikötésre. A Sea-Watch 3 az olasz hatóságok tiltása ellenére hajózott be Lampedusa kikötőjébe június végén, és a manőver közben nekiment egy olasz hajónak, amely megpróbálta megakadályozni, hogy a civil hajó kiköthessen. A mentőhajó 31 éves német kapitányát, Carola Racketét ezért őrizetbe vették, és büntetőeljárást kezdeményezett ellene az olasz vádhatóság. Rackete azóta ismét szabadlábon van.
Szerző
Témák
menekültek