Előfizetés

Gigatender: 82 milliárdért vásárol autót az állam

Vas András
Publikálás dátuma
2019.07.11. 06:15
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Azt nem árulják el, hogy ez hány autót jelent és ezeket kik fogják használni.
A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság összesen 82,5 milliárd forint értékben írt ki pályázatot alsó-, közép- és felsőkategóriás személyautókra, egyterűekre, terepjárókra, pick-upokra, áruszállítókra, valamint szervizelésére - derült ki az európai közbeszerzési értesítőből. Az ajánlatokat kilenc éves időintervallumra várják, az értékelési szempontoknál pedig a járművek és a szervizcsomag bruttó árát, a megajánlott kedvezmény mértékét, valamint a kárjavításra adott kedvezményt veszik figyelembe. Alsó-középkategóriájú személygépkocsikat 4,6 milliárd forintért, középkategóriájú ügyintézői személygépkocsikat 14 milliárdért, többfunkciós középkategóriájúakat 8,5 milliárdért vásárolnának. A felső-középkategóriájú személygépkocsira 16,75 milliárd forintot költenének, különféle kategóriájú egyterű személyautókat 14,7 milliárdért vennének, terepjárókra pedig 8,5 milliárd jutna. Ötszemélyes áruszállító pick-upokra 1,5 milliárd forintért vár ajánlatokat a főigazgatóság, kisáruszállítókat 1,85 milliárdért vásárolnának, többfunkciós kisáruszállítókat 2,8 milliárdért vennének. A közbeszerzési értesítőben megjelent pályázat szerint 5 milliárdért vásárolnának kompakt áruszállítókat, 2,2 milliárd jutna magasított áruszállítókra, speciális kialakítású szállítójárműveket pedig 2 milliárdért venne az állam. A járműveknek legalább Euro-6-os követelményeknek kell megfelelniük, és kategóriánként meghatározták a maximális fogyasztásukat is. Az ajánlatokat augusztus 6-ig lehet megtenni. Azt nem tudni, összesen hány autó beszerzését tervezi a főigazgatóság, s ezeket kik fogják használni, lapunk ezzel kapcsolatos kérdéseire nem válaszolt a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság. 

Szennyvíziszap: szigorít a kormány, pedig már most is elég szigorú a szabályozás, csak nem tartják be

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.07.11. 06:00
Képünk illusztráció!
Fotó: Shutterstock
A kérdést feszegető jobbikos képviselő szerint az ilyen bejelentésekkel már az önkormányzati választási kampányra figyel a kormány.
A kormány vizsgálja a történéseket és szigorítani akarja a szennyvíziszap-kezelésre vonatkozó jogszabályokat - jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Varga-Damm Andrea jobbikos képviselő kérdésére.
Mint arról beszámoltunk, többször is nagy port kavart az utóbbi hetekben, hogy különböző cégek külföldről származó, nagy mennyiségű szennyvíziszapot hoztak, vagy terveznek behozni Magyarországra. A 24.hu szerint például Egerszalókon természetvédelmi területen tervezik szennyvíziszap lerakását, Székesfehérváron a város határába került nagy mennyiségű hulladék. Emiatt a város fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András rendkívüli közgyűlést hívott össze és bírálta az engedélyt kiadó Pest Megyei Kormányhivatalt. Pápán egy fideszes képviselő cége járhat jól a szennyvíziszap behozatalával.  - A Fidesz ma már fél szemmel minden kényesebb ügyben azt nézi, hogy a helyhatósági választásokra ne legyen negatív hatással – magyarázta Semjén Zsolt bejelentését a Népszavának Varga-Damm Andrea. - A Jobbik képviselője szerint ugyanakkor a kérdést szabályozó kormányrendelet még a hatályos uniós jogszabálynál is szigorúbb előírásokat tartalmaz. - A gond azzal van, hogy a jelek szerint a kormányhivatalok nem foglalkoznak a szabályok betartatásával, ráadásul információt sem nagyon kapunk ezekről az ügyekről. Cser-Palkovics felháborodása kellett hozzá, hogy kiderüljön: úgy engedélyezték a hulladék lerakását, hogy semmilyen tájékoztatást nem adtak azóta sem. A kormányrendelet egyébként előírja, hogy a szennyvíziszap kezeléséhez talajvédelmi tervet kell készíteni az anyagösszetétel és a komposztálási elképzelések részletezésével. - A hulladékgazdálkodás alapelve, hogy a kezelést a keletkezés helyén kell megoldani. Jelenleg is szigorúan szabályozzák a szennyvíziszap és minden hulladék határokon átnyúló szállítását. Ha ezeket betartanák, nem okozna problémát ennek az anyagnak a behozatala – mondta a Népszavának Bódás Sándor, a Magyar Biogáz Szövetség elnökségi tagja. A szakember szerint a környezetvédelmi hatósági jogosítványokkal rendelkező kormányhivataloknak kellene ellenőriznie, hogy külföldről származó szennyvíziszap komposztálva jut-e az országba – ebben az esetben semmi probléma nem lenne az importtal, mert azt egyből felhasználhatnák mezőgazdasági célra. - A hírek alapján valószínűleg nem ez a helyzet, ez pedig felveti a jogszabálysértés gyanúját is. Mert ma már eleve nem lehetne bányagödrökben lerakni a szennyvíziszapot - mondta Bódás Sándor.

Újabb ÁSZ-vizsgálatra készülhetnek az ellenzéki pártok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.10. 21:54
Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Hét ellenzéki párt kétéves gazdálkodását ellenőrzi a Számvevőszék, a Fidesz-KDNP-vel csak jövőre foglalkozhatnak.
Leadta a számvevőszék második félévées ellenőrzési tervét Domokos László ÁSZ-elnök Jakab Istvánnak, az Országgyűlés alelnökének, írja az MTI. A számvevőszék honlapján is közzétett tájékoztatás szerint folytatódik a nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése, valamint a gyermekétkeztetés rendszerének és a köznevelés ellenőrzési rendszerének ellenőrzése is. 
Politikai szempontból ugyanakkor érdekesebb, hogy az Állami Számvevőszék a szőnyeg szélére állítja a teljes ellenzéket. Mint írják, a törvényben előírt kétéves gyakoriságnak és megfelelően hét költségvetési támogatást felhasználó pártnál ellenőrzik  2017 és 2018 közötti gazdálkodásuk törvényességét. 
A vizsgált pártok: a Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, Lehet Más a Politika, Magyar Liberális Párt - a Liberálisok, Magyar Szocialista Párt, Párbeszéd Magyarországért Párt, valamint a felszámolás alatt lévő Együtt - a Korszakváltók Pártja - valamint pártalapítványaik lesznek.

A képhez hozzátartozik, hogy a négymilliós havi fizetésnek örvendő, egykori fideszes képviselő Domokos László vezette ÁSZ 2017 óta szinte minden mérhető ellenzéki pártnál talált szabálytalanságokat. A testület százezer forinttól több százmillióig terjedő forrás-felfüggesztésre, vagyonelvonásra tett javaslatot – hol tiltott párttámogatás elfogadására, hol kampánypénzek követhetetlen elszámolására vagy éppen a 2015-2016. közötti pénzügyi-gazdálkodási adatok hiányosságaira hivatkozva. A szankciók a Jobbikot sújtották a leginkább, amely mára az összeomlás szélére került. 
Eközben az ÁSZ kilenc éve mindent rendben talál Fidesznél, és ez várhatóan idén is így is marad, hiszen a kormánypárt nem szerepel az ellenőrzési listán. A számvevőszék egyébként januárban publikálta jelentését Fidesz-KDNP 2016-2017 közötti makulátlan gazdálkodásáról, vagyis a 2018-2019 közötti adatokat sejthetően a jövő év második felében nézhetik át.