50 ezer halott nő - a család nem hirtelen felindulásból gyilkol

Publikálás dátuma
2019.07.12. 09:00
Fotó:thinkstock
A házastárs, élettárs, vagy családtag követi el a legtöbb esetben a nőkkel szembeni halálos végkimenetelű bűncselekményeket- derül ki a világszervezet tanulmányából.
Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) 2017-re vonatkozó felmérése szerint világszerte többen vesztik életüket gyilkosság révén, mint fegyveres konfliktusokban. Az évben 50 ezer nő halt meg valamely családtagjának bántalmazása következtében, s összesen 87 ezren váltak gyilkosság áldozatává. „Számos példát találtunk arra, hogy egy nővel jelenlegi, vagy korábbi partnere végezzen, de nem egy példa volt arra, hogy az apja, anyja, fiú-, vagy lánytestvére végezzen vele” - írja a jelentés. A dokumentumból kiderül, hogy ha a gyilkosságot a volt vagy jelenlegi partner hajtotta végre, akkor a gyilkosságot az esetek többségében nem hirtelen felindulásból követték el, s az elkövetőnek nem ez volt az első erőszakos megnyilvánulása. Az ok gyakran féltékenység volt, más esetekben a válástól való félelem. A jelentés szerzői megállapították, hogy a halálos áldozatok száma lassan növekvő tendenciát mutat. A dokumentumból egyértelműen kitűnik, hogy a családon belüli erőszak Ázsiában a leggyakoribb. Az ENSZ-hatóság közlése szerint a kontinensen 2017-ben 20 ezer alkalommal volt példa olyan gyilkosságra, melynek során az egykori vagy jelenlegi partner hajtotta végre a bűncselekményt. Afrikában 19 ezer ilyen esetet jegyeztek fel. Az amerikai földrészen 8000, Európában 3000, Óceániában pedig 300 ilyen jellegű gyilkosság történt. Az adott kontinensek népességszámát figyelembe véve a nők helyzete Afrikában a legaggasztóbb. Az UNODC a gyilkosság okait is kutatta jelentésében. Eszerint gyakran a férfiak kiemelt szerepéről szóló sztereotípiák vezetnek a nőkkel szembeni erőszakhoz. Eszerint a férfinak jogában áll uralkodni a nő felett. A tettesek sok esetben alacsony végzettségűek, az elkövetők nem egyszer gyermekkorukban maguk is szexuális visszaélések áldozatai voltak, sok esetben a túlzott alkoholfogyasztás vezet a gyilkosságokhoz, de előfordul az is, hogy az elkövető nem tanulta meg, hol húzódnak az erőszak határai. Sok országban a nőkkel szembeni erőszakot nem is jelentik a hatóságoknak, így a jelentésben szereplő számok nem tekinthetően teljesen pontosnak – szerepel a dokumentumban. Sok áldozat a társadalmi megbélyegzéstől tartva nem jelenti a vele szemben elkövetett szexuális erőszakot. Indiában évente 40-50 nőt gyilkol meg férjük azért, mert az általa reméltnél kevesebb hozományhoz jutott.

Az UNODC szerepe

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala a kábítószerek és nemzetközi bűnözés elleni harc globális szereplője. A hivatal világszerte mintegy 500 munkatárssal rendelkezik. Központja Bécsben található, a világon 21 regionális irodája van, valamint külön összekötő irodát tart fenn New Yorkban. Az UNODC költségvetésének 90 százalékát önkéntes hozzájárulások biztosítják, ennek túlnyomó részét a tagállamok adják.

Gyilkosságok

A jelentés szerint 2017-ben világszerte összesen 464 ezren váltak gyilkosság áldozatává. Ugyanebben az évben 89 ezren vesztették életüket valamely fegyveres konfliktusban. Az alvilág, a maffia a gyilkosságok mintegy 19 százalékát követte el. A kétezres évek eleje óta a szervezett bűnözés legalább annyi áldozatot szed, mint a világ összes fegyveres konfliktusa együttvéve. Noha az elmúlt években számszerűen valóban emelkedett a gyilkosságok száma a világban - 1992-ben ez a szám csak mintegy 395 ezer volt -, ez idő alatt a bolygó népessége is rohamosan nőtt, így valójában ma már kisebb az esélye annak, hogy valaki gyilkosság áldozatává váljon, mint korábban. A vizsgált időszakban az emberölések aránya a legmagasabb az amerikai kontinensen volt, elsősorban Közép- és Dél-Amerikában (itt követték el a 37 százalékukat), a legkevesebb pedig Európában (4,7 százalék), illetve Óceániában (0,2). Amerikát a listán Afrika követi, 35 százalékkal.