Júliusban ingyenesen bevizsgálják a napszemüvegeket

Publikálás dátuma
2019.07.11. 15:35

Fotó: Pixabay
A hónap végéig ingyenesen lehet a szemüvegeket, napszemüvegeket fényvédelem szempontjából bevizsgáltatni hetven optikai szaküzletben.
A fokozott UV-terhelés szemre, szem környéki bőrre gyakorolt káros hatásaira hívja fel a figyelmet az UV-extra - extra védelem a szemnek elnevezésű kampány - áll az akciót szervező Magyar Látszerész Szövetség közleményében. A részt vevő üzletek ingyenes és teljes körű UV-szaktanácsadásban részesítik az érdeklődőket, megvizsgálják a meglévő optikai szemüveg UV-szűrő képességét, a lencse felületi épségét, de bevizsgálják a meglévő napszemüveget is, és a kontaktlencsét hordóknak is hasznos tanácsokkal szolgálnak.
A gyermekek szemét is védeni kell az UV-sugárzás ellen, hiszen az ő szemüket még jobban károsíthatja az UV-fény, ezért számukra külön szűrővizsgálatokat szerveznek - hangsúlyozták.
 Az akcióban résztvevő üzletekről és a kapcsolódó eseményekről a program honlapján található részletes információ.
Szerző

Fájdalmakat okozhat a nyári tavasz

Publikálás dátuma
2019.07.10. 14:18
Illusztráció
Fotó: COLLANGES/BSIP / AFP
Az ilyenkor szokásosnál több fokkal is hűvösebbé vált az időjárás. A hajnali hideg ízületi panaszokat, a szél pedig fejfájást okozhat az arra érzékenyeknek.
A hűvösebb időt kedvelők örülhetnek, a kánikulának, az előrejelzések szerint napokig vége, sőt 4-5 fokkal az átlagos alatt is maradnak a maximum-hőmérséklet értékei. Az éjszakák pedig kifejezetten hűvösek, egyes helyeken akár 10 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet - olvasható Pintér Ferenc meteogyógyász Facebook-oldalán.
A MeteoKlinika tájékoztatása szerint legtöbb panaszt is az ilyenkor szokatlan hajnali hideg okozza, az ízületi panaszokkal élők kopásos eredetű ízületi bántalmakat tapasztalhatnak, amelyek napközben fokozatosan mérséklődnek. Az erős északnyugati légmozgás miatt a szélre érzékenyek intenzív és tartós fejfájást, valamint ingerlékenységet és nyugtalanságot tapasztalhatnak. A kissé változékony időben keringési és vérnyomásproblémák is felléphetnek.
Szerző

Odafigyeléssel megelőzhető a gyakori nyári betegség

Publikálás dátuma
2019.07.09. 14:14

Fotó: COLLANGES/BSIP / AFP
A nyár legjobb pillanatait ronthatja el a komoly fájdalommal járó fülgyulladás, amelyet akár a légkondi vagy a huzat is okozhat.
Nyáron a leggyakoribb fülészeti probléma a bakteriális vagy gombás eredetű hallójárat-gyulladás, amely leggyakrabban az uszodai és természetes vizekben történő strandolás miatt alakul ki. Fürdőzés során ugyanis a hallójárat hámja felázik és könnyebben befertőződik. A fertőtlenítő hatású klór következtében nagyobb eséllyel betegszünk meg uszodában, strandon, mint természetes vizekben. A huzat vagy a hideg levegő szintén okozhat fülpanaszokat, fülkürt hurutot, valamint segítheti a vírusfertőzés kialakulását, sőt a légkondicionáló berendezés is szerepet játszhat a betegség kialakulásában – mondta Székely Éva, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosa. 

Kellemetlen, fáj

A hallójárat gyulladás legfőbb tünete a sokszor rágáskor, a hallójárat bemenet nyomásra vagy a fülkagyló hátrahúzásakor jelentkező heves fájdalom, fülfolyás, viszketés, a hallójárat beszűkülése miatti füldugulás. Fülkürt hurut esetén nincs fülfolyás, a hurutos tünetek mellett a fő panasz a füldugulás, a feszítő fájdalom és a nyeléskor jelentkező kattogás.
Kezeléséhez általában elég a hallójárat tisztítása és gyógyszeres gézcsík behelyezése. Ezt követően gyulladáscsökkentő szteroidos fülcsepp használata javasolt néhány napig. Súlyosabb esetben azonban szükség lehet antibiotikum szedésére is.

Megelőzhető

„Hogy elkerüljük a betegséget, a fürdőzést követően szárítsuk ki a hallójáratot. Mivel a felázott bőr ideális táptalaj a baktériumok számára, ne használjunk sósvizes fülsprayt. Ne vigyük túlzásba a fültisztítást, ugyanis a hallójáratnak öntisztuló funkciója van, a képződő fülzsír pedig védő hatású. Kerüljük a fültisztítópálca használatát, mert mikrosérüléseket okozhatunk, amelyek segítik a fertőzés kialakulását. Az összegyűlt, spontán nem távozó fülzsír hallójáratból történő eltávolításához inkább kérjük a szakember segítségét” – tette hozzá Székely Éva.
Szerző
Témák
fülgyulladás