Újabb EP-frakciók jelezték, hogy nem támogatják Ursula von der Leyent

Publikálás dátuma
2019.07.11. 13:45

Fotó: DAINA LE LARDIC / European Union
Elképzelhető, hogy végül szeptemberre halasztják az egyébként jövő keddre tervezett szavazást.
Sem a zöld, sem a radikális baloldali EP-frakció nem támogatja a jövő heti szavazáson Ursula von der Leyen német védelmi miniszter jóváhagyását az Európai Bizottság élére. A két képviselőcsoport azután közölte ezt, hogy szerdán, illetve csütörtökön egyeztetést folytatott az európai uniós tagországok vezetői által előző héten Jean-Claude Juncker utódjául jelölt politikussal. Ska Keller, a zöldpárti frakció egyik társelnöke kiábrándítónak nevezte von der Leyen nyilatkozatait, amelyek nem tartalmaznak semmifajta konkrét javaslatot sem a jogállamiság védelme, sem a klímaváltozás elleni küzdelem terén, és arról számolt be, hogy ezért ellene fognak szavazni. 
„Az Európai Bizottság elnökének a jogállamiság és a közös értékek őrzőjének kell lennie. Ursula von der Leyen viszont kitért a kérdéseink elől”

- emelte ki. Philippe Lamberts, a másik társelnök elsősorban az ambiciózusabb éghajlat-politikát kérte számon, és azon véleményének adott hangot, hogy a csúcsjelölti rendszer figyelmen kívül hagyása az európai választók elárulását jelenti. Később a radikális baloldali frakció (GUE-NGL) is bejelentette, hogy nem fogják támogatni a védelmi miniszter jelöltségét. Mint rámutattak,
a brüsszeli testület vezetőjének kiválasztásához „valódi demokratikus eljárás” lenne szükséges.

Martin Schirdewan elnök hangsúlyozta, hogy nem tartják kielégítőnek von der Leyen terveit, ezek nem orvosolnák az EU „krónikus problémáit” sem a klímaváltozás, sem a társadalmi igazságosság, sem az emberi jogok, sem a szegénység és az egyenlőség felszámolása terén. Von der Leyennek a jóváhagyáshoz legalább 376 szavazatra lenne szüksége a 751 tagú EP-ben. Elméletileg a három legnagyobb frakció, a néppárti, a szociáldemokrata és a liberális-centrista képviselőcsoport 444 voksa elegendő lenne, de 
számos képviselő, főként a szociáldemokraták soraiból, már jelezte, hogy a csúcsjelölti rendszer elsüllyesztése miatt nem fogja áldását adni az utolsó pillanatban kiválasztott német védelmi miniszterre,

így több elemző szerint szoros eredmény várható. Egyesek azt is elképzelhetőnek tartják, hogy végül szeptemberre halasztják az egyébként jövő keddre tervezett szavazást.
Szerző
Frissítve: 2019.07.11. 14:16

Megfojtották az amerikai biológust, akinek a holttestét egy bunkerben találták meg Krétán

Publikálás dátuma
2019.07.11. 13:12
Suzanne Eaton
Fotó: Max Planck Intézet
Suzanne Eaton egy konferenciára érkezett a népszerű üdülőszigetre.
Megfojtották Suzanne Eatont, a több mint egy hete eltűnt amerikai kutatót, akinek holttestét Kréta szigetén, egy második világháborús bunkerben találták meg – közölte a rendőrség. A 60 éves molekuláris biológus holttestét hétfőn este találták meg egy ember alkotta alagútrendszerben, Hanía tengerparti város kikötője közelében, mintegy 10 kilométerre attól a helytől, ahol utoljára látták július 2-án. A tudós egy konferenciára érkezett a népszerű üdülőszigetre. Holttestére két helyi lakos bukkant, akik a második világháborúban a Krétát megszálló nácik által használt bunkert akarták felfedezni. A The Greek Reporter szerint a nő testét zsákvászonba csavarva találták, ebből már arra következtettek a görög hatóságok, hogy gyilkosság történt – írja a BBC. A boncolás során megállapították, hogy Eatont megfojtották, de más traumára utaló nyomot nem találtak. A rendőrség azt próbálja kideríteni, hogy a kutatót a bunkerben ölték-e meg, vagy máshonnan vitték oda a holttestét. A sziget északnyugati részén lévő bunker körüli terület népszerű a turisták körében. Suzanne Eaton hosszú évek óta Németországban élt, a drezdai Max Planck Molekuláris Sejtbiológiai és Genetikai Intézetben vezetett egy kutatócsoportot, muslicákon tanulmányozták a sejtek egymás közti kommunikációját. Az intézet közleménye szerint Eaton szakterülete egyik vezető kutatója volt, megszállott futó és feketeöves taekwondós.
„Óriási szomorúsággal és sajnálattal jelentjük be drága barátunk és kollégánk, Suzanne Eaton tragikus halálát. Mélyen megrázott és megrendített bennünket a drámai esemény”

– írta az intézet.

Hozzátették, hogy
„a nyomozást úgy tudjuk legjobban támogatni és sikeréhez hozzájárulni, ha segítünk a legfontosabb és legpontosabb információk megtalálásában és kommunikálásában, a félrevezető és spekulatív találgatások elkerülésében.”

Szerző

Meghalt a kómában lévő férfi, akinek felesége évekig harcolt az eutanáziáért

Publikálás dátuma
2019.07.11. 12:41

Fotó: HO / AFP
Lambert 2008-as motorbalesete óta volt kómában.
„Csütörtök reggel fél hétkor hunyt el Vincent ” – mondta a férfi unokaöccse, François a francia média képviselőinek. Vincent Lambertnek autóbalesete volt még 2008-ban, amikor súlyos agykárosodást szenvedett és  kómába esett. Az orvosok arról a szomorú hírről tájékoztatták a családot, hogy állapota visszafordíthatatlan. A 42 évesen elhunyt férfi helyzete nem csak a családot, de az egész országot megosztotta – írja a Guardian.
A férfi korábban egyértelművé tette felesége, Rachel számára, hogy amennyiben a fentihez hasonló helyzet állna elő, nem szeretné, hogy mesterségesen életben tartsák.

Rachel évekig – 2013 óta – küzdött azért, hogy férje kérését tiszteletben tarthassa, ám mivel a család mélyen vallásos volt és ragaszkodtak ahhoz, hogy a férfi természetes halált haljon, hosszas jogi csatározásokon kellett átesnie. A férfi szülei még azzal is próbálkoztak, hogy gyilkosság vádjával tesznek feljelentést. A bíróság végső döntését június 28-án hozta meg arról, hogy az orvosok törvényesen véget vethetnek Lambert életének – tehát eltávolíthatják a férfit tápláló csöveket.
Szerző
Témák
eutanázia