Előfizetés

Deutsch lehet a „tartalékos” jelölt Trócsányi helyett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.10. 12:20

Amennyiben Trócsányi megválasztására az Európai Parlament nem adná az áldását, már megvan a „B-terv”.
Deutsch Tamás a “tartalékos” biztos-jelölt, ha Orbán Viktor jelöltjére, Trócsányi László megválasztására az Európai Parlament nem adná az áldását - írja az atv.hu kormányközeli forrásokra hivatkozva. A portál információi szerint Brüsszelben „Járóka Lívia nevét is hallani”. Mint azt a portál már korábban megírta,
Brüsszelben a vétó lehetősége is „ott van a levegőben” a magyar igazságügyminiszter esetében.

A vétóval szimbolikusan Orbán Viktort büntetnék, közvetve pedig Trócsányit, mert az Orbán-kormány igazságügyminisztere volt, a Sargentini-jelentés pedig a magyar jogállamiság rendszerszintű sérelmét állapította meg.

Megdőlt a hidegrekord

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.10. 11:25

Zabarban 3,5 Celsius fokig csökkent szerdára virradó éjjel a hőmérséklet.
A fölénk áramló száraz, hűvös légtömeg és az átmenetileg felhőmentes idő hatására a múlt éjszaka Zabarban 3,5 Celsius fokig csökkent a hőmérséklet – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a Facebook-oldalán. Ez új rekord, az eddigi legalacsonyabb érték 4,3 fok volt, amelyet Gagyvendégi tartott még 2000-ből.

Október 13-án lehet a helyhatósági választás

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.07.10. 11:05

Az első jogilag lehetséges időpontot valószínűtlennek tartották az általunk megkérdezett kormánypárti képviselők.
Október második vasárnapján, 13-án lehetnek a helyhatósági választások – kormánypárti megszólalóink egységesen ennek az időpontnak adták a legnagyobb valószínűséget. A törvény szerint legkorábban október 6-ra írhatná ki a szavazást a köztársasági elnök, és nyílt titok, hogy a Fidesz részéről politikai elvárás, hogy a lehető legkorábbi legyen az időpont, így volt ez a tavalyi parlamenti választásnál is. Áder János pedig (ebben az esetben is) eleget tett a kormánypártok szándékának. Bár azt az ATV.hu-nak nyilatkozó kormánypárti források is igyekeztek hangsúlyozni, hogy diszkrecionális (vagyis kizárólagos) joga a választások időpontjának meghatározása. Csakhogy most annyi „probléma” adódott, hogy október 6-a az aradi vértanúk kivégzésének évfordulója, és 2011 óta éppen a második Orbán-kormány indítványára az Országgyűlés hivatalosan is gyásznappá nyilvánította. A választási törvény egyébként csak annyit mond, hogy az önkormányzati választást októberben kell megtartani, és vasárnapra kell esnie. Az első jogilag lehetséges időpontot mégis valószínűtlennek tartották az általunk megkérdezett kormánypárti képviselők, több ok miatt is. Az első szimbolikus: nemzeti gyásznapon mégsem illene választást tartani, főleg, hogy most már kampánycsend sincs. – Másrészt minden választás a demokrácia ünnepe. Gyásznapon pedig mégsem illene ünnepelni – mondta egy kormánytag. Igaz, ennél azért praktikusabb okok is szerepet játszhatnak az elmondása szerint: október 6-án nem csak az ország közjogi méltóságai fognak megemlékezéseken részt venni, de szinte minden önkormányzat szervez helyi eseményeket, amin a polgármesterek mondanak beszédeket, ezek mellett komoly terhelést jelentene még egy választást is lebonyolítani. Sok helyen a Fidesz alapszervezetek és a helyi közigazgatás tagjai között mára elég jelentős lett az átfedés, a kormánypárt „mozgósító-képességére” is negatív hatással lenne a kettős terhelés. Az biztos, a Fideszben nem várják meg az uborkaszezont a kampánycsapatok felkészítésével: tudunk olyan megyei jogú városról, ahol a napokban a polgármester már körlevélben hívta vacsorára a helyi tagokat és aktivistákat, hogy megbeszéljék, kinek, mi lesz a dolga. Egy Fidesz-vezető kérdésünkre szintén október 13-át jelölte meg, mint a legvalószínűbb időpontot, ő is azzal érvelt, hogy gyásznapra nem lenne illendő választást kiírni. Az október 13-i időpont az ellenzéknek sem fog meglepetést okozni, egy volt szocialista polgármester azt mondta: ő még az október 6-án sem csodálkozna, hiszen „Áder pontosan tudja, mit szeretne tőle Orbán Viktor, a lehető legkorábbi időpontot”.