94 embert vettek őrizetbe a pozsonyi tömegverekedés kapcsán

Publikálás dátuma
2019.07.11. 09:24

Fotó: newsbeezer.com
A huligánok székeket dobáltak valamint több kávéház és étterem berendezését és teraszát megrongálták.
Tegnap este tömegverekedés tört ki a pozsonyi Óvárosban, a rendőrség 94 embert vett őrizetbe. A tömegverekedést külföldi futballhuligánok okozták a Ventur-utcában írja az ujszo.com.  Az Aktuality.sk információi szerint több fociklub, a Cracovia Krakow, az Ajax Amsterdam és a Levski Sofia ultrái csaptak össze. A Cracovia szurkolói a dunaszerdahelyi Európai Liga-meccs miatt utaztak Pozsonyba, míg a Levski szurkolói Rózsahegyre készültek. Székeket dobáltak, több kávéház és étterem berendezését és teraszát megrongálták. A tömegverekedésben több ember megsérült. A rendőrség, amely száz fővel vett részt az akcióban, a közvetlen helyszínen 80 embert vett őrizetbe, majd 14-et a környéken lévő utcákban fogtak el.
Szerző
Témák
Pozsony

Kisiklott egy személyvonat Pakisztánban, többen meghaltak

Publikálás dátuma
2019.07.11. 09:20

Fotó: Twitter
A vonat egy mellékvágányon álló tehervagonnal ütközött össze.
 Legalább tizenegyen meghaltak és többtucatnyian megsérültek Pakisztán keleti részén csütörtökre virradóra, miután egy személyvonat összeütközött egy mellékvágányon álló tehervagonnal - közölték a helyi hatóságok.  A baleset a dél-pakisztáni Rahím Jár Hán városánál történt. A helyszínen még folynak a mentési munkálatok, 
többen ugyanis az összetört vagonokban rekedtek. Rendőrségi források szerint több sérült állapota válságos.

A baleset közvetlen oka egyelőre nem ismert, a hatóságok vizsgálatot indítottak. Pakisztánban gyakoriak a vonatbalesetek.
Az egykori brit gyarmat több ezer kilométeres vasúthálózatot örökölt, de a korrupció, a beruházások hiánya és a rossz színvonalú üzemeltetés miatt évtizedek óta hanyatlik a vasúti hálózat.

Szerző
Témák
vonat Irán

Az amerikai haderő szerint iráni hajók megpróbáltak elfogni egy brit tankerhajót a Perzsa-öbölben

Publikálás dátuma
2019.07.11. 08:29
Képünk illusztráció!
Fotó: JORGE GUERRERO / AFP or licensors
Washington már folytatja a megbeszéléseket a szövetségeseivel.
Iráni hajók megpróbáltak elfogni egy brit tankert a Perzsa-öbölben – idézte a Fox televízió Bill Urban századost, az Egyesült Államok Középső Parancsnoksága (CENTCOM) szóvivőjét.  A szóvivő elmondta: az amerikai haderő figyelemmel kísérte a történéseket. Majd hangsúlyozta, hogy „a nemzetközi hajózás szabadságának biztosítása nemzetközi megoldást követel”. A Fox televízió mellett a CNN hírtelevízió is jelentette szerdán este, hogy a Perzsa-öbölben a Hormuzi-szoros közelében öt iráni őrhajó, amely feltételezhetően az iráni Forradalmi Gárdához tartozott, megpróbált elfogni egy brit olajszállító teherhajót. 
A tanker éppen a Hormuzi-szoroshoz közelített, amikor az irániak irányváltásra és megállásra szólították fel. A brit királyi tengerészet egyik fregattja kísérte a tankert, és azonnal távozásra szólította fel az iráni őrnaszádokat, amelyek távoztak is.

Haszan Róhani iráni elnök szerdán – az incidens előtt – figyelmeztette az Egyesült Királyságot, hogy következményei lesznek a Szíriába tartó és nyersolajat szállító iráni tanker múlt héten történt feltartóztatásának Gibraltárnál.
„Kimondom, hogy a britek keltik a bizonytalanságot, és majd később megtapasztalják ennek a következményeit”

– fogalmazott az iráni elnök a teheráni kormányülésen. Joseph Dunford tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője kedden Washingtonban újságírókat arról tájékoztatott, hogy az amerikai kormányzat katonai koalíciót szeretne kovácsolni az Irán és Jemen közelében lévő vízi utak ellenőrzésére. A tájékoztatón jelen volt Mike Pompeo külügyminiszter és Mark Esper, a védelmi tárca ügyvezető minisztere is. Dunford tábornok közölte:
Washington már folytatja a megbeszéléseket a szövetségeseivel annak egyeztetésére, hogy összeállhat-e a koalíció, és ha igen, hány ország részvételével, annak érdekében, hogy biztosítsák a hajózás szabadságát a Hormuzi-szorosban és a Báb el-Mandeb-szorosban.

Az incidensről egy brit kormányszóvivő azt mondta, az irániak megpróbálták megakadályozni, hogy a British Heritage nevűtartályhajó átkeljen a szoroson.

Az iráni külügyminisztérium visszautasította a vádakat

Megalapozatlan vádnak nevezte az iráni külügyminiszter csütörtökön a brit védelmi minisztérium arról szóló közleményét, miszerint iráni hajók megpróbáltak elfogni egy brit tankert a Perzsa(Arab)-öbölben. Mohamed Dzsavád Zaríf a Fars félhivatalos iráni hírügynökségnek adott nyilatkozatában hozzátette, hogy ezek az állítások csupán feszültséget szítanak.  Az iráni Forradalmi Gárda közleményben szintén visszautasította a vádakat, hangsúlyozva, hogy az elmúlt huszonnégy órában nem kerültek összeütközésbe idegen hajóval. A gárda közölte, hogy amennyiben kapott volna parancsot bármilyen hajó lefoglalására, azonnal teljesítette volna. A brit védelmi minisztérium csütörtöki közleménye megerősítette az Egyesült Államok Középső Parancsnokságának (CENTCOM) nem sokkal korábban tett bejelentését, miszerint szerdán a BP londoni központú olajvállalat tulajdonában lévő, British Heritage nevű tankerhajóját több, az iráni Forradalmi Gárdához tartozó hajó próbálta feltartóztatni a Hormuzi-szorosban. A tankert a brit királyi tengerészet egyik fregattja, a Montrose kísérte, és azonnal távozásra szólította fel az iráni őrnaszádokat, amelyek távoztak is. A közlemény nemzetközi jogba ütközőnek nevezte az incidenst. Theresa May miniszterelnök szóvivője szintén aggodalmának adott hangot. Csütörtökön Francois Lecointre francia vezérkari főnök televíziós nyilatkozatában azt mondta az incidenssel kapcsolatban, hogy bár nyilvánvaló "érdekellentét" feszül Washington és Teherán között, a helyzet egyelőre ellenőrzés alatt áll. Hozzátette, nem gondolja, hogy elszabadulnának az indulatok, ám leszögezte azt is, hogy a térségben csökkenteni kell a feszültséget. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes aggodalmát fejezte ki az incidens miatt, és az Egyesült Államokat vádolta azzal, hogy szándékosan indulatokat szít. "Egyre nehezebb megjósolni, mi történhet a jövőben" - mondta a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek, hozzátéve, hogy Washington mindent elkövet a térségben uralkodó feszültség fenntartása érdekében. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője önmérsékletre szólított fel, leszögezve, hogy mindent meg kell tenni a Perzsa(Arab)-öböl hajózási szabadságának a biztosításért, mert a térség kiemelten fontos a világkereskedelem szempontjából.  

Szerző
Frissítve: 2019.07.11. 14:10