"Az emberi méltóságot kérdőjelezik meg" - zöld utat kapott a német Identitás Generáció titkosszolgálati megfigyelése

Publikálás dátuma
2019.07.11. 15:05

Fotó: JOHN MACDOUGALL / AFP
Egyik legismertebb szószólójuk legutóbb például azzal került a hírekbe, hogy 1500 eurót kapott a christchurch-i terroristától.
Az Identitárius Mozgalom szélsőjobboldali szervezet, és így a hírszerzés rendelkezésére álló összes eszköz felhasználható a szervezet németországi tagjainak megfigyelésére - döntött egyéves vizsgálat eredményeként csütörtökön a német belső elhárítás, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV). Közleményük szerint a német elhárítás azt állapította meg:
a radikális szélsőjobboldali mozgalom törekvései arra irányulnak, hogy a nem európai származású embereket megfosszák a demokratikus társadalmi részvétel lehetőségétől, és diszkriminálják őket, amivel megsértik emberi méltóságukat.

A BfV úgy véli, hogy a mozgalom "soha nem lesz képes vele közös kultúra részeként elismerni olyan embereket, akik etnikailag eltérnek tagjaitól", és ez összeegyeztethetetlen a Német Szövetségi Köztársaság alaptörvényével. "Korai vészjelző rendszerként nekünk nem csak azokra kell odafigyelnünk, akik erőszakra törekszenek, hanem azokat is észre kell vennünk, akik szóban játszanak a tűzzel" - hangoztatta a BfV elnöke, Thomas Haldenwang.
Az elhárítás adatai szerint az eredetileg Franciaországból induló szélsőjobboldali mozgalomnak Németországban mintegy 600 tagja lehet. Az Identitárius Mozgalom három évvel ezelőtt került a német elhárítás látókörébe, és azóta gyanús szervezetként figyelték. Azóta az Európa-szerte hálózatot alkotó szervezet több nyilvános akcióval is igyekezett minél több embert megnyerni elméletének, miszerint állítólag létezik egy olyan politikai törekvés, hogy Európa őslakos népességét többségében muszlim bevándorlókra cseréljék le.
"Ezek a szellemi gyújtogatók az emberek egyenlőségét és magát az emberi méltóságot kérdőjelezik meg" - idézte Haldenwangot az elhárítás közleménye, amely megállapította, hogy
a mozgalom immár túllépett azon, hogy pusztán gyanús legyen, és "világosan a szabad, demokratikus berendezkedés elleni szélsőjobboldali törekvés".

Német nyelvterületen a szervezet legismertebb szószólója az osztrák Martin Sellner, a mozgalom ausztriai szervezetének társelnöke, aki legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy 1500 eurót kapott attól az ausztrál jobboldali terroristától, akit azzal vádolnak, hogy 51 embert megölt, 49-et pedig megsebesített 2019 márciusában az új-zélandi Christchurch két mecsetében. A mozgalom francia szervezete, a Génération Identitaire szintén elismerte, hogy 2017-ben ezer eurót kaptak a tömeggyilkossággal vádolt férfitól.

Identitás Generáció Magyarországon is van

Az amerikai alt-right mintájára szerveződő, a neonáciságot korszerű módon tálaló, minden-ellenes mozgalommal a 2010-es évek elején lehetett először találkozni Magyarországon. Tevékenységük nagyrészt a fővárosra korlátozódik, ahol a magyar Identitás Generáció legutóbb például az EP-választás előtt ment el demonstrálni a DK által hirdetett Európai Egyesült Államok koncepciója ellen, de tévesen a Momentum rendezvényén jelentek meg ezzel.
Elképzeléseiben és eszmeiségében gyakorlatilag egyezik a fentivel az Identitesz (Identitárius Egyetemisták Szövetsége, korábban Konzervatív Konzervatív Hallgatók Szövetsége). Bázisa szintén Budapest.
Nincs jele annak, hogy a magyar kormány bármi veszélyt látna a hozzá hasonló módon a bevándorlással és Soros Györggyel riogató szélsőjobboldali mozgalmakban.
A mozgalom Európa-szerte hálózatot épített
Fotó: ALEX HALADA / AFP

Névleges államfővé nevezték ki Kim Dzsong Unt

Publikálás dátuma
2019.07.11. 14:48

Fotó: KCNA VIA KNS / AFP
Az új alkotmány szerint az államügyi bizottság elnöke a legfelsőbb vezető, és hivatalosan ő képviseli Észak-Koreát.
Az észak-koreai törvényhozás, a legfelsőbb népi gyűlés az alkotmány módosításával névleges államfővé nevezte ki Kim Dzsong Unt, az ázsiai ország vezetőjét áprilisban – számolt be a Naenara állami propaganda honlap csütörtökön. A Naenara az új alkotmány teljes szövegét elérhetővé tette felületén. A dokumentum szerint az államügyi bizottság elnöke a legfelsőbb vezető, és hivatalosan ő képviseli Észak-Koreát. A tisztséget jelenleg Kim Dzsong Un viseli. Az alkotmány korábban annyit rögzített, hogy az államügyi bizottság elnöke a legfelsőbb vezető. A névleges államfő a legfelsőbb népi gyűlés elnökségének vezetője volt. Az új alaptörvény szerint továbbra is a legfelsőbb népi gyűlés elnökségének vezetője veszi át a megbízóleveleket a külföldi diplomatáktól. Szakértők szerint ez azt jelentheti, hogy a tisztség jelképessé vált, és képviseleti szerepe mindössze erre az egy esetre korlátozódik. Kim államfővé való kinevezéséről a márciusi országos választásokat követően kezdődtek találgatások, miután a vezető neve nem szerepelt sem a listákon, sem a legfelsőbb népi gyűlés újonnan megválasztott képviselői között. Korábban sohasem volt példa hasonlóra. Kimet áprilisban újraválasztották az államügyi bizottság élére. Az észak-koreai média már előtte új címen, legfelsőbb képviselőként hivatkozott rá. Szakértőkben ezt követően felmerült, hogy alkotmánymódosítással kiterjeszthették Kim hatalmát. A legfelsőbb népi gyűlés elnökségének vezetője Kim egyik közvetlen bizalmasa, Cso Rjong Hae lett, aki Kim Jong Namot váltotta a tisztségben.
Szerző

Autóba rejtett pokolgép robbant Afrínban

Publikálás dátuma
2019.07.11. 13:48
Török konvoj egy Aleppói ellenőrzőponton
Fotó: AAREF WATAD / AFP or licensors
Tizenegy ember meghalt, és több mint harmincan megsebesültek.
Autóba rejtett pokolgép robbant a Törökország által támogatott felkelők ellenőrizte észak-szíriai Afrínban csütörtökön, tizenegy ember meghalt, és több mint harmincan megsebesültek – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH). A szervezet értesülései szerint a bomba egy forgalmas ellenőrzőponton robbant fel. A török határhoz közeli, többségében kurdok lakta Afrín az Ankara által támogatott lázadó milíciák ellenőrzése alatt áll, amelyek 2018 januárjában – az Eufráteszi Pajzs és az Olajág fedőneveket viselő hadműveletek keretében – űzték el a Törökország által terrorszervezetnek minősített Népvédelmi Egységek (YPG) kurd fegyveres szervezetet. Szíria Törökországgal határos területének egy részét a török hadsereg ellenőrzi.
Szerző