Felsőbb utasítás: lekapcsoltatta a MÁV a dolgozók saját pénzéből vett klímagépét

Publikálás dátuma
2019.07.10. 17:33
Képünk illusztráció
Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
A jelek szerint nem vették jó néven a vasúttársaságnál, hogy a hvg.hu a bakterek munkakörülményeivel foglalkozott.
Sokszor lassúak, koszosak és pontatlanok a vonatok Magyarországon, amit a vasutasok a munkakörülményekkel és az elavult hálózattal indokoltak a hvg.hu-nak. A hírportál korábban hosszabb cikkben számolt be arról, hogy a magyar vasúttársaság 20-30 éve adós bizonyos fejlesztésekkel, például a bakterházak felújításával. Cikkükben nem csak azt mutatták be, hogy több őrhelyen még angolvécé sincs, hanem azt is, hogy a fülledt hőséget az egyik bakterház dolgozói úgy küszöbölték ki, hogy maguk dobták össze a pénzt egy hordozható légkondícionáló berendezésre.
A mobilklímát azonban mostanra lekapcsoltatták a dolgozókkal. A lap úgy értesült, hogy cikkük megjelenése után a szobi és a vácrátóti őrhelyen is megnézték a körülményeket az „ingatlanosok”, a vasútnál így hívják azokat, akik az épületek állagáért, a körülményekért felelnek. Nem ígértek az ott dolgozóknak semmit, viszont megtiltották nekik, hogy használják azt a mobilklímát, amelyet saját pénzükön vettek, hogy elviseljék a toronyban a forróságot. A portál információi szerint arra hivatkozva tépték ki a falból klímát, hogy a bakterok nem kértek és kaptak engedélyt a használatára, továbbá szabálytalanul, a kéménylyukba kötötték azt be. Kijelentették, hogy
van elég baj a HVG-cikk miatt, nem kell még ez is.

A döntésről a munkatársak is tájékoztatták egymást egy cetlin: „A klíma a HVG cikk miatt felsőbb utasításra nem használható”.

Belső vizsgálat indult

A MÁV a történtekkel kapcsolatban később közölte: a vasúttársaságot felháborítja a cikkben leírt eset.
„A MÁV Zrt. vezetősége utasította a szakterületet, hogy a klimatizálás helyreállítását e hét végéig végezzek el. A kollegialitás szabályait rúgta fel, aki ily módon kikapcsoltatta az őrhelyen a klímaberendezést. Az üggyel kapcsolatban belső vizsgálatot indítottunk”

– tették hozzá.

Szerző
Frissítve: 2019.07.11. 11:19

Életfogytiglanra ítélték egy férfit, mert társával kiraboltak és megvertek egy pécsi vállalkozót

Publikálás dátuma
2019.07.10. 16:18
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Fülei levágásával fenyegették meg áldozatukat.
Erőszakos, többszörös visszaesőként életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélt egy férfit a baranyai megyeszékhelyen a bíróság, mert felfegyverkezve rabolt ki társaival egy vállalkozót - tájékoztatta a Pécsi Törvényszék szerdán az MTI-t. A közlemény szerint a férfi a szintén az eljárás keretében tizenhárom év fegyházbüntetésre ítélt másodrendű vádlottal és egy mindeddig ismeretlen társával együtt rabolt ki egy pécsi vállalkozót 2017 nyarán.  A vádlottak készpénz és nemesfémtárgyak átadására kényszerítették a vállalkozót, akinek házába fekete maszkot és kesztyűt viselve rontottak be.
A sértettet földre lökték, hasra fektették, kezeit összekötötték, s többször megütötték, miközben kutattak otthonában.

Miután a vállalkozó közölte, hogy pénzt nem tart a lakásban, az egyik elkövető a fülei levágásával fenyegette meg, majd egy konyhakéssel metszéseket is ejtett a fülén. A tettesek megtalálták a sértett táskáját, amelyben egyebek mellett csaknem tízmillió forintnyi pénz volt. A maszkos támadók az után menekültek el a megszerzett értékekkel, hogy a vállalkozó szomszédja észrevette őket és értesítette a rendőrséget. Az elsőrendű vádlottat néhány órával később fogták el, nála csaknem 8,5 millió forintot kitevő pénzt találtak.
A másodrendű vádlott a bűncselekmény elkövetése után ismeretlen helyre távozott, majd Németországban elítélték. Onnan tavaly ősszel adták ki - elfogatóparancs alapján - a magyar nyomozó hatóságnak.

A kedden meghozott ítéletében kimondta a bíróság, hogy a vádlottak a szabadságvesztésből nem bocsáthatók feltételes szabadságra. A határozat ellen az elsőrendű vádlott és védője felmentés, a másodrendű vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést, az ügyész pedig három munkanapot tartott fenn a fellebbezés esetleges bejelentésére, így a bíróság döntése nem jogerős.
Szerző
Témák
rablás

Laptopot, de kristálypoharat is „rendelt” magának Debrecen lopásügyi államtitkára

Publikálás dátuma
2019.07.10. 15:58
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A férfi magas rangú politikusnak adta ki magát, majd saját küldönceként fosztott ki több boltot. Ott tartunk, hogy a vakmerőbbek az „államtitkár” szó említésével ingyen shoppingolhatnak.
Több millió forintos kárt okozott egy ismeretlen férfi 2018 októberében egy debreceni üzletben–  értesítették  a rendőrséget. A nyomozók az ügyet felgöngyölítve egyre több hasonló esetbe futottak bele, így jutottak el végül egy helyi férfihez, aki rendőrség szerint magát államtitkárnak kiadva vert át bolti eladókat.
A gyanúsított főleg műszaki üzletekre utazott – milliós nagyságrendben zsákmányolt laptopokat és számítástechnikai eszközöket – de nem vetette meg az ajándéktárgyakat sem, volt olyan bolt, ahonnan értékes kristálypoharakat és bort hozott el, összesen legalább négymillió forintben zsákmányolt árucikkeket. Mindenütt ugyanazt a módszert vetette be: előbb felhívta a kiszemelt üzletet, és magát államtitkárnak kiadva elmondta az alkalmazottaknak, hogy ugyancsak magas rangú kollégája néhány műszaki cikket fog átvenni tőlük a napokban. 
Meg is adta a „kolléga”, vagyis saját maga személyes adatait; így még hitelesebbnek tűnt, amikor megjelent az üzletben, és személyi igazolványt lobogtatva, az államtitkári telefonra hivatkozva kérte a megrendelt árukat.
Egy, az „államtitkári megrendelésre” elvitt laptopok közül
Fotó: police.hu
A Hajdú-Bihar megyei nyomozók a tanúkihallgatások után hónapok alatt eljutottak egy helyi férfihez, az 52 éves B. Istvánhoz, akit „kapcsolatba lehetett hozni” a bűnügyekkel, majd  2019. július 9-én bűnügyi őrizetbe vették. A csalással gyanúsított férfi  várhatóan letartóztatásba kerülhet- derül ki a police.hu cikkéből.
Nem a debreceni férfi az első, aki magas rangú politikai kapcsolatokra hivatkozva tévesztette-ijesztette meg áldozatait: a vád szerint a volt DK-s politikus, Kőrös Gusztáv Tibor szintén államtitkárnak adta ki magát, és ál-TEK-es kommandósok kíséretében puhította vállalkozó ismerőseit, hogy adjanak némi kenőpénzt, vissza nem térítendő EU-támogatások megítéléséért cserébe. 
Szerző