Orbánnal ünnepelte Cornstein a jogállamiságot

Publikálás dátuma
2019.07.09. 21:27

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A Zugligeti úti rezidencia kertje helyett idén a Budapesti Kongresszusi Központban rendezte meg függetlenség napi fogadását az amerikai nagykövetség. Nem ez volt az egyetlen változás: majd egy évtized után ugyanis újra részt vett és beszédet is mondott az ünnepségen a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor. Erre Eleni Kounalakis nagykövet hivatali ideje óta nem volt példa. Ami változatlan maradt: az amerikaiak határtalan vendégszeretete, a hamburgerek mennyisége és persze a szigorú biztonsági ellenőrzés a kapuknál. Az ünnepség hivatalos kezdete előtt David B. Cornstein amerikai nagykövet jelezte a meghívott újságíróknak – így lapunk munkatársának is –, hogy szívesen válaszol kérdésekre. Amikor azonban a CEU-ról kérdeztük, kitérő választ adva annyit mondott: szerinte az elmúlt években sokat elértek ebben az ügyben, és már „ideje lapozni”. Ezek után beszédét azzal kezdte: 
„Ez egy olyan nap, amikor a szabadságunkat, a jogállamunkat, a szólásszabadságot és a sajtószabadságot ünnepeljük, nemtől, bőrszíntől és kortól függetlenül.”

David B. Cornstein – aki külön üdvözölte a vendégek között Philip T. Reeker eurázsiai ügyekért felelős külügyi államtitkárt – később hosszan dicsérte Orbán Viktort és kabinetjét. „Úgy gondolom, Magyarország és az Egyesült Államok között baráti viszony alakult ki” – fogalmazott, s hozzátette, a kormány legtöbb miniszterével dolgozott már együtt, és ők olyan csapatot alkotnak, olyan együttműködésre képesek, amely mindkét országnak, de még a NATO-nak és Európának is hasznára válik. Orbán Viktor sem fukarkodott az elismerő szavakkal az angolul elmondott beszédében. „Az évek során érzelmekkel teli volt a kapcsolatunk az Egyesült Államokkal, voltak jó és rossz idők is. Most jó időket élünk, ezt köszönöm Davidnek.” A kormányfő szerint a két ország kapcsolatát az határozza meg, hogy milyen értékeket képviselnek, ma pedig ugyanazt védik. „Számunkra Magyarország, számukra pedig Amerika az első, egyaránt hazafias álláspontot képviselünk. Fontos számunkra a család, a férfiak és nők közötti egyenlőség, valamint a biztonság. És egyikünk se hajlandó elfogadni a napjaink politikájára jellemző álszentséget. Mi egy olyan közép-európai ország vagyunk, amely megértette a történelem kihívásait. Tudjuk, hogy amikor a Kelet és a Nyugat között konfliktus van, akkor mi veszítünk. Éppen ezért békére van szükségünk és a NATO tagjaként a világ legsikeresebb védelmi szövetségeseire.” A beszédek után a világhírű dzsesszénekes, Paul Anka adott koncertet.

“You Are My Destiny” címmel posztolt szentimentális képet Orbán közösségi oldalára

Publikálás dátuma
2019.07.09. 20:58

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
A magyar miniszterelnök az amerikai nagykövetség függetlenség napi ünnepségén vett részt a Budapest Kongresszusi Központban, ahol a Paul Anka adott különleges koncertet.
Szerző
Frissítve: 2019.07.09. 21:28

Folyosói interjú miatt tiltották ki az Index újságíróját a Parlamentből

Publikálás dátuma
2019.07.09. 18:08
Völner Pál és Varga Judit tartotta problémásnak az Index munkatársának viselkedését
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
A portál fellebbez az Országgyűlés Hivatalának döntése ellen.
December 31-ig szólóan kitiltották a Parlamentből az Index.hu egy munkatársát, Fábián Tamást egy folyosói interjú miatt. A portál azt írja, munkatársuk Varga Judit igazságügyminiszter-jelölt bizottsági meghallgatása után kérdezte a termet elhagyó Vargát és az államtitkárt, Völner Pált.
Az Országgyűlés Hivatala (OH) szerint Fábián "testi kontaktust is alkalmazva, folyamatosan lökdösődve akart interjút készíteni". Az Index szerint kollégájuk nem lökdösött, nem inzultált senkit, nem volt erőszakos, sőt: Völner volt az, aki a telefont tartó kezét többször arrébb lökte. Fellebbeznek az OH döntése ellen.
Szerző