Rendőrök lőttek agyon két tüntetőt a nigériai parlamentnél

Publikálás dátuma
2019.07.09. 20:26

Fotó: KOLA SULAIMON / AFP
2015 óta követeli egy mozgalom, hogy az őrizetbe vett vezetőjüket szabadon engedjék; azóta 400 tagjukat ölhették meg a kormány emberei.
Lezárták kedden a nigériai parlament környékét, miután lövéseket váltott egymással tüntetők egy csoportja és a rendőrség, írja a Reuters. A felek egymást vádolják az első lövés leadásával.
Két rendőrt a lábán ért találat, hatot pedig lebunkóztak, akkor sérültek meg. A demonstrálók ezzel szemben két halálos áldozatról számoltak be.

A Nigériai Iszlám Mozgalom (IMN) tüntetett egyébként, az ország síita kisebbségének nevében. A parlamentnél rendszeresek a békés megmozdulásaik: az IMN 2015-ben őrizetbe vett vezetőjének, Ibrahim Zakzaky-nak szabadon engedését követelik.
Emberi jogi szervezetek szerint a nigériai kormány emberei az elmúlt négy évben a mozgalom 400 tagjával végeztek.

A rendőrségi közlemény szerint 40 embert őrizetbe vettek a keddi demonstráción, és csak "minimális erőt" alkalmaztak a tömeggel szemben. Szemtanúk messziről látható könnygázfelhőkről és füstről számoltak be.
Szerző
Témák
Nigéria

Strache-botrány: Kurz pártjánál is vizsgálódik az osztrák ügyészség

Publikálás dátuma
2019.07.09. 20:04
Képkocka az ibizai videóból
Fotó: SPIEGEL-SÜDDEUTSCHE ZEITUNG/DPA / Picture-Alliance / AFP
Az osztrák kormány bukásához vezető videón az egyik FPÖ-s politikus azzal hencegett, hogy két másik párt is él az általuk felvázolt korrupciós módszerekkel.
Nemcsak az Osztrák Szabadságpártnál (FPÖ), hanem az Osztrák Szociáldemokrata Pártnál (SPÖ) és a korábbi kancellár, Sebastian Kurz Osztrák Néppártjánál (ÖVP) is vizsgálódik a gazdasági bűncselekményekkel és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség illegális pártfinanszírozás után kutatva Ausztriában.
Az illegális pártfinanszírozás gyanúját ugyanaz a rejtett kamerás felvétel veti fel, amely miatt lemondásra kényszerült Heinz-Christian Strache alkancellár, az FPÖ akkor vezetője, széthullott az ÖVP és az FPÖ koalíciója, majd később az ügy közvetve az egész osztrák kormány bukásához vezetett.

A Falter című osztrák lap, valamint a német Süddeutsche Zeitung és a Der Spiegel című hírmagazin betekintést nyert egy négyoldalas iratba, amely május végén kelt és amelyben a vádhatóság azt írja, hogy a rendőrségnek nemcsak az FPÖ-höz köthető alapítvány ügyeit kell átvizsgálnia, hanem annak is utána kell néznie, hogy az ÖVP-hez és az SPÖ-höz közel álló alapítványokhoz érkezett-e olyan adomány, amelynek valódi címzettje maga a párt.
A botrányos, 2017-es ibizai felvételen Strache alapvetően támogatásért cserébe közbeszerzési megbízásokat ajánlott egy magát orosz milliárdosnak kiadó nőnek, és
Strache akkori párttársa, Johann Gudenus arról beszél, hogy ezt a korrupt módszert az ÖVP és az SPÖ is alkalmazza. Ezt a pártok következetesen tagadják.

A politikus többek között arról is beszélt, hogy "egy Orbán Viktoréhoz hasonló médiabirodalmat" akarnak, majd a Népszabadságot bezáró Heinrich Pecináról pedig azt mondta: ő egy "befektető, aki minden magyar médiát felvásárolt Orbánnak az utóbbi 15 évben és előkészítette neki őket".

Bezárták Európa egykor legnagyobb menekülttáborát

Publikálás dátuma
2019.07.09. 19:33

Fotó: ANDREAS SOLARO / AFP
A Mineo melletti létesítményben egykor 4100 embert tartottak fogva, és Salvini is itt "bizonyosodott meg" arról, hogy a háttérhatalmak Olaszország népességcseréjét szervezik.
Hivatalosan is bezárták a szicíliai Mineo melletti menekülttábort, Európa egykori legnagyobbját, írja az Al Jazeera. A szélsőjobboldali belügyminiszter, Matteo Salvini sajtóbejárást is tartott az egykor akár 4100 embert is befogadni képes létesítményben, melyben annak bezárása előtt már csak 152 embert tartottak fogva.
Salvini már régóta a tábor felszámolásának szükségességét hangoztatja. 2017-ben egy éjszakát is eltöltött itt, utána pedig a "népességcsere" rasszista közhelyéről nyilatkozott, emlékeztet az Al Jazeera: a Liga pártelnöke állította, hogy "tanúja volt", amint valakik Olaszország lakosságának afrikaiakra való kicserélését szervezik.
A menekülttábor nyitvatartása mellett annak mintegy 50 korábbi dolgozója tüntetett, mikor a belügyminiszter a helyszínre ért.
A tábor megítélése ellentmondásos; számos bűntény kötődik hozzá, miután az olasz vezetés nem biztosított elég erőforrást a rend fenntartásához. A környéken szintén a menekülteket okolták azért, amiért helyzetükből adódóan éhbérért is elvállaltak mezőgazdasági idénymunkákat, melyektől így elestek a helyiek. Ugyanakkor maga a létesítmény 400 munkahelyet biztosított a térségnek.
Olaszország az egyik fő kapuja az Észak-Afrikából a Földközi-tengeren át Európába tartó menekült-útvonalnak. 2016-ban 181 ezer menekült érkezett Olaszországba, idén az olasz kormány szerint eddig csak csak 3000.
Szerző