Előfizetés

"Csak nehogy történjen vele valami" - Három éve nem sikerül TAJ-kártyát adni egy hazatelepült család gyerekének

Vas András
Publikálás dátuma
2019.07.11. 08:00

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A magyar bürokráciának három év nem volt elég arra, hogy megkapja TAJ-kártyáját egy külföldről hazatelepült család gyereke.
Gyere haza, fiatal! – ezzel a címmel hirdette meg a kormány a külföldön dolgozó magyarok hazacsábítására kidolgozott akcióját. A költözést bevállalók számára különféle kedvezményeket biztosító programban alig néhány százan vettek részt, de például az akkor négy éve Londonban élő, hatgyermekes Halász-család a hazatelepülés mellett döntött. - Jöttek a hírek a Brexitről, s hogy mi lesz a külföldi munkavállalókkal, ezért kicsit megijedtünk – mondta Halászné Horváth Rita. – Úgy döntöttünk, ismét megpróbáljuk itthon, a gyerekeknek is jobb lesz, ha az anyanyelvükön tanulhatnak - tette hozzá. A família 2012-ből Balatonkeneséről költözött ki a brit fővárosba, haza viszont a Dráva mellé, Vízvárra érkeztek. Itt élt ugyanis Rita anyukája, azaz számíthattak a segítségére. A visszaúton már eggyel többen voltak, mint kifelé menet, ugyanis a 16, 14, 12, 11 és 9 éves gyerekek mellé 2013-ban megszületett Brendon, akit értelemszerűen Angliában anyakönyveztek, s ott kapott meg minden szükséges papírt. Azóta is ezt nyögi a család.
- Három éve jöttünk haza, de még mindig nem sikerült elintéznünk a TAJ-kártyáját – mondja kétségbeesetten Rita. – Az öt nagyobbnak megvoltak a magyar papírjai, de a kicsinek újat kellett csináltatni. A költözés után azonnal lefordíttattuk a kinti anyakönyvi kivonatot, a személyi igazolványát, adókártyáját rögtön el is tudtuk intézni. Beadtuk a kérelmet a TAJ-kártyára is, de azt azóta sem állították ki. A TB-nél először arra hivatkoztak, szükség van a gyerek angliai társadalombiztosítási papírjára. Brendonnak saját névre szólóan nem volt ilyenje, mert az apja munkahelyére volt bejelentve. A sokadik ügyintézési körben derült ki, hogy a kérelmi eljárást hivatalból a TB-nek kellene elindítani, amire a család ígéretet is kapott.  - Három éve rettegünk, mi lesz, ha komolyan megbetegszik Brendon, mert nem jogosult semmilyen kórházi ellátásra – panaszolja Rita. – Ha gyógyszer kell, nem kapunk rá semmilyen támogatást, teljes áron veszünk meg mindent, nagyjából nyolc-tízszeres áron. És persze anyagilag is rosszul járunk, mert nem kaphattam utána anyaságit, nem vették figyelembe a családi pótlék számításánál, így havonta nagyjából 40 ezer forinttól, három év alatt összesen csaknem másfélmillió forinttól estünk el. 
A család hivatalos leveleket írt, telefonált, sőt, személyes egyeztetésekre is járt. Utóbbihoz ráadásul Kaposvárra kellett menni, így ezek az egyeztetések oda-vissza 180 kilométeres utazást jelentettek. - Ha telefonálunk, ide-oda kapcsolgatnak minket, volt, hogy másfél órát hallgattam a zenét – háborog Rita -, a személyes ügyintézésnél pedig most már kifejezetten arrogánsak voltak velünk. Az egyik alkalommal a TB-től leszóltak a vízvári önkormányzathoz, tényleg a faluban lakunk-e, s hogy rendesen jár-e a gyerek az óvodába? Rita párja ismét külföldön dolgozik targoncásként, az idén ment ki, s havonta általában egyszer tud hazajönni 3-7 napra Heerlenből. - Rettenetesen hiányzik a gyerekeknek, de csak így tudunk megélni – ismeri el a hatgyerekes anya. – Próbál kintről segíteni az ügyintézésben, de elképzelheti, milyen sikerrel, ha nekem itthon sem megy. Egész egyszerűen röhej, ami itt folyik: amikor kimentünk Angliába, minden papírt aznap megkaptunk, amikor kérvényeztük. Pedig idegenek voltunk. Itthon pedig azt halljuk, hogy ne menjen el senki, meg jöjjön haza. Mi megtettük, aztán tessék: arra nem képes három év alatt az állam, hogy társadalombiztosítást adjon egy hatéves gyereknek. Minden nap úgy ébredek, csak nehogy történjen vele valami, mert nem tudnánk kifizetni a gyógyíttatását.

Nyolc napnak elégnek kellene lennie

Természetesen megkerestük a megyei kormányhivatalt, miért húzódik ilyen régóta az ügy, s arra is kíváncsiak voltunk, átlagosan mennyi ideig tart, míg egy külföldön született magyar gyermek hazai TAJ-kártyához jut, ha hazaköltözik a családja? - A jelzett ügyben folyamatban van a közigazgatási hatósági eljárás, s egyedi esetekben nem áll módunkban tájékoztatást adni – kaptuk az előre borítékolható választ. Általánosságban pedig azt állította a kormányhivatal, hogy a kérelemhez szükséges igazolások hiánytalan benyújtása esetén a járási hivatal 8 napon belül kiállítja a külföldön született magyar gyermek részére a TAJ kártyát.

Képviselői segítség kell

A Halász-család sokáig egyedül próbált megbirkózni a hazai bürokráciával, végül az idén áprilisban megkereste Ander Balázs dél-somogyi, jobbikos országgyűlési képviselőt. A politikus írásbeli kérdéssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához, ám Rétvári Bence államtitkár válaszában csak bemásolta az TAJ-kártya igénylésére vonatkozó jogszabályi feltételeket. Ander Balázs tájékoztatása szerint Rétvári államtitkársága megígérte neki, egy hónapon belül megoldást talál a problémára, kikérik többek között az ominózus igazolást a brit hatóságoktól.

Kényszerleszállást hajtott végre egy gép Ferihegyen

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.11. 07:45
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A gép jobb oldali futóműve sérült meg, nem sokkal elindulása után.
Felszállás után visszafordult és kényszerleszállást hajtott végre a Smartwings hurghadai járata Ferihegyen - közölte a repülőteret üzemeltető Budapest Airport helyettes szóvivője az MTI-vel. Kurucz László tájékoztatása szerint a gép jobb oldali futóműve sérült meg, és nem sokkal elindulása után 
visszafordult, mert egy másik járat személyzete jelezte, hogy törmeléket észlelt az 1-es futópályán.

A járaton 151 utas és 9 fős személyzet utazott. A Boeing 737-400 típusú repülőgép a futópályán tudott megállni, ahol az utasok lépcsőkön hagyták el a gépet. Személyi sérülés nem történt, és orvosi segítséget sem igényelt senki.  A közlemény szerint a Budapest Airport munkatársai a tranzit területre visszaszállított utasoknak takarókat és vizet, valamint dohányzási lehetőséget biztosítottak, és folyamatosan tájékoztatták őket a légitársaságtól kapott információk alapján. Az ellátásban a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság munkatársai is részt vettek. Kurucz László közlése szerint 
az utasok nyugodt körülmények között várják a mentesítő járat indulását, amelyet a Travel Service a tervek szerint hajnali 5 óra körül indít el.

A Budapest Airport szolgálatai azonnali és többszöri vizsgálatot tartottak a 31L futópályán, ahonnan a kényszerleszállást végrehajtó repülőgép eredetileg felszállt. Az elsődleges vizsgálatok során nem tártak fel a futópálya beton burkolatán sérülést. Az 1-es futópályát az induló reggeli forgalomnak átadták, így a repülőtér forgalmában nem várhatók fennakadások.A 2-es futópályán jelenleg is tart a sérült repülőgép hatósági szemléje, ezt követően kezdődhet meg a repülőgép műszaki mentése.

Ismét Borkait indítja a Fidesz Győrben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.11. 07:18
Borkai Zsolt
Fotó: Népszava
A 2006 óta hivatalban lévő városvezető a 13 évvel ezelőtt megkezdett út folytatását ígéri.
Ismét Borkai Zsolt a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje Győrben az októberi önkormányzati választáson – tájékoztatta a Fidesz győri szervezete szerda este az MTI-t. A közlemény szerint Borkai Zsolt, aki 2006 óta hivatalban lévő városvezető, a 13 évvel ezelőtt megkezdett út folytatását ígéri, és továbbra is Győr dinamikus, töretlen fejlődéséért kíván tevékenykedni, hogy a város biztonságos, tervezhető jövőt kínáló, jó munka- és szabadidős lehetőségeket, erős szociális szolgáltatásokat biztosító település maradjon. A közlemény idézi a jelöltet, aki szerint 2006 óta hatalmas utat járt be a megyeszékhely, mert mára az ország egyik fő gazdasági központjává vált, emellett kulturális fellegvár, az ország egyik legnépszerűbb úti célja, a tudomány, az innovatív megoldások otthona, valamint a sport kiemelkedő városa. Kitért arra is, hogy a Fidesz-KDNP-nek 16 önkormányzati képviselőjelöltje van, akik közül 13 jelenleg is önkormányzati képviselő. Arról már korábban beszámoltunk, hogy Győrben mind a 16 egyéni körzetben közös jelölteket indít az ellenzéki összefogás. A DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és az LMP közös polgármester-jelöltet is állított a DK-s Glázer Tímea személyében, aki öt éve az Összefogás színeiben már megpróbálta elnyerni a tisztséget.