Mészáros Lőrinc vasfüggönyéről cikkezik a német sajtó

Publikálás dátuma
2019.07.09. 07:28

Ha parancsszó érkezik, menten elbukik a civilek küzdelme.
Vasfüggöny ereszkedik le a Balatonon a "pórnép és az oligarchák" közé, írja a Tagesspiegel. A tó mellett élők a rendszerváltás után elérték, hogy használhassák a szabad strandokat, ám ez a joguk veszélybe került. Az Aligán élők által indított civil mozgalom 2000-ben elérte, hogy a településen a part legalább 30 százalékát a nagyközönség számára kell fenntartani. Csakhogy Aligán a legértékesebb rész tavaly Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került, aki jó kapcsolatokat ápol Orbán Viktorral. Az ügyletben pedig a partnere Tiborcz István, a kormányfő veje volt. A polgármester azt mondja, hogy nagy-nagy érdekekkel kerültek szembe. Az új tulajdonosok ugyanis lezárták azt a részt, amely a Club Aligában a jachtkikötő mólójához vezető szakaszt, mondván, hogy a horgászok túl sok szemetet hagynak maguk után. Pedig olyanokról van szó, akik kizárólag éves bérlettel pecázhatnak. A civilek most abban bíznak, hogy érvényt tudnak szerezni a csaknem 20 évvel ezelőtt született jogszabálynak. Képviselőjük szerint azonban az emberek attól tartanak, hogy ha parancsszó érkezik, akkor hiába minden. Csak abban bíznak, hogy ősszel jönnek a helyi választások, ezért a fideszes képviselők nem élnek a többségükkel.
Szerző

Salvini: „Az a cél, hogy a Lampedusán partraszállt migránsokat más EU-tagországok fogadják be”

Publikálás dátuma
2019.07.08. 21:55

Fotó: AFP
Az olasz belügyminiszter példaszerű büntetést követel azon civil szervezet számára, amely a tiltás ellenére múlt szombaton 41 menekültet szállított Lampedusara.
Matteo Salvini  hétfőn ismét a Földközi-tengerből kimentett menekültek EU-tagállamok közötti szétosztását szorgalmazta. A miniszter emellett hangsúlyozta: példaszerű büntetést követel azon civil szervezet számára, amely a tiltás ellenére múlt szombaton 41 menekültet szállított Lampedusa szigetére. Olaszország jelenleg további EU-tagállamok jelentkezését várja annak a 41 menekült a befogadására, akiket az Alex nevű mentőhajó szállított Lampedusa szigetére. 
„Az a cél, hogy a legutóbb Lampedusán partraszállt migránsokat más EU-tagországok fogadják be”

–mondta el Salvini hétfőn. A Mediterranea olasz civil szervezet egyik hajója, az Alex 54 embert mentett ki múlt csütörtökön a líbiai partoknál, a következő napon 13 embert evakuálni kellett a hajóról Lampedusára egészségügyi okok miatt.
A hajó - fedélzetén 41 menekülttel - múlt szombaton kötött ki Lampedusán, dacolva Salvini tiltásával.

A mentőhajó kapitánya számára Salvini példaszerű büntetést követel. „Látni fogjuk, hogy azok, akik megszegik az olaszországi törvényeket, büntetést kapnak. Tisztelem az igazságszolgáltatás függetlenséget, de olyan ítéletekre van szükségünk, amelyek Olaszországot segítik; garantálják a biztonságot és a határvédelmet” – fogalmazott az olasz belügyminiszter. Olasz sajtójelentések szerint
a mentőhajót lefoglalták az olasz hatóságok, a hajó kapitánya, Tommaso Stella ellen pedig nyomozás indult „illegális bevándorlás segítése” miatt.

Mindeközben július 18-ra halasztották el Carola Racketének - a Sea-Watch 3 hajó kapitányának - keddre tervezett meghallgatását. Az ügyészség közlése szerint a halasztás oka az ügyvédek sztrájkja.  Az APA osztrák hírügynökség értesülései szerint az ügyben 
az ügyészség várhatóan leghamarabb a nyarat követően határozhat arról, hogy eljárást indít, vagy ejti az illegális bevándorlás segítése miatti vádakat.

A holland zászló alatt hajózó Sea-Watch 3, amelyet egy német jótékonysági szervezet üzemeltet, két hétig volt a tengeren 40 afrikai menekülttel a fedélzetén. A hajó arra várt, hogy engedélyt kapjon Olaszországtól vagy valamelyik EU-tagállamtól a kikötésre. A Sea-Watch 3 az olasz hatóságok tiltása ellenére hajózott be Lampedusa kikötőjébe június végén, és a manőver közben nekiment egy olasz hajónak, amely megpróbálta megakadályozni, hogy a civil hajó kiköthessen. A mentőhajó 31 éves német kapitányát, Carola Racketét ezért őrizetbe vették, és büntetőeljárást kezdeményezett ellene az olasz vádhatóság. Rackete azóta ismét szabadlábon van.
Szerző
Témák
menekültek

Lemondott a botrányba keveredett horvát miniszter

Publikálás dátuma
2019.07.08. 21:37
Képünk illusztráció!
Fotó: Stipe Mayic / Anadolu Agency
Nem tudta megmondani, hogyan szerezte hatalmas vagyonát.
Lemondott hétfőn Lovro Kuscevic horvát közigazgatási miniszter, miután a média napok óta azt firtatta, hogy miként tett szert hatalmas vagyonára - közölte a helyi sajtó. Kuscevic a jobboldali kormányzó párt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) politikai titkári tisztségéről is lemondott. Andrej Plenkovic horvát kormányfő mindkét lemondást elfogadta. A miniszterelnök a sajtónak úgy nyilatkozott: a média nyomása miatt úgy döntött, elfogadja a miniszter lemondását, mert a botrány ártott a kormány megítélésének és Kuscevicnek is. Hozzátette: a politikus parlamenti képviselőként folytatja munkáját. Kuscevic szerint 
„alaptalanok az ellene irányuló támadások, de nem akart a kormány terhére lenni”.

Kuscevic nem az első miniszter a kabinetben, akit botrányok lengenek körül. Ugyanakkor a múlt héten a kisebbik koalíciós partner, a liberális Horvát Néppárt (HNS) ultimátumot adott a miniszterelnöknek: vagy a közigazgatási miniszter vagy ők távoznak a kormányból. Sajtóhírek szerint amennyiben a kormányfő nem engedett volna a nyomásnak, azzal "aláírta volna" az előre hozott parlamenti választásokat. A lapok magas rangú HDZ-s vezetőkre hivatkozva arról is cikkeztek, hogy Plenkovic átalakítja kormányát: meneszti ugyan miniszterét, de egyúttal koalíciós partnerétől is megválik.
Az Index horvát hírportál először arról számolt be, hogy Kuscevicnek több olyan ingatlanja is van, amelynek törvényes eredetére nem tud magyarázatot adni.

A sajtó kiderítette, hogy a miniszter, amikor Brac szigetének elöljárója volt, több mezőgazdasági földterületet is megvásárolt, majd később építési területté nyilvánította, és többszörös áron adott túl rajta, jelentős haszonra téve szert. A HNS üdvözölte a kormányfő döntését. Közleményében azt írta: az a személy, aki politikai befolyását saját hasznára fordítja, nem tölthet be közhivatalt. 
„Számunkra a HNS-ben ez erkölcsi kérdés és politikai felelősség. Amennyiben a büntetőjogi felelősség kérdése is felvetődik, azt a már az illetékes hatóság hatásköre”

– hangsúlyozták.
Szerző
Témák
vagyon horvát