kitüntetések;Hableány;

"Az aranyból is képesek vagyunk szart csinálni" - a búvárszövetség fegyelmi bizottsága elé kerülhet a Hableány-kitüntetések ügye

Olyan is kapott a szabálytalanul kiosztott legmagasabb elismerésből, aki nem volt rá jogosult.

Bár a szakma legelismertebb és legismertebb szakemberei szerint is elvitathatatlan, hogy a mentésében résztvevő búvárok nagy teljesítményt nyújtottak, de a Hableány mentésében résztvevő, azért a legmagasabb elismerésnek számító, négycsillagos búvárkitüntetést megkapó 15 búvár közül jópáran hiányoztak, írja az index.hu.

"Nem kaptak négycsillagos elismerést például a Fővárosi Katasztrófavédelem búvárai, akik lelkileg talán a legmegterhelőbb feladatot végezték. Ők emelték ki annak a négy személynek a holttestét, akiket utoljára találtak meg a Hableány roncsában".

- mondta a portálnak Vámosi Antal, akit június 4-én bíztak meg azzal, hogy a mentés alatt irányítsa a búvárok munkáját. Az ügyre rálátó másik indexes forrás szerint

viszont olyan is megkapta a négy csillagot, aki "a mentés alatt a fedélzetről irányított és olykor kólát osztogatott a többieknek".

Arról, hogy kinek adományozhatják oda a legmagasabb búvárelismerést, a Magyar Búvár Szövetségben (MBSZ) a Technikai Bizottság tagjai szigorú előírások alapján döntenek. De őket ezúttal pont nem kérdezték meg; helyettük egy zárt elnökségi ülésen válogatták ki az elismerteket. Pedig ha lett volna beleszólásuk, érvényesülhetett volna az, az egyik legfontosabb kritérium, hogy a negyedik csillag egy hosszan tartó folyamat után, nem pedig egy egyszeri nagy cselekedet miatt jár valakinek. Továbbá, az elismert búvárnak az MBSZ tagjának kell lennie, és alapesetben az is fontos kitétel, hogy csak olyan búvár kaphatja meg a negyedik csillagot, aki korábban már megszerezte a harmadikat is, vagyis az itthon elérhető legmagasabb oktatói minősítéssel rendelkezik. A kitüntettek között viszont volt olyan, aki csupán egycsillagos minősítéssel rendelkezett.

Nyíri Iván, az MBSZ elnöke - akinek aláírása a Technikai Bizottság szignója helyett áll az elismeréseken - az Indexnek azt mondta, hogy "amíg külföldön a szarból is képesek várat építeni, mi, magyarok az aranyból is képesek vagyunk szart csinálni". Hozzátette azt is, hogy ő csupán a június 18-i elnökségi ülésen meghozott döntést hajtotta végre.

A portál úgy tudja, az elismeréseket valószínűleg már nem vonják vissza, de az ügyet a fegyelmi és etikai bizottság előtt is megvitatják majd.