Elájult egy utas a Deáknál, a biztonsági őrök a padlón húzva vitték ki a kocsiból

Publikálás dátuma
2019.07.11. 14:30

Nem éppen kíméletes módszert választottak az eszméletlen férfi megmozdítására.
A 444 egyik olvasója vette videóra kedden délelőtt, amint az egyik utastársa rosszul lett a 3-as metrón, majd a biztonsági őrök az ájult férfit a karjánál megragadva, a padlón végighúzva vitték ki a szerelvényből.
A portál megkereste az ügyben a BKV-t is, akik a következőt reagálták: „Ma délután, 14.55-kor, a Deák téri M3-as metróban a biztonsági őrök egy magatehetetlen férfit távolítottak el a Nagyvárad tér felé közlekedő, E5-ös metróvonat 6046-os kocsijából. Később a férfit a metróügyeleteshez kísérték, mentőt hívtak hozzá, akik el is vitték.”
Szerző
Témák
metró

Újabb félrefordítási bakiba csúszott bele a kormányközeli média

Publikálás dátuma
2019.07.11. 13:38
Megan Rapinoe ünnepel
Fotó: Xiao Yijiu / AFP/Xinhua
Ezúttal a Magyar Nemzetnek nem sikerült megbirkóznia a „rule” szócskával. Na de majd legközelebb.
„Melegszabály” címmel írt cikket a Magyar Nemzet, így már a címadásban sikerült belefutniuk a félrefordítás sűrű erdejébe. Pedig az eredeti tweet, amelyet Megan Rapinoe osztott meg így szólt: „We already discussed this. Science is science. Gays rule” – amely magyarul annyit tesz: „Ezt mát megtárgyaltuk. A tudomány az tudomány. A melegek királyok!”
De a Magyar Nemzet az első bekezdésben is teljes magabiztossággal megismétli a hibát:
„Már megvitattuk. A tudomány az tudomány. A melegek szabálya.”

Megan Rapinoe, az amerikai női labdarúgó-válogatott kulcsjátékosa, egyben csapatkapitánya a világbajnoki cím elhódítása után ismét szükségesnek gondolta, hogy a nézetét világgá kürtölje a Twitteren. Hogy mi is a melegek szabálya? „Melegek nélkül nem nyerhetsz (világ)bajnokságot” szúrta ki elsőként a 444. Nem ez az első félrefordítás amelyet az elmúlt évben olvashattunk a kormányközeli sajtóban, legutóbb a francia elnök, Emmanuel Macron szavait sikerült egészen furcsa magyar verzióba átemelnie az Origonak. Ekkor Macron azt írta:  „Nem fogom a nacionalistákra hagyni a szuverenitás védelmét.” Ám az Origoban ez a következő fordításban jelent meg: „Nem fogom hagyni a nemzetállamoknak, hogy megvédjék a szuverenitásukat.”
Szerző
Témák
Magyar Nemzet

Nem adta bérbe a népviseleti ruhákat egy hollókői vállalkozó, mert transznemű kérte

Publikálás dátuma
2019.07.11. 12:27
Lányok hollókői népviseletben
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Egyebek mellett arra hivatkozott, hogy „a fotózásnak híre ment a faluban, és nagyon sokan fejezték ki nemtetszésüket”.
Nemi identitáson alapuló közvetlen hátrányos megkülönböztetést valósított meg az a hollókői vállalkozó, aki nem volt hajlandó bérbeadni egy transz nőnek a tulajdonában álló népviseleti ruhákat egy fotózáshoz – állapította meg az Egyenlő Bánásmód Hatóság. Eszter transznemű nő, nevét és nemét évekkel ezelőtt hivatalosan is megváltoztatta. Egy blogot vezet, ahol többek között fotókat is közzétesz magáról. Egy ilyen fotósorozat elkészítéséhez szeretett volna hollókői népviseletbe öltözni, ezért felvette a kapcsolatot a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft.-vel, amely egy ruhakölcsönzési szolgáltatást biztosító egyéni vállalkozóhoz közvetítette ki. A vállalkozó kezdetben nyitott volt a ruha bérbeadására, annak tudatában is, hogy Eszter transznemű. Azonban az Egyenlő Bánásmód Hatóság közleménye szerint néhány nappal később megtagadta a ruhakölcsönzést, és többek között
arra hivatkozott, hogy „a fotózásnak híre ment a faluban, és nagyon sokan fejezték ki nemtetszésüket”, valamint hogy „Hollókő (...) egy zárt keresztény közösség”.

Eszter az elutasítást követően az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult. Az eljárás során az egyéni vállalkozó arra hivatkozott, hogy a szolgáltatást azért nem biztosította, mert nem állt rendelkezésére megfelelő méretű ruha; neki személyesen nincs ellenérzése a transznemű emberekkel szemben, a falubeliek nemtetszése kapcsán pedig csak magánvéleményét fogalmazta meg.
Az alapos vizsgálat során a Hatóság megállapította, hogy a vállalkozó érvelése nem állja meg a helyét: a vállalkozó korábban utalt arra, hogy van megfelelő ruhája a fotózáshoz, később viszont lehetőséget sem biztosított Eszter számára a ruhapróbára. Emellett hangsúlyozták, hogy „az egyenlő bánásmód követelményének megsértése szempontjából nem bír relevanciával, hogy az elutasításra az eljárás alá vont személyes meggyőződése, vagy mások – vélt vagy valós – ellenérzései miatt került sor”.
„Fontosnak tartottam a helyi vállalkozók, szolgáltatók és döntéshozók figyelmét felhívni arra, hogy nemi identitása miatt senkit sem lehet megfosztani egy szolgáltatás igénybevételétől”

– kommentálta Eszter az EBH határozatát.

„Különösen visszás, hogy a keresztényi értékekre hivatkozva utasítottak el, ahelyett hogy a keresztényi szeretet nevében bárkit szívesen fogadnának Hollókőn, ebben a páratlan kultúrtörténeti kincsesdobozban” – tette hozzá. Dombos Tamás, a kérelmező képviseletét ellátó Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának munkatársa pedig kiemelte: Örvendetes, hogy egyre több LMBTQI ember fordul az őt ért jogsértés esetén az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz.
„A kutatások szerint minden harmadik LMBTQI embert ért már hátrányos megkülönböztetés szexuális irányultsága vagy nemi identitása miatt, de az ilyen ügyeknek csak a töredéke jut el az EBH vagy a bíróságok elé”

– mondta Dombos.

A Hatóság a jogsértés megállapításán túl megtiltotta a vállalkozónak a jogsértés jövőbeni tanúsítását. A Hatóság határozata jogerős, az ellen fellebbezésnek helye nincs, de az eljárás alá vont 30 napon belül kezdeményezheti az EBH döntésének bírósági felülvizsgálatát.
Szerző
Frissítve: 2019.07.11. 13:59