Előfizetés

Ungváry otthagyja a Veritas-t

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.09. 18:04

Fotó: Népszava
A történész azt ígéri, még a héten elárulja, "mi az a konkrét ok, ami ellehetetlenítette a közös munkát".
Ungváry Krisztián történész saját kezdeményezésére, közös megegyezéssel távozik a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár állományából - írja a 24.hu. A portál értesülését megerősítette Ungváry, aki azt ígérte, még a héten elárulja, "mi az a konkrét ok, ami ellehetetlenítette a közös munkát".
Ungváry Krisztián a Fidesszel kritikus 1956-os Intézet munkatársa volt, mígnem a kormány egy rendelettel a miniszterelnök emlékezetpolitikáját támogató Veritasba olvasztotta az intézetet, ahová a kilenc munkatársából négyen, köztük Ungváry is ment.

A nap ugyan kisüt, de szerdán sem lesz melegebb 26 foknál

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.09. 16:45
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Kárpát-medence fölé szárazabb és hűvösebb levegő érkezik, változóan felhős időre lehet számítani, zápor, zivatar csak kevés helyen alakulhat ki.
Kedd éjszaka kissé és közepesen felhős idő várható csapadék nélkül. Főként délen zárt is lehet a felhőzet, ami szerda napközben felszakadozik, és már csak egy-egy zápor fordulhat elő. Szerdán mindenhol kisüt a nap, és gomolyfelhők alakulnak ki. A déli órákban az ország északkeleti harmadában helyenként zápor, zivatar is előfordulhat. Az élénk északi, északnyugati szél napközben a Dunántúlon és a főváros térségében időnként megerősödik.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 10-16 fok között alakul, de az északi völgyekben és a homokhátságokon 6-9 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 22 és 26 fok között valószínű.

Időjárási helyzet Európában

Oroszország európai részén többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el, ami változékonnyá teszi a térség időjárását. Arrafelé közepesen és erősen felhős az ég, és többfelé fordul elő csapadék. A ciklon hidegfrontja az Azovi- és a Fekete-tengeren, illetve Balkán-félszigeten át Szlovéniáig húzódik, ami mentén néhol heves zivatarok is kialakulnak. A front előtt még 30 fok fölé melegszik fel a levegő, mögötte többnyire 20-27 fokot mérnek, de Lengyelországban és a balti térségben csak 15-18 fok van.
Ugyancsak felhősebb, csapadékosabb az idő Spanyolország északi részén és a Pireneusok északi oldalán, több helyről jelentettek 20-50 mm csapadékot. Anticiklon és eseménytelen időjárás inkább csak a Földközi-tenger középső és keleti régióiban található. Kontinensünkön itt van a legmelegebb, Görögországban 35-39 fok között alakul csúcshőmérséklet.
Szerda estig a Kárpát-medence fölé kissé szárazabb és hűvösebb levegő érkezik, változóan felhős időre lehet számítani, zápor, zivatar csak kevés helyen alakulhat ki.

"Gázkamrában a helyük" - ismeretlenek meggyalázták a Roma Holokauszt Emlékművét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.09. 16:37
A roma holokauszt emlékműve
Fotó: Népszava
Gyűlöletkeltő felirat került az emlékműre, az elkövető a melegeket és Sorost is kivégeztetné.
"Buziknak, pedofiloknak és George Sorosnak gázkamrában a helye" - írták ismeretlenek a budapesti Nehru parton álló Roma Holokauszt Emlékműre. Az emlékmű meggyalázását Setét Jenő roma jogvédő vette észre, aki közösségi oldalán tett közzé képet erről, utalva rá: az ellenzéki együttműködésben résztvevő, korábban rasszizmusáról híres Jobbiknak most illene elhatárolódnia a gyűlöletkeltéstől, és az általában vett ellenzéknek az emlékmű megtisztításával lehetne kifejeznie, hogy törődik a magyar cigányság sorsával.
A haláltáborok krematóriumainak izzó kemencéjét szimbolizáló emlékművet egyébként rendszeresen összefirkálják, mint Setét írta, ez már "ezredszer" történik meg. A roma holokauszt, a porajmos a nácik által a cigányság ellen elkövetett etnikai tisztogatás volt. Mivel az áldozatok többségét még csak nyilvántartásba sem vették, nem lehet pontosan tudni, hány élet veszett el - a becslések 200 ezertől 2 millióig terjednek.
A melegek és pedofilok összemosása egyébként visszatérő eleme a kormánypárti gyűlöletkeltésnek. A Budapest Pride-ot megelőzően ugyanezzel próbálkoztak azok a provokátorok, akik a rendezvény nevében kamu plakátokat ragasztottak ki Budapest-szerte. És burkoltan, de hivatkozik erre Boldog István fideszes frakcióvezető is, ahányszor éppen eszébe jut a Pride betiltását követelni. Boldog a Horthy Miklóssal való viccelődésért is börtönbe küldené a melegeket, mint annak az egyenjogúságért tartott fővárosi menet napján egy online kirohanásában hangot adott. A holokauszt különben a melegeket is érintette: 50-60 ezer homoszexuális férfit zártak koncentrációs táborokba, a túlélőket pedig a hatályos törvények miatt a táborok felszabadítása után újra bebörtönözték.
Sokszor és sokan adtak már hangot annak is, hogy a Fidesz Soros György elleni gyűlölet-kampánya antiszemita klisékre építő, zsidóellenes hangulatkeltés. A kormány ezt nem látja valós problémának.